Ο θρίαμβος Κάμερον στις βρετανικές εκλογές έφερε θύελλα παραιτήσεων - iefimerida.gr

Ο θρίαμβος Κάμερον στις βρετανικές εκλογές έφερε θύελλα παραιτήσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο μπορούν να πανηγυρίζουν από το αποτέλεσμα των φετινών βουλευτικών εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Αποτέλεσμα είναι, τα υπόλοιπα κόμματα να περιορίζονται σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών και των ποσοστών που τους έδιναν προεκλογικά οι δημοσκοπήσεις.

Ετσι, πρώτος σε παραίτηση εξωθήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών και κύριος αντίπαλος του Κάμερον για την πρωθυπουργία Εντ Μίλιμπαντ, καθώς η βαριά ήττα του κόμματος θεωρείται προσωπική του αποτυχία.

Ετσι, παρά την άνετη επανεκλογή του στην περιφέρειά του στο Ντόνκαστερ της βόρειας Αγγλίας, ο Εντ Μίλιμπαντ, 45 ετών, αισθάνθηκε το ωστικό κύμα της έκρηξης, αφού το κόμμα του πρέπει να αρκεσθεί στις 230 έδρες, πολύ πίσω από τους Τόρις, στους οποίους οι προβλέψεις δίνουν 325 με 326 έδρες. Σημειώνεται ότι η αυτοδυναμία κρίνεται στις 326 έδρες.

«Ηταν ξεκάθαρα μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύκτα για το Εργατικό Κόμμα» δήλωσε σήμερα το πρωί «εξαιρετικά στενοχωρημένος» ο Εντ Μίλιμπαντ.

Το σοκ είναι ακόμη περισσότερο ισχυρό, καθώς οι δημοσκοπήσεις έφερναν μέχρι την τελευταία στιγμή στήθος με στήθος τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, οι οποίοι είχαν πραγματικά πιστέψει στις πιθανότητες να αναλάβουν την εξουσία έπειτα από πέντε χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης.

Το μεσημέρι, κατά την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η αντιπρόεδρος Χάριετ Χάρμαν θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου μέχρι να αναδειχθεί ο νέος ηγέτης από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο Μίλιμπαντ ανέφερε πως το Κόμμα των Εργατικών υπήρξε «μια απίστευτη κινητήριος δύναμη προόοδου» από τότε που αυτός έγινε μέλος του στην ηλικία των 15 και πως θα ξαναγίνει. Ο ίδιος είπε πως λυπάται ειλικρινά και πως εδώ και πέντα χρόνια που είναι στο τιμόνι των Εργατικών έβαλε τα δυνατά του. Είπε πως δεν είναι ώρα να λυπηθούμε για την ήττα, αλλά για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη Βρετανία. «Αυτό τον κόμμα έχει κάνει "come back" στο παρελθόν και θα το ξανακάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγάλος χαμένος θεωρήθηκε και ο ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε ο ίδιος. Το Κόμμα για την Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του οποίου ηγείται εξέλεξε μόνον έναν βουλευτή, με αποτέλεσμα ο ακροδεξιός πολιτικός που επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ να εξωθηθεί σε παραίτηση.

Ωστόσο, στις δηλώσεις του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του UKIP. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος και θα εξετάσει εάν θα είναι και αυτός υποψήφιος. Προτείνει ότι η Σούζαν Έβανς, το νούμερο 2 του κόμματος θα αναλάβει στο μεταξύ την ηγεσία του UKIP. «Νιώθω απογοήτευση κατά ένα τρόπο, αλλά ένα μέρος μου αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη χαρά από ότι έχει αισθανθεί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια» είπε, μεταξύ άλλων.

Εκτός από τους Μίλιμπαντ και Φάρατζ, την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματός του ανακοίνωσε και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ ο οποίος στην ομιλία της παραίτησής του έκανε για «καταστροφικά» αποτελέσματα.

Ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος (σ.σ. πριν από 5 χρόνια Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι σχημάτισαν κυβερνητικό συνασπισμό ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας) δήλωσε πως «ο φόβος και η θλίψη νίκησαν. Ο φιλελευθερισμός έχασε. Αλλά καθίσταται πιο πολύτιμος από ποτέ ο αγώνας για αυτόν. Είναι εύκολο να θεωρήσουμε πως δεν υπάρχει γυρισμός. Υπάρχει. Είναι πολύ σκοτεινή αυτή η ώρα για το κόμμα μας, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθούν μέσα σε μια νύχτα οι αξίες του φιλελευθερισμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ