Οι Γάλλοι αναλύουν τις 100 μέρες του Τσίπρα: Είναι μπλεγμένος και παγιδευμένος - iefimerida.gr

Οι Γάλλοι αναλύουν τις 100 μέρες του Τσίπρα: Είναι μπλεγμένος και παγιδευμένος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ημερών του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προχωρά στο χρονικό των κινήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού και αναλύει το αποτέλεσμά τους σε σχέση με τους δανειστές.

Το άρθρο ξεκινά με την παραδοχή ότι έπειτα από 100 μέρες στο τιμόνι της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί «μπλεγμένος μέσα σε ένα μεγάλο κι επικίνδυνο κενό μεταξύ των γενναιόδωρων υποσχέσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και της σκληρής πραγματικότητας των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας».

Μπλεγμένος σε ένα μεγάλο κι επικίνδυνο κενό μεταξύ των προεκλογικών του υποσχέσεων και της σκληρής πραγματικότητας

Ο ίδιος αν και είχε υποσχεθεί να «γυρίσει μετά τη νίκη του στις εκλογές τη σελίδα της επιβεβλημένης εδώ και πέντε χρόνια λιτότητας», τελικά, οι δανειστές «αποδείχθηκαν πολύ πιο σκληροί» από όσο μάλλον περίμενε.

Το AFP τονίζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «μπροστά στα άδεια ταμεία», αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα από πολύ νωρίς και πριν καν συμπληρώσει έναν μήνα στη διακυβέρνηση της Οι Γάλλοι αναλύουν τις 100 μέρες του Τσίπρα: Είναι μπλεγμένος και παγιδευμένοςχώρας, υποσχέθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, «όπως οι προκάτοχοί του» να παραδώσει «μια λίστα μεταρρυθμίσεων».

Ο Τσίπρας μπροστά σε αυτή τη συμφωνία, έσπευσε να αποσπάσει μια «πολιτική λύση», σχολιάζουν οι γάλλοι αναλυτές, αναφερόμενοι στη σειρά επαφών του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες, «ελπίζοντας πως θα έπειθε για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του τεράστιου ελληνικού χρέους». «Αλλά οι ομόλογοί του επέμεναν στον “σεβασμό των δεσμεύσεων της Ελλάδας” πριν την οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος» σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο επισημαίνει ότι τόσες εδώ και 2,5 μήνες από τη συμφωνία, και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών.

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι κάνουν λόγο μόνο για μια «συμβολική νίκη» του Αλέξη Τσίπρα, με την αλλαγή της Τρόικας σε θεσμούς ή Brussels Group και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων οπουδήποτε αλλού εκτός από τα υπουργεία, όπου λάμβαναν χώρα από το 2010.

Επίσης, στο άρθρο-χρονικό της διακυβέρνησης των 100 ημερών της Ελλάδας από τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρονται και μερικές συμβολικές περισσότερο κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, ο οποίος πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς η ελληνική πλευρά να πάρει «την έγκριση» των εκπροσώπων των δανειστών, αλλά και η απόφαση για επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Οι δημοσιογράγοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχολιάζουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «είναι υπέρμαχος μιας “δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαίας επωφελούς» λύσης μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της [...], αλλά όταν βλέπει ότι κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, επαναφέρει το τέχνασμα της “πολιτικής λύσης”».

Οταν τα βρίσκει σκούρα επαναφέρει το θέμα της πολιτικής λύσης

Ετσι, τον Μάρτιο συγκάλεσε τη μίνι Σύνοδο Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, ενώ στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατάφερε να αποσπάσει την υπόσχεση πως η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει εντός ευρώ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίζει ότι «είναι ψευδές και απλοϊκό να αποδίδονται τα προβλήματα της Ελλάδας στους ξένους».

Ωστόσο, επισημαίνουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι, ότι τα πράγματα εξακολουθούν να μην προχωρούν προς το καλύτερο για την Ελλάδα, και απανωτά τα διεθνή μέσα να υιοθετούν όρους όπως το «Grexit», το «Graccident» και το «Grimbo», με όλους τους να έχουν πάνω-κάτω το ίδιο αποτέλεσμα: έξοδος από το ευρώ και χρεοκοπία.

Την ώρα μάλιστα, που το κλίμα στο τελευταίο Eurogroup στις 24 Απριλίου, βάρυνε ακόμα περισσότερο για τη χώρα, αυτό οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα «να πάρει την τελευταία εβδομάδα την κατάσταση στα χέρια του, υποβαθμίζοντας τον ρόλο του αμφιλεγόμενου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έναντι του αναπληρωτή υπουργού διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιλογή που θεωρείται πιο συμβατή με τις Βρυξελλές».

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, οι δημοσιογράφοι του AFP επισημαίνουν ότι μπορεί να φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις επανεκκινήθηκαν, αλλά οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» κυρίως σε σχέση με τα εργασιακά και τις συντάξεις παραμένουν. Ο μοναδικός τρόπος για τον Αλέξη Τσίπρα να τις υπερκεράσει είναι «να αποξενώσει την αριστερή πλάτφορμα» την οποία χαρακτηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο ενστερνιζόμενο την άποψη του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο πανεπιστήμιο Θανάση Διαμαντόπουλου ως «το προφανέστατα μεγαλύτερο πρόβλημα που εμποδίζει τον Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές».

Τέλος, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ολοκληρώνει το χρονικό των 100 ημερών, τονίζοντας πως «ο χρόνος πιέζει» την Ελλάδα η οποία ξεμένει από ρευστό και από συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 100 μέρες Αλέξης Τσίπρας κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ