Νέα δημοσκόπηση: Συμφωνία εδώ και τώρα θέλουν 7 στους 10 Ελληνες - iefimerida.gr

Νέα δημοσκόπηση: Συμφωνία εδώ και τώρα θέλουν 7 στους 10 Ελληνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικά υψηλό προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει κυριακάτικη εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Real News, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 15,2 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,1%, η ΝΔ 20,9%, το Ποτάμι 5,8%, το ΚΚΕ 5,5%, η Χρυσή Αυγή 5,1%, οι ΑΝΕΛ 4,1%, το ΠΑΣΟΚ 3%, ενώ «άλλο κόμμα» δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 5,9%.

Να δεχθεί η κυβέρνηση συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, «ψηφίζει» το 71,9%, ενώ μόλις το 21,3% θέλει συμφωνία μόνον εφόσον περιέχει όλες τις προεκλογικές θέσεις, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ρήξη και έξοδο από το ευρώ.

Το 74,1% εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε έντιμο συμβιβασμό με την κυβέρνηση, ενώ το 20,6% θεωρεί ότι θα έλθουν σε πλήρη ρήξη.

Το 58,8% επιθυμεί στην περίπτωση έντιμου συμβιβασμού επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και το 5,8% εκλογές. Εντύπωση προκαλεί ότι σχεδόν 3 στους 10 Ελληνες, και συγκεκριμένα το 28,8%, επιθυμούν δημοψήφισμα και στην περίπτωση του έντιμου συμβιβασμού.

Όμως στο σενάριο που η συμφωνία προβλέπει τη λήψη όλων των μέτρων που ζητούν οι εταίροι, το 42,6% θέλει δημοψήφισμα, το 37% επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και το 11,3% πρόωρες εκλογές. Πάντως, στην περίπτωση συμφωνίας που δεν προβλέπει προεκλογικές δεσμεύσεις, το 45,5% θέλει επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, το 28% δημοψήφισμα και το 17,8% πρόωρες εκλογές.

Το 85,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ενώ το 12,2% εναντίον.

Μέτρα που δεν αποδέχονται οι πολίτες είναι:

  • η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά (91,7%),
  • η μείωση μισθών (89,4%),
  • η μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων(85,8%),
  • η απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων (85,2%),
  • η μείωση του ΕΚΑΣ και των δικαιούχων του (75,2%),
  • η παραμονή του βασικού μισθού στα σημερινά επίπεδα (69,4%).

Στο ενδεχόμενο παράτασης του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται διχασμένοι, με 50,8% να μην το αποδέχεται και το 47,1% να μην έχει πρόβλημα.

Οι πολίτες θα αποδέχονταν περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω των 62 ετών (59,7%), επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000-50.000 ευρώ ετησίως (61,6%), αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων ακινήτων (58,6%), αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλείς προορισμούς ή επιβολή τέλους διανυκτέρευσης (63,8&), κατάργηση επιδομάτων σε συγκεκριμένους φορείς του Δημοσίου (74,1%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημοσκόπηση συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ