Γιατί ο Ντάισελμπλουμ πήρε τους δρόμους - iefimerida.gr

Γιατί ο Ντάισελμπλουμ πήρε τους δρόμους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τετάρτη στο Παρίσι, Πέμπτη στο Βερολίνο, Παρασκευή στη Ρώμη. Δεν είναι περίεργο για τον πρόεδρο του Eurogroup να επισκέπτεται τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλωστε, είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα.

Οι Financial Times όμως ερμηνεύουν αυτή την περιοδεία του Ολλανδού ως την εκκίνηση της προεκλογικής καμπάνιας του, καθώς απομένουν δύο μήνες για την ολοκλήρωση της θητείας του και αναμένεται να εξελιχθεί σε μάχη η διεκδίκηση της προεδρίας του Eurogroup, ανάμεσα στον κεντροαριστερό Ντάισελμπλουμ και τον κεντροδεξιό Λουίς Ντε Γκίντος.

Αν πράγματι πρόκειται για προεκλογική περιοδεία, τότε ο Ολλανδός ξεκίνησε καλά, γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times, κάνοντας αναφορά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ντάισελμπλουμ με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, την Τετάρτη στο Παρίσι.

Εκεί, ο Γάλλος τον υποστήριξε ανοιχτά. «Ο Γερούν είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Eurogroup», είπε ο Σαπέν. Οταν ρωτήθηκε αν ο Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει πρόεδρος, απάντησε: «Θα το πω ξανά. Ο Γερούν είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Eurogroup. Το δείχνει σήμερα, καθώς ηγείται των δύσκολων και περίπλοκων συζητήσεων ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες, θεσμούς και την Ελλάδα για να βρει έναν συμβιβασμό».

Αυτή η... διαφήμιση ήταν καλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να ελπίζει ο Ολλανδός, με βάση την περίπλοκη πολιτική, εκτιμά ο Σπίγκελ. Ως η μεγαλύτερη χώρα στο κεντροαριστερό στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, η Γαλλία είναι κλειδί για να εξασφαλίσει ο Ντάισελμπλουμ την επανεκλογή του, καθώς αναμένεται μάχη ανάμεσα στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που έχει αυτή τη στιγμή την προεδρία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γράφουν οι Financial Times.

Οι επόμενοι σταθμοί του Ντάισελμπλουμ θα είναι πιο δύσκολοι. Στο Βερολίνο θα συναντήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου το «αφεντικό», η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, έχει ήδη στηρίξει δημόσια τον Ντε Γκίντος, αναφέρει ο Σπίγκελ. Στη Ρώμη από την άλλη, αν και λογικά ο Ολλανδός θα είχε ένα φυσικό σύμμαχο, έχουν δείξει λιγότερο ενθουσιασμό από τους Γάλλους για την επανεκλογή του Ντάισελμπλουμ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ