Reuters: Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ακόμη μια χρεοκοπία - iefimerida.gr

Reuters: Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ακόμη μια χρεοκοπία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την ανάγκη να υπάρξει ρητή συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχων οι οποίοι ανησυχούν πως αυξάνεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.

Στόχος πρέπει να είναι μια ρητή συμφωνία ώστε να κερδίσει η Ελλάδα την άρση του ορίου στα έντοκα από την ΕΚΤ, ενώ, η αβεβαιότητα γύρω από την επίτευξη μιας συμφωνίας αυξάνει σημαντικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, αξιωματούχοι στην Αθήνα είναι αισιόδοξοι πως η ΕΚΤ θα δώσει «ανάσες» στην Ελλάδα, ωστόσο, επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι πιθανή εφόσον δεν υπάρξει μια ρητή συμφωνία στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει κάποια αποπληρωμή, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί η εμπιστοσύνη στην δυνατότητα της να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά και να επιταχυνθεί η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Μάλιστα, αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρει στο πρακτορείο ότι «Υπάρχει ένα αίσθημα ότι θα χρεοκοπήσουν».

«Δεν θα ξέρεις αν είσαι στο ευρώ ή όχι» πρόσθεσε, περιγράφοντας την κατάσταση που θα επικρατούσε μετά από ένα τέτοιο συμβάν.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει το ενδεχόμενο να επαληθευθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Επιπλέον, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκφράζουν φόβους ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ευρώ να αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές (IOU's) κάτι που θα σημαίνει τη δημιουργία παράλληλου προβλήματος.

Στη Φρανκφούρτη εκτιμούν ότι περίπου το 30% των Ελλήνων θα πληρωνόταν με τους τίτλους αυτούς,κάτι που θα αύξανε τις πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες ήδη βασίζονται στα 80 δισ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης από την ΤτΕ (μέσω ELA), ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να αποπληρώσουν την κεντρική τράπεζα και να στραφούν και πάλι στην ΕΚΤ.

Το Reuters, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί η βούληση να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και μπορεί να εξανεμιστεί πλήρως αν η χώρα προχωρήσει στην έκδοση υποσχετικών.

«Αυτό κάνει πιο δύσκολο για την Αθήνα να επιτύχει το βραχυπρόθεσμο στόχο να κερδίσει την άνοδο του ορίου των 3,5 δισ. ευρώ για τα έντοκα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για χρηματοδότηση. Η άρση του ορίου θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερο από τις τράπεζες, με την σιωπηρή στήριξη της ευρωζώνης. Χωρίς μια ρητή συμφωνία με τους υπουργούς Οικονομικών αυτό είναι δύσκολο, καθιστώντας πιθανό το ενδεχόμενο μη πληρωμής του ΔΝΤ» γράφει το Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρεοκοπία Ευρωζώνη Reuters
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ