Μέλος της ΕΚΤ: Ο χρόνος τρέχει για την Ελλάδα -Το Grexit δεν θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα - iefimerida.gr

Μέλος της ΕΚΤ: Ο χρόνος τρέχει για την Ελλάδα -Το Grexit δεν θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Yves Mersch, σε συνέντευξή του αναφέρει πως ο χρόνος τρέχει για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν ακόμα πιθανότητρες να βρεθεί μια λύση.

Σε συνέντευξή του στη La Vanguardia, ο Yves Mersch δηλώνει: « Το ρολόι χτυπά, αλλά ενδεχομένως να μπορούμε ακόμη να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» και τονίζει το μείζον ζήτημα της πολιτικής βούλησης στην ευρωζώνη.

Στο ερώτημα εάν είναι εφικτή μία συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Mersch απάντησε: «Είναι ελάχιστες οι φορές που βλέπω τόσο ενωμένη την Ευρώπη, με την εξαίρεση μίας χώρας, στην αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τους κανόνες. Αυτές οι χώρες δεν θέλουν να δουν να εκμηδενίζονται τα επιτεύγματα και οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, τώρα που αρχίζουν να αποδίδουν»

«Έχει δίκιο ο Τσίπρας να ζητά αλλαγή πολιτικής;» ρωτά ο δημοσιογράφος, και ο κεντρικός τραπεζίτης απαντά: «Σε ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, το μέγεθος της προσπάθειας δείχνει μεγαλύτερο από ότι αλλού. Παρόλα αυτά, η προσαρμογή στις χώρες της Βαλτικής ήταν τουλάχιστον αντίστοιχη με εκείνη της Ελλάδας. Όσο περισσότερο ξεστρατίζεις από το σωστό μονοπάτι (και αυτή η χώρα έχει ξεστρατίσει περισσότερο) τόσο δυσκολότερο είναι να επιστρέψεις. Εάν δεν υπήρχαν πιέσεις από τους θεσμούς, οι αγορές θα ασκούσαν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις προσαρμογής στις χώρες. Κι αν δεν μπορείς να αυτοχρηματοδοτηθείς και να στηρίζεσαι στα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών άλλων χωρών, τότε χρειάζεται να δείξεις ότι και οι δικοί σου πολίτες κάνουν όσα τους αναλογούν. Για ορισμένες χώρες ήταν ευκολότερο να αποδεχθούν την πραγματικότητα από ότι για άλλες.»

Ερωτηθείς για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Grexit απάντησε: «Αυτή την στιγμή δεν θέλω να εμπλακώ σε σεναριολογίες. Το ρολόι χτυπά, αλλά ενδεχομένως να μπορούμε ακόμη να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Το Grexit όμως, «βάση του δικού μου σεναρίου εργασίας, δεν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα» τονίζει.

Όλες οι άλλες λύσεις, όπως το παράλληλο νόμισμα, τα IOU, «είναι μέτρα που υπάρχουν στη βασική εργαλειοθήκη που κάθε κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει εάν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές. Αλλά έχουν υψηλό τίμημα. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει εάν χρειάζονται ή όχι»

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα των κεφαλαιακών περιορισμών δήλωσε: «Σε μία έκτακτη κατάσταση κάθε χώρα πρέπει να προσφεύγει σε έκτακτα μέτρα. Το να συζητάμε όμως, εκ των προτέρων για αυτά, δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές»

Ερωτηθείς για το εάν είναι εφικτό να υπάρξει ελληνική χρεοκοπία εντός ευρωζώνης, ο κ. Mersch δήλωσε: «Δεν θέλω να διατυπώσω θεωρίες για το πεπρωμένο της Ελλάδας. Εάν δει κανείς άλλα παραδείγματα, υπήρξαν χρεοκοπίες στις ΗΠΑ και σε άλλες νομισματικές ενώσεις, χωρίς πολιτικές επιπτώσεις. Αυτό που έχει σημασία, είναι η αντίληψη των ευρωπαϊκών χωρών για την πολιτική συνοχή και η βούλησή τους να μείνουν μαζί. Όσο περισσότερο η ευρωζώνη θεωρείται μία απλή συνεργασία μεταξύ ανεξαρτήτων κρατών, τόσο λιγότερο θα καταβάλλεται προσπάθεια για να μείνει ενωμένη. Κι όσο περισσότερο πιστεύει κανείς ότι το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από μία ενιαία αγορά, τόσο θα θέλει να το υπερασπίζεται με κάθε μέσο. Η πολιτική βούληση για να σωθεί το ευρώ υποτιμήθηκε πολύ από τις αγορές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ grexit Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ