Η κυβέρνηση ψάχνει «σωσίβιο» για να αποφύγει τα «βράχια» - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση ψάχνει «σωσίβιο» για να αποφύγει τα «βράχια»

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στα κορυφαία στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης για επείγουσες συναντήσεις με Ευρωπαίους παράγοντες.

Στόχος, να άρουν τις μπάρες του αδιεξόδου και να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις ανάγκες ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το δραματικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου που μιλούσε για ασυνεννοησία μεταξύ των δανειστών (ΔΝΤ-Κομισιόν), αλλά και η δήλωση Δραγασάκη, μετά από τη συνάντηση του με τον ισχυρό άντρα της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι- με την οποία και άφησε μια αχτίδα αισιοδοξίας σημάδεψαν την χθεσινή μέρα.

«Η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση με το Μάριο Ντράγκι, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η κατάσταση της οικονομίας και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Ολα τα βλέμματα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Με το τοπίο στη διαπραγμάτευση να παραμένει ομιχλώδες, τα βλέμματα όλων στέφονται στην κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου θα εξεταστούν οι όροι παροχής ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA στις εγχώριες τράπεζες. Η στάση της ΕΚΤ παραμένει άγνωστη,και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά.

Συνεχίζονται οι επαφές Βαρουφάκη με τους ομολόγους του

Την ίδια ώρα, θετικές εξελίξεις, -όχι όμως οριστική συμφωνία-, αναμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ανοίγει τη «βεντάλια» των συζητήσεων στο τετ α τετ με τον Επίτροπο Μοσκοβισί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πέρα από τις διαπραγματεύσεις, στο «μενού» μπήκαν και ζητήματα για την «μετά τον Ιούνιο εποχή». Στόχος άλλωστε, είναι να υπάρξει ένα νέο «συμβόλαιο», όπου η Αθήνα θα ανοίγει παράθυρο για μια πιθανή διευθέτηση του Χρέους και θα δίνει απαντήσεις στο πως θα καλυφθεί τυχόν δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.

Σήμερα πάντως, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στη Ρώμη, όπου θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, ενώ την Παρασκευή θα συναντήσει τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Luis de Guindos.

Στο λαό παραπέμπει η Πολιτική Γραμματεία

Με φόντο τα παραπάνω, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έφεραν στο προσκήνιο για άλλη μια φορά το θέμα του δημοψηφίσματος, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το σκηνικό της ήδη προβληματικής διαπραγμάτευσης.

«Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος με στελέχη να σχολιάζουν σε κατ’ιδίαν συνομιλίες τους πως «οι κόκκινες γραμμές είναι άμυνα. Πρέπει να περάσουμε στην επίθεση».

Η συνεδρίαση του οργάνου τέλος, θα συνεχιστεί την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτη σύγκλιση Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει και από το κόμμα το ‘πράσινο φως’ για την όποια συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ