Spiegel: Πλήρης αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή - iefimerida.gr

Spiegel: Πλήρης αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΕΛ.ΑΣ.
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για τη δίωξη Eλλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία, ενώ σχετικές προτάσεις ελβετικών αρχών έμειναν στην πράξη χωρίς απάντηση.

Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο το γερμανικό περιοδικό DerSpiegel.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες του περιοδικού, οι ελληνικές αρχές αρνούνται εδώ και χρόνια να κυνηγήσουν τον αφορολόγητο πλούτο που βρίσκει καταφύγιο στις ελβετικές τράπεζες.

«Η στάση αυτή μας δημιούργησε την εντύπωση ότι στην Αθήνα δεν ενδιαφέρεται κανείς σοβαρά για αυτή την υπόθεση», δηλώνουν ελβετικές πηγές στη σημερινή έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Ήδη το 2012, με την αλλαγή της διμερούς σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, οι Ελβετοί είχαν εκφράσει την πρόθεση για βοήθεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Από τότε έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα μόλις 15 αιτήσεις συνδρομής για ελέγχους.

Ωστόσο, απλώς και μόνο η επονομαζόμενη «Λίστα-Λαγκάρντ» περιέχει 2059 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο παράρτημα της HSBC στη Γενεύη, πράγμα που θα μπορούσε να είναι αφορμή για ένα τεράστιο αριθμό υπηρεσιακών αιτημάτων βοήθειας.

Επιπλέον, στις αρχές του 2014 η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Eveline Widmer-Schlumpf, πρότεινε στην τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, να διαπραγματευτούν ένα «φόρο προς την πηγή», ο οποίος θα επιβαλλόταν στις αποδόσεις ελληνικών λογαριασμών στην Ελβετία. Όμως η μοναδική αντίδραση από την Αθήνα ήταν να ζητήσει μία απολύτως μη-ρεαλιστική προκαταβολή πολλών δισεκατομμυρίων.

Λόγος για την παράξενη απουσία ενδιαφέροντος είναι, κατά τις ελβετικές αρχές, η ανικανότητα των ελληνικών αρχών, καθώς και η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η Ελβετία εξακολουθεί να προσφέρει βοήθεια με «εφικτές λύσεις» και ο παρακρατούμενος φόρος δεν είναι μία από αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ