Ο αρχιτέκτονας που έχτισε σπίτι από... νερό – Φέρνει επανάσταση στον τομέα της οικοδομικής [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο αρχιτέκτονας που έχτισε σπίτι από... νερό – Φέρνει επανάσταση στον τομέα της οικοδομικής [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα θέλατε το σπίτι σας να είναι χτισμένο από... νερό; Μπορεί αυτή η ιδέα να μην φαντάζει καθόλου λογική, όμως δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί στο μέλλον αφού παρουσιάζει μοναδικά προτερήματα σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους οικοδόμησης.

Ο Ουγγρος αρχιτέκτονας Matyas Gutai είναι ο άνθρωπος που σκέφτηκε πρώτος την ιδέα των... υγρών κτιρίων και πολύ πιθανόν να είναι ο προπάτορας μιας νέας, εντελώς πρωτοποριακής, «πράσινης» οικοδομικής μεθόδου. Με ποιο τρόπο όμως το νερό μπορεί να αντικαταστήσει υλικά όπως το τσιμέντο, τα τούβλα ή το σοβά;

Πως λειτουργεί η απίθανη τεχνική του Ούγγρου αρχιτέκτονα

Τα πάνελ και τα φατνώματα που χρησιμοποιούνται στην «υγρή μηχανική» του Matyas Gutai παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές στην σύσταση τους, σε σχέση με όσα έχουν ως τώρα χρησιμοποιηθεί στην αρχιτεκτονική.

Η σύνθεση των τοιχωμάτων αποτελείται από πλάκες, είτε χαλύβδινες είτε γυάλινες, όπου ανάμεσα τους «παγιδεύεται» το νερό. Με αυτόν τον τρόπο, το σπίτι αποκτά ένα μοναδικό τρόπο να ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία, πολύ οικονομικότερο αλλά και εξαιρετικά φιλικότερο για το περιβάλλον.

Ο αρχιτέκτονας που έχτισε σπίτι από... νερό – Φέρνει επανάσταση στον τομέα της οικοδομικής [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οπως προκύπτει από τις μελέτες του Ούγγρου αρχιτέκτονα, αυτό το σύστημα μπορεί να προσδώσει ιδανικά προτερήματα στα κτίρια της συγκεκριμένης οικοδομικής τεχνικής. Τα «υγρά» σπίτια θα είναι ικανά να διαχειρίζονται πολύ αποτελεσματικότερα την ενέργεια, αποκτώντας μεγάλη ανεξαρτησία από ενεργειακούς προμηθευτές και μειώνοντας σημαντικά τους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Τα πάνελ που περιέχουν νερό μπορούν να ζεστάνουν αλλά και να δροσίσουν το κτίριο. Το νερό στο εσωτερικό τους λειτουργεί όπως ακριβώς και τα γνωστά συστήματα θέρμανσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται είναι εντυπωσιακή. Είναι μια καθαρή και βιώσιμη λύση» εξηγεί ο Matyas Gutai.


Πως προέκυψε η αρχική ιδέα – Το σπίτι «πείραμα» που έχτισε ο Gutai

Οι σημαντικές ανακαλύψεις συνήθως κρύβουν πίσω τους μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του Ούγγρου αρχιτέκτονα, αφού η ιδέα του προέκυψε... εν ώρα διακοπών.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, ο Gutai επισκέφτηκε κάποια υπαίθρια θερμά λουτρά, έξω από την πόλη. Την ώρα που ο αρχιτέκτονας απολάμβανε το ζεστό του λουτρό, το χιόνι δεν σταματούσε ούτε στιγμή να πέφτει από τον ουρανό. Ωστόσο, το κρύο εκτός των θερμών πηγών δεν επηρέαζε ούτε στο ελάχιστο την θερμοκρασία τους.

Ο Gutai παρατήρησε το εντυπωσιακό φαινόμενο και ξεκίνησε να σκέφτεται πως το νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην αρχιτεκτονική. Η επίσκεψη του στα λουτρά έγινε το 2003, ενώ έπρεπε να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια μελέτης ώστε ο αρχιτέκτονας να χτίσει το πρώτο κτίριο με... υδάτινους τοίχους.

Ο αρχιτέκτονας που έχτισε σπίτι από... νερό – Φέρνει επανάσταση στον τομέα της οικοδομικής [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το πείραμα του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το μικρό κτίσμα των μόλις οκτώ τετραγωνικών είναι ικανό να διατηρήσει την θερμοκρασία του, αλλά και να την μεταβάλλει μέσω ενός μηχανισμού που λειτουργεί περίπου όπως τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο το κτίριο προσαρμόζεται στο περιβάλλον του, ρυθμίζοντας κατάλληλα την θερμοκρασία του.

Ο αρχιτέκτονας που έχτισε σπίτι από... νερό – Φέρνει επανάσταση στον τομέα της οικοδομικής [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ο αρχιτέκτονας που έχτισε σπίτι από... νερό – Φέρνει επανάσταση στον τομέα της οικοδομικής [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Η προσέγγιση μας κατά την διάρκεια όλης αυτής της μελέτης αποσκοπούσε στην δημιουργία ενός κτιρίου ικανού να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του. Αυτό πάει αντίθετα με το ρεύμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που εστιάζει σε “βαριά” κτίρια που μπορούν να αντέξουν κάθε αντίξοη συνθήκη. Στην εποχή μας η αρχιτεκτονική αρχίζει και αλλάζει. Η παραδοσιακή “στερεή” αρχιτεκτονική έχει φτάσει στα όρια της και είναι λογικό να αναζητήσουμε ένα καινούργιο σύστημα» εξηγεί ο Ούγγρος αρχιτέκτονας.


Τα ρίσκα στην δημιουργία ενός «υδάτινου» κτιρίου και το μέλλον της «υγρής» αρχιτεκτονικής

Ενα τόσο ριζοσπαστικό οικοδομικό μοντέλο προφανώς και χρειάζεται εκτενείς μελέτες ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν. Τα ρίσκα στην δημιουργία ενός τοίχου που αποτελείται από νερό είναι αρκετά και σημαντικά.

Οπως παραδέχεται ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, τα ερωτήματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια των μελετών του ήταν πολλά. Ενα από τα βασικότερα, ήταν ο τρόπος με τον οποίο το νερό στο εσωτερικό των τοιχωμάτων θα διατηρήσει της υγρή του σύσταση, παρά την όποια εξωτερική θερμοκρασία.

«Το νερό που τοποθετείται στους τοίχους είναι ενισχυμένο με φυσικούς διαλύτες που αποτρέπουν την ρύπανση του, μειώνοντας ταυτόχρονα την θερμοκρασία που θα μπορούσε να το παγώσει. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ακόμα και αν χαλάσει το σύστημα αναθέρμανσης του σπιτιού, το νερό δεν πρόκειται να παγώσει. Σε χώρες με πιο χαμηλή θερμοκρασία, μπορεί να τοποθετηθεί επιπλέον μόνωση στους τοίχους για να είμαστε απόλυτα σίγουροι» τονίζει ο Gutai.

Ο αρχιτέκτονας που έχτισε σπίτι από... νερό – Φέρνει επανάσταση στον τομέα της οικοδομικής [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ενα άλλο πρόβλημα που προέκυψε, ήταν το πως θα αντιμετωπιζόταν ένα ενδεχόμενο ρήγμα σε κάποιο από τα πάνελ. Με την δημιουργία ειδικών κοινών μονάδων που ελέγχουν την ταχύτητα ροής του νερού, το πρόβλημα του Gutai λύθηκε. Αν κάποιο από τα πάνελ υποστεί κάποια βλάβη, θα «σφραγιστεί» άμεσα από τα υπόλοιπα.

«Ο τρόπος με τον οποίο αποτρέπονται οι διαρροές οφείλεται στην ρευστοδυναμική και όχι σε κάποιο σύστημα παρακολούθησης. Ετσι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι απόλυτα ελεγμένο σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής και όχι μέσω κάποιου υπολογιστικού προγράμματος» εξηγεί ο αρχιτέκτονας.

Ο αρχιτέκτονας που έχτισε σπίτι από... νερό – Φέρνει επανάσταση στον τομέα της οικοδομικής [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Τα θεμέλια για μια νέα, καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον οικοδόμηση κτιρίων, έχουν μπει. Μάλιστα υπολογίζεται πως τα κτίρια που θα έχουν την συγκεκριμένη δομή, θα καταναλώνουν 20% λιγότερη ενέργεια, που θα μειώσει σε αντίστοιχα ποσοστά και τους ρύπους τους. Αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί, όσο οι μελέτες για τα «υδάτινα» κτίρια συνεχίζονται.

Ο Gutai ήδη έχει αρχίσει να συνεργάζεται με εργοστάσια και εταιρίες της Ευρώπης, που εξετάζουν την εφαρμογή της νέας του αρχιτεκτονικής μεθόδου. Μελλοντικός στόχος, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, είναι η τεχνική του να εφαρμοστεί μαζικά μέσα στις αστικές περιοχές, γεγονός που αν συμβεί θα συμβάλει σημαντικά στην «αναζωογόνηση» του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αρχιτεκτονική υδάτινο κτίριο Matyas Gutai
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ