CNBC: Το νέο «φιλικό» πρόσωπο της Ελλάδας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - iefimerida.gr

CNBC: Το νέο «φιλικό» πρόσωπο της Ελλάδας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που ο «φλογερός» Γιάνης Βαρουφάκης έχει οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, η Ελλάδα προβάλει ένα νέο «φιλικό» πρόσωπο και αυτό είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το CNBC σκιαγραφεί το προφίλ του.

Το άρθρο αναφέρει πως η προώθηση του κ. Τσακαλώτου στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων, έγινε μετά το τελευταίο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, οπότε και τα περισσότερα μέλη της Ευρωομάδας φάνηκαν απογοητευμένα από τον τρόπο που ο Βαρουφάκης αρνήθηκε να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό για το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Έτσι, μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, η Ελλάδα θέλοντας να τιθασεύσουν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ προχώρησαν στην ανακατανομή των ρόλων και των προσώπων της διαπραγματευτικής ομάδας. Αυτές οι αλλαγές έφεραν στο προσκήνιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ποιος είναι

Το CNBC, θέλοντας να σκιαγραφήσει το προφίλ του κ. Τσακαλώτου, αναφέρει πως είναι έναν μορφωμένος οικονομολόγος που έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πλέον γίνεται το πρόσωπο της Ελλάδας στις διεθνείς συζητήσεις έτσι ώστε να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.

Την Τρίτη, μαζί με τον κ. Δραγασάκη, συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι και πλέον μένει να φανεί αν θα τα πάει καλύτερα από τον Βαρουφάκη που έχει δείξει έλλειψη διπλωματίας και απομόνωση από τους ομολόγους του.

Γεννημένος στο Ρότερνταμ και με σπουδές φιλοσοφίας, πολιτικής και οικονομικών, μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του ακολούθησε την πανεπιστημιακή καριέρα και έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στην Μ. Βρετανία. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να συνεχίσει να διδάσκει, ενώ έγραψε και επιμελήθηκε βιβλία σχετικά με την κρίση χρέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ένθερμος κατά της λιτότητας

Χρησιμοποιώντας περικοπές παλαιότερων δηλώσεών του, το CNBC κρίνει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας ακόμη ένθερμος αντίπαλος της λιτότητας, ενώ θεωρεί ακράδαντα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μη-ρεφορμιστικό κόμμα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και κάποιων της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες θα εμπλουτιστούν από το πρόγραμμα του κόμματος.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν είναι κάποιος λαϊκιστής όταν θέτει ως πρώτιστη ανάγκη την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Θα έχει να κάνει τη διαφορά;

Το ερώτημα που θέτει το άρθρο, θα αποδειχθεί από τα πράγματα. Ωστόσο, το CNBC αναφέρει: «Ο Τσακαλώτος είναι ένας στενός συνεργάτης του Τσίπρα. Είναι ένας γλυκομίλητος οικονομολόγος και εμφανίζεται να είναι αρεστός από τα κλιμάκια των θεσμών».

Από την μεριά του, ο διευθυντής Οικονομικών Ερευνών για την Ευρωζώνη της Daiwa Capital Markets Europe, Ρόμπερτ Κουνζέλ, αναφέρει: «Ο ανασχηματισμός ήταν αναγκαίος για να υπάρξει επίλυση των θεμάτων της διαπραγμάτευσης. Φυσικά, δεν είναι από μόνος του ικανός να λύσει τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία τριβής (εργασιακά, συντάξεις, φορολογικά) ανάμεσα στις δύο πλευρές που δεν μπορούν να συγκαλυφθούν από φιλικότερα πρόσωπα. Πάντως, έτσι όπως πήγαιναν τα πράγματα, ο ανασχηματισμός ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Global Insight, κάνει λόγο για «αλλαγή παιχνιδιού» και σημειώνει: «Ούτε ο πιο γοητευτικός διαπραγματευτής δεν πρεόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεκλειδώσει τα απαραίτητα κεφάλαια, όσο δεν υπάρχει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ