Το νέο πρόβλημα για την Ελλάδα έρχεται από το βορρά -Η «φιλανδική αρκούδα» και ο «Ρεν του τρόμου» - iefimerida.gr

Το νέο πρόβλημα για την Ελλάδα έρχεται από το βορρά -Η «φιλανδική αρκούδα» και ο «Ρεν του τρόμου»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το βλέμμα προς το βορρά θα πρέπει να στρέψει η Αθήνα, αφού η Telegraph προβλέπει ότι το νέο πρόβλημα για την Ελλάδα θα έρθει από τη Φινλανδία.

Αυτή την εβδομάδα, η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης αναμένεται να αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο, καθώς η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Αποτελώντας έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της λιτότητας, η υπόλοιπη ευρωζώνη περιμένει με ενδιαφέρον. Οι υποψήφιοι για τον υπουργό Οικονομικών θα μπορούσαν να καθορίσουν κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πιεστεί στις δύσκολες διαπραγματεύσεις, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η «φινλανδική αρκούδα»

Φαβορί για τη θέση θεωρείται ο Τίμο Σόινι. Ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών True Finns, με δυναμική στάση κατά της μετανάστευσης και έντονες επικρίσεις για την «καλοσύνη» των πιστωτών προς τις χώρες του νότου, ο Σόινι είχε μείνει εκτός κυβέρνησης εξαιτίας της διαφωνίας του για την εμπλοκή της Φινλανδίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας πριν από τέσσερα χρόνια.

Το νέο πρόβλημα για την Ελλάδα έρχεται από το βορρά -Η «φιλανδική αρκούδα» και ο «Ρεν του τρόμου»  | iefimerida.gr 0

Αυτή τη φορά το κόμμα του συγκέντρωσε περίπου το 18% και παραδοσιακά η θέση του ο υπουργού Οικονομικών πηγαίνει στον ηγέτη του μειοψηφούντος κυβερνητικού εταίρου. Ο 52χρονος θεωρεί τον Νάιτζελ Φάρατζ ως έναν από τους πιο κοντινούς πολιτικούς συμμάχους του και ίσως οι υπουργοί Οικονομικών βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με «έναν ανυπότακτο που θα μπορούσε να αφήσει στη σκιά τον τόσο δυσφημισμένο Γιάνη Βαρουφάκη», γράφει η Telegraph.

Τον αποκαλούν φινλανδική αρκούδα, έχει αποκαλέσει τα προγράμματα διάσωσης χρεωμένων χωρών «πυραμίδες» και έχει επιμείνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εκδιωχθεί από το ευρώ. Είναι ξεκάθαρα ενάντια σε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας του σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα και η παρουσία του στις Βρυξέλλες αναμένεται να κάνει πιο σκληρή τη στάση των Φιλανδών για τους όρους που θα επιβληθούν στην Αθήνα.

Ο «Ρεν του τρόμου»

Ακόμη κι αν ο Σόινι αναλάβει άλλο υπουργείο, ο δεύτερος επικρατέστερος υποψήφιος δεν θα αποδειχθεί μικρότερο εμπόδιο για τους Ελληνες, προβλέπει η Telegraph, αναφερόμενη στον Ολι Ρεν.

Το νέο πρόβλημα για την Ελλάδα έρχεται από το βορρά -Η «φιλανδική αρκούδα» και ο «Ρεν του τρόμου»  | iefimerida.gr 1

Σε αντίθεση με τον Σόινι, ο Ρεν είναι βετεράνος στον κύκλο των Βρυξελλών. Ως τσάρος των οικονομικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης από το 2009 έως το 2014, ο Ρεν έγινε το πρόσωπο της λιτότητας της ευρωζώνης, ως ο αρχιτέκτονας των κανόνων προϋπολογισμού του ενιαίου νομίσματος.

Η Αθήνα δύσκολα θα απολαύσει μία επιστροφή του Ρεν, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Ηταν κατά τη θητεία του ως Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων όταν η χώρα υπέκυψε στις οικονομικές διασώσεις που όπως ισχυρίζονται έφερε το μεγαλύτερο δάνειο της ιστορίας στους πιο αδύναμους ώμους. Τον αποκαλούν «Ρεν του τρόμου», εξαιτίας της τιμωρητικής λιτότητας που ήταν στους όρους του δανείου, γράφει η Telegraph.

Βέβαια, καταλήγει το ρεπορτάζ, αναγνωρίζοντας την πολιτικό χάος που μπορεί να τους περιμένει στις Βρυξέλλες, αμφότεροι θεωρείται ότι προτιμούν τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Όλι Ρεν Τίμο Σόινι Φινλανδία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ