Νέος «πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας για τον αγωγό αερίου και στη μέση το Μαξίμου - iefimerida.gr

Νέος «πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας για τον αγωγό αερίου και στη μέση το Μαξίμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επίκεντρο της ενεργειακής κόντρας Ουάσινγκτον-Μόσχας μπαίνει ξανά η Αθήνα, καθώς, τόσο η συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν όσο και η σημερινή επίσκεψη ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ ανέβασαν τους τόνους.

Οι κυβερνητικές διαρροές της Πέμπτης για την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργό με τον Ρώσο πρόεδρο και για την πρόθεση του Πούτιν να στηρίξει την χρηματοδότηση του ελληνικού κομματιού του αγωγού Turkish Stream έφεραν την αστραπιαία αντίδραση των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή κατέφθασε στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών, Αμος Χοχστάιν, ο οποίος είχε επαφές με τους Νίκο Κοτζιά, Νίκο Παππά και Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κύκλοι του Μαξίμου τόνισαν ότι ο κ. Χοχστάιν μίλησε για ενεργειακά ζητήματα με τον κ. Παππά σημειώνοντας ότι «Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές».

Η ενημέρωση, πάντως, από τις ΗΠΑ ήταν κάπως διαφορετική, καθώς, ο κ. Χοχστάιν δήλωσε ότι εξέφρασε τις αντιρρήσεις και την ανησυχία των ΗΠΑ για την πρόθεση της Ελλάδας να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Το ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας από τον Αμερικανό απεσταλμένο δόθηκε μέσω της ανακοίνωσης της αμερικανικής πρεσβείας στην οποία επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση του λεγόμενου αγωγού Turkish Stream στην Ελλάδα, δεν θα αυξήσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση και θα προκαλέσουν ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές για την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, σημειώνεται ότι αυτός ο αγωγός δεν θα αποτελέσει μακροχρόνια λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Ρωσία: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προτείνουν καμία εναλλακτική

Αμεση, ωστόσο, ήταν η αντίδραση της Μόσχας, καθώς, το πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε δηλώσεις του αναλυτή ενεργειακών θεμάτων και εκδότη του δελτίου Energy international risk assessment, Γιώργου Χατζηιωάννου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα καμία εναλλακτική λύση έναντι της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου σε συνεργασία με τη ρωσική Gazprom, εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Οι ΗΠΑ είχαν αδιαμφισβήτητη επιτυχία στην εξόρυξη φυσικού αερίου, ωστόσο, για την εξαγωγή του δεν υπάρχουν τόσο πολλές δυνατότητες», επισημαίνει ο αναλυτής και συμπληρώνει ότι "οι πραγματικές εξαγωγές του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου δεν θα ξεπερνά τα 68 δισ. κυβικά μέτρα ως το 2025 και θα φθάσει τα 107 δισ. κυβικά μόνο το 2035, δηλαδή μετά από είκοσι έτη».

Κατά την εκτίμηση του Γιώργου Χατζηιωάννου οι εξαγωγείς του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν την Κίνα ως ευνοϊκή αγορά με ισχυρή προοπτική ανάπτυξης, την ίδια στιγμή, που μοιάζουν «θολές» οι πιθανότητες αλλαγών στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά από τις εξαγωγές αυτές.

«Ενα δεδομένο μοιάζει εδώ ότι είναι ακριβές: οι εξαγωγές σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα δώσουν στους εισαγωγείς στην Ευρώπη τη δυνατότητα να κάνουν μεγαλύτερα “παζάρια” με τους υπάρχοντες προμηθευτές και αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στις τιμές. Αυτό θα ήταν όντως ωφέλιμο. Ομως, μόνο σημαντικοί όγκοι του αμερικανικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο στην Ευρώπη και -πράγμα ακόμη πιο σημαντικό - εάν η τιμή του θα είναι δίκαιη», σημειώνει στο ρωσικό πρακτορείο ο αναλυτής ενεργειακών θεμάτων, χαρακτηρίζοντας «κλασικό παράδειγμα» λανθασμένου υπολογισμού τη λειτουργία του τερματικού σταθμού αερίου στην Πολωνία, που τροφοδοτήθηκε με φυσικό αέριο από το Κατάρ.

«Η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει από την εισαγωγή αερίου από τις ΗΠΑ, αν και είναι απίθανο ότι αυτό μπορεί να καταστεί πανάκεια. Θα πρέπει μάλιστα να καλυφθούν δύο συνθήκες: να μεταφερθούν μέσω του Ατλαντικού σημαντικοί όγκοι αερίου και να είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι αγοραστές να καταβάλουν τις ίδιες υψηλές τιμές, όπως οι πελάτες στην Ασία και τον Ειρηνικό», καταλήγει ο αναλυτής, που φιλοξενεί το ρωσικό πρακτορείο.

Η Gazprom ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream

Την ίδια ώρα η Gazprom ανακοίνωσε πως ξεκινάει την κατασκευή του αγωγού αερίου Turkish Stream, μέσω του επικεφαλής της.

«Από σήμερα, η Gazprom προχώρησε στη φάση της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream», τόνισε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

Η Gazprom ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, μετά την αποχώρησή της από το έργο του αγωγού South Stream τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ Φυσικό Αέριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ