Ολα είναι στον αέρα -Τρέχουν και δεν φτάνουν παρουσία της Τρόικα - iefimerida.gr

Ολα είναι στον αέρα -Τρέχουν και δεν φτάνουν παρουσία της Τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Της νύχτας τα καμώματα βλέπει η μέρα και γελάει» λέει η γνωστή παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι στις κινήσεις των τελευταίων ημερών της Κυβέρνησης, υπό τη πίεση των δανειστών μας, που θα «ξεσκονίσουν» από σήμερα όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έτσι ώστε αφενός να διαπιστώσουν εάν είναι εφικτά τα χρονοδιαγράμματα αφετέρου να κάνουν τη δική τους κοστολόγηση.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση των σπασμωδικών κινήσεων της Κυβέρνησης είναι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο αν και έχει ψηφιστεί εδώ και τρεις μήνες με το Μεσοπρόθεσμο, έπρεπε να βάλει η Τρόικα το μαχαίρι στο λαιμό του υπουργού Οικονομικών για να αρχίσουν να τρέχουν οι εποπτεύοντες υπουργοί, υπό την απειλή των άμεσων απολύσεων. Έτσι μετά το απίστευτο φιάσκο των προκλητικών απαντήσεων από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, εμφανίστηκε η Κυβέρνηση να τρέχει για να προλάβει να καλύψει το στόχο του 10% και να θέτει το θέμα προς συζήτηση -γιατί άραγε;- σε ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο, την ημέρα που επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα. Τελικά, με τις διαφωνίες στην εξεύρεση αντικειμενικών κριτηρίων για την εργασιακή εφεδρεία στο στενό δημόσιο τομέα, αποφασίστηκε να μην συζητηθεί το θέμα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για το Μισθολόγιο, αφού όπως όλα δείχνουν πάει έναν ακόμα μήνα πίσω, ενισχύοντας τις ανησυχίες της Τρόικας ότι δεν θα υπάρχει σοβαρό δημοσιονομικό όφελος τη φετινή χρονιά. Αν μη τι άλλο, στη διαπραγμάτευση που θα γίνει με τη Τρόικα δεν βοηθά και το ότι ο νυν και ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το εάν υπήρχε ή δεν υπήρχε προεργασία, που να επιτρέπει την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Το ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε, πάντως, να περάσει κάτω από τη μύτη της Τρόικας το μοντέλο της διατήρησης "προσωπικών διαφορών", ασφαλώς δεν βοήθησε ούτε στη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ούτε στο δημοσιονομικό στόχο.

Μουρμούρα εντός της Κυβέρνησης - είναι ενδεικτικές οι αιχμές του κ. Βενιζέλου - υπάρχει και για το θέμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, καθώς χρεώνεται στους αρμόδιους υπουργούς ότι αντί να άρουν όλους τους περιορισμούς, επιχείρησαν να διατηρήσουν κάποια «φράγματα» με αποτέλεσμα η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος να θέτει επισήμως το θέμα παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο. Το κακό για τη Κυβέρνηση είναι ότι όσο θα βρίσκεται η Τρόικα στην Αθήνα, ταξί και φαρμακεία θα βρίσκονται στις... επάλξεις, αποδεικνύοντας ότι οι "φάκελοι" τους δεν έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα.

Το μεγαλύτερο φιάσκο της Κυβέρνησης εντοπίζεται, βέβαια, στο τομέα της φορολογίας, καθώς πέρα από το μπάχαλο με τις αποδείξεις - που φανερώνει στη Τρόικα τη προχειρότητα του σχεδιασμού αλλά και των στόχων που έχουν τεθεί - δεν έχουν καν θιγεί ακόμα τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι ελεγκτές στη δομή και λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να αναζητούνται ακόμα απτά αποτελέσματα από τη φοροδιαφυγή και να εκκρεμεί ακόμα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των εφοριών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ