Εισβολή κουκουλοφόρων στο Αριστοτέλειο -Τέσσερις τραυματίες [εικόνες] - iefimerida.gr

Εισβολή κουκουλοφόρων στο Αριστοτέλειο -Τέσσερις τραυματίες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όταν 100 κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κτίρια σχολών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν και τέσσερις τραυματίες φοιτητές.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες των αριστεριστών οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη και κουκούλες, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι φοιτητικές εκλογές, εισέβαλαν στα κτίρια της Νομικής, της Γεωπονικής, του Πολυτεχνείου και της Κτηνιατρικής με ρόπαλα στα χέρια και άρχισαν να προκαλούν υλικές φθορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερις φοιτητές της Γεωπονικής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ.

Η εκλογική διαδικασία έχει διακοπεί, οι κουκουλοφόροι κατά πληροφορίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιφέρονται στο εσωτερικό τοιυ ΑΠΘ, ενώ στο πανεπιστήμιο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Για τα επεισόδια, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδίκων Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, αφότου ενημερώθηκε σχετικά από τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, έδωσε εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις όσων προκάλεσαν τα επεισόδια.

Το thestival.gr ανέβασε εικόνες από τις φθορές που προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι:

Εισβολή κουκουλοφόρων στο Αριστοτέλειο -Τέσσερις τραυματίες [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Εισβολή κουκουλοφόρων στο Αριστοτέλειο -Τέσσερις τραυματίες [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Εισβολή κουκουλοφόρων στο Αριστοτέλειο -Τέσσερις τραυματίες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Σαμαράς: Επανέφεραν το άσυλο και κουκουλοφόροι σπάνε πανεπιστήμια

Σκληρή επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας, οι κουκουλοφόροι, με τις πλάτες της πλέον, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια.

Βία και αίμα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ασφάλεια για φοιτητές και καθηγητές. Και βέβαια τους ενοχλεί ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ επί 29 χρόνια παραμένει η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια. Οι ορδές κουκουλοφόρων και η βία που εξαπολύουν στα παιδιά του ελληνικού λαού, δείχνουν πώς καταλαβαίνει η κυβέρνηση τη δημοκρατία.

Η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Και αν δεν το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ποιός άλλος, νομίζει ο κ. Πανούσης, ότι θα μπορούσε να το κάνει;»

Πανούσης: Η ακαδημαϊκή κοινότητα να πάρει την ευθύνη της διαχείρισης

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν, νωρίτερα το πρωί, στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ανάμεσα σε άτομα με καλυμμένα πρόσωπα τους και φοιτητές, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Πρέπει, η ακαδημαϊκή κοινότητα να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης. Αλίμονο κάθε φορά που γίνονται φοιτητικές εκλογές, πρυτανικές ή εξετάσεις να καλείται η αστυνομία να λύσει το θέμα» δήλωσε ο κ. Πανούσης.

«Είναι θέμα ωριμότητας του ακαδημαϊκού και φοιτητικού κινήματος να τα λύνει» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η αστυνομία θα μπορούσε, όταν έχουμε κίνδυνο ζωής και μια ομοφωνία εισαγγελικών, ακαδημαϊκών και αστυνομικών αρχών, να δει πώς ακριβώς θα επέμβει.

Αλλά όχι να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, αλλά ούτε ένα ανεύθυνο πανεπιστήμιο που διεκδικεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά δεν μπορεί ούτε τα του οίκου του να λύσει».

Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης: Μπήκαν 40-50 κουκουλοφόροι

Σύμφωνα με δηλώσεις του Θεόδωρου Καραγιάννη, προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης είπε για την επίθεση στο ΑΠΘ «Η επίθεση έγινε από 40-50 κουκουλοφόρους με λοστούς σε 4-5 σχολές, στα τραπεζάκια αλλά και τους χώρους της ΔΑΠ. Για την ώρα έχουμε καταγράψει 5 φοιτητές τραυματίες, τους δύο ιδαίτερα άσχημα, οι οποίοι βρίσκονται στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση», επισημαίνοντας πως «ο νόμος για την προστασία των φοιτητών δεν εφαρμόστηκε».

Ερωτηθείς για τις φοιτητικές εκλογές επισήμανε ότι «σε όλα τα τμήματα διεξάγονται κανονικά οι φοιτητικές εκλογές» και προσέθεσε πως μέριμνά τους τώρα είναι να «διασφαλίσουμε και την συνέχεια και το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών»προσθέτοντας ότι «Θα προβούμε σε μηνύσεις κατά παντός υπεύθυνου».

Ποτάμι: Ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι ροπάλων

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι καταδικάζει τα επεισόδια, που διαδραματίστηκαν στο ΑΠΘ, και υπενθυμίζει πως στο Πανεπιστήμιο γίνεται ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι ροπάλων.

«Σήμερα είχαμε μια καταδρομική επιχείρηση κουκουλοφόρων με ρόπαλα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών. Υπήρξαν μάλιστα και τραυματισμοί μεταξύ των φοιτητών», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να είναι αιώνιος όμηρος εξωπανεπιστημιακών ή πανεπιστημιακών συμμοριών που ασκούν βία και απλώνουν ένα πέπλο τρομοκρατίας απέναντι σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους. Η πολιτεία, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, πρέπει να αντιδράσει και να εφαρμόσει επιτέλους ένα σχέδιο αποτροπής και αντιμετώπισης όλων των βίαιων περιστατικών στα Πανεπιστήμια.

«Να προστατεύσουμε αυτό που το Πανεπιστήμιο πρεσβεύει, δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών κι όχι των ροπάλων…», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ