Νέα οδυνηρά σενάρια για ΦΠΑ: Ερχονται σαρωτικές αλλαγές - iefimerida.gr

Νέα οδυνηρά σενάρια για ΦΠΑ: Ερχονται σαρωτικές αλλαγές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να... τετραγωνίσει τον κύκλο επιχειρεί η κυβέρνηση ανοίγοντας τη συζήτηση για το ΦΠΑ, αφού οι όποιες αλλαγές στους συντελεστές δεν μπορούν να είναι «αναίμακτες».

Πάει στο 18% ο ενιαίος συντελεστής

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο για βασικό συντελεστή 15% έχει πάει... περίπατο, ενώ από τις συζητήσεις με τους εταίρους φαίνεται ότι και το 16% δεν... τσουλάει, αφού η απόσταση από το 23%, δηλαδή οι 7 ποσοστιαίες μονάδες, έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, ίσως πάνω από 3 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τεχνοκράτες των θεσμών. Κατόπιν τούτου, το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάει ο βασικός συντελεστής στο 18%, δηλαδή εκεί που ήταν ως τον Απρίλιο του 2005. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνουν άμεσες μειώσεις τιμών σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα- καλλυντικά, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνό, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.), που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Πόσο θα επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Τα δύσκολα αρχίζουν όταν ξεκινά η συζήτηση για τα τρόφιμα, που σήμερα έχουν συντελεστή 13%. Μόνο και μόνο το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 3 (αν ο βασικός συντελεστής πάει στο 16%) ως 5 (αν ο βασικός συντελεστής πάει στο 18%) ποσοστιαίες μονάδες, κάνει πολλούς εντός της κυβέρνησης να... ανατριχιάζουν. Γι' αυτό υπάρχει ήδη σενάριο να πάνε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, τα αυγά και το ψωμί στο μειωμένο συντελεστή, που «παίζει» ανάμεσα στο 6,5% (το πολύ καλό σενάριο) και στο 9%, ενώ υπάρχουν και πιο τολμηρές εισηγήσεις για μηδενικό συντελεστή σε αυτά τα βασικά είδη του νοικοκυριού, όπως ισχύει στην Ιρλανδία, στη Μάλτα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειωτέον ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζονται διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ ανά κατηγορία τροφίμου, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο όπου υπάρχουν συντελεστές 6%, 12% και 21% ειδικά στα είδη διατροφής.

Αυτό που παρατηρούν, πάντως, έμπειρα στελέχη της φορολογικής διοίκησης είναι ότι για τον τελικό απολογισμό των αλλαγών του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η μείωση του ενεργειακού κόστους άρα η μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους μεταφορών, παράγοντες διόλου αμελητέοι ειδικά στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Αντιθέτως, από το 13% που βρίσκονται σήμερα οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η εστίαση, οι μεταφορές προσώπων, θα ανέβουν στο 16 ή στο 18% κι αυτό ασφαλώς θα επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οσον αφορά στο νέο χαμηλό συντελεστή, θα παραμείνουν σίγουρα τα φάρμακα και όπως προαναφέρθηκε, πιθανώς κάποια βασικά είδη διατροφής όπως τα αυγά, το γάλα, το ψωμί. Εξετάζεται αν υπάρχουν περιθώρια να υπαχθούν, επίσης, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αλλά με μικρές πιθανότητες, αφού αυτομάτως θα υπάρξει πίεση για αύξηση του βασικού συντελεστή σε υψηλότερα επίπεδα από το 18%.

Οι ανατροπές στους συντελεστές ανοίγουν το παράθυρο και για ανατροπές σε εξαιρέσεις- απαλλαγές, όπως για παράδειγμα στα νησιά του Αιγαίου. Γι' αυτό το λόγο, είναι πολύ πιθανό οι τρεις νέοι φόροι σε αυτά τα νησιά, να μείνουν στο συρτάρι.

Στα... κάγκελα τα νησιά και οι Οίκοι ευγηρίας

Την ίδια στιγμή, οι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, βρίσκονται επί ποδός πολέμου, καθώς βλέπουν ότι... έρχεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά τους αλλά και αυξήσεις συντελεστών στο τουριστικό προϊόν.

Η... πέτρα του σκανδάλου είναι ο όρος streamline (ευθυγράμμιση των συντελεστών), αφού σύμφωνα τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους Επιμελητηρίων και Ξενοδοχειακών Ενώσεων, ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ήδη προετοιμάζουν κοινή σύγκληση των οργάνων τους στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μη αναστρέψιμο ιστορικό λάθος, με εθνικές προεκτάσεις και συνέπειες.

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αφού η αύξηση του κόστους των τροφείων θα καταστήσει αδύνατη την παραμονή πολλών ηλικιωμένων, οι οποίοι λόγω των αλλεπάλληλων μειώσεων στις συντάξεις τους βρίσκονται σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους. Σε σχετική της ανακοίνωση, η η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομες Μονάδες είτε για έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΠΑ φορολογία διαπραγμάτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ