Forbes: Γιατί η Γερμανία πρέπει να δώσει τις αποζημιώσεις - iefimerida.gr

Forbes: Γιατί η Γερμανία πρέπει να δώσει τις αποζημιώσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη πως η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί να καταβάλει τις γερμανικές αποζημιώσεις που ζητάει η Ελλάδα εκφράζει άρθρο που φιλοξενεί το περιοδικό Forbes.

Ο Μάικλ Μίτσελσον σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί την κίνηση για πολεμικές αποζημιώσεις και να σώσει, παράλληλα, το ευρώ» επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αγνοεί το παρελθόν.

Γράφει ο Μάικλ Μίτσελσον

Η Γερμανία ξεκίνησε και έχασε αυτόν τον πόλεμο πριν από 70 χρόνια, ενώ, σήμερα ασκεί πιέσεις για να συνεχιστεί η λιτότητα σε μία αναιμική ευρωπαϊκή οικονομία. Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα προσκρούουν σε μια ευρεία συντηρητική συναίνεση, ενώ, μόνο η ΕΚΤ κατάφερε να «νικήσει» τη γερμανική αντίσταση με την επεκτατική νομισματική της πολιτική παρέχοντας ανάσα στην οικονομία παρά τα άδεια κρατικά ταμεία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός άρχισε να ζητάει από τον Φεβρουάριο τις πολεμικές αποζημιώσει με την ελληνική κυβέρνηση να τις ορίζει τον Απρίλιο στα 280 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τη διασύνδεση των πολεμικών χρεών με τις τρέχουσες συνομιλίες για το χρέος, ενώ, άλλοι δήλωσαν ότι το θέμα έχει διευθετηθεί με τη συμφωνία της Μόσχας το 1990, όπου η Δυτ. και Ανατ. Γερμανία διαπραγματεύθηκαν την επανένωσή τους με τις τέσσερις νικήτριες δυνάμεις, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν επιδέχεται χλευασμού, ούτε μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα νομικά. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής η ελληνική οικονομία λεηλατήθηκε, καθώς αγαθά και πρώτες ύλες απομακρύνθηκαν από τη χώρα χωρίς να καταβληθεί οποιαδήποτε πληρωμή. Η Ελλάδα ανέλαβε το κόστος της κατοχής, ενώ η κεντρική τράπεζα παραχώρησε άτομο δάνειο στη ναζιστική Γερμανία για να μπορέσει να καλύψει το κόστος των κλαπέντων αγαθών στα εθνικά στατιστικά στοιχεία.

Το δάνειο που παραχωρήθηκε ανέρχονταν στα 500 εκ. μάρκα, στα τέλη του πολέμου. Η Γερμανία κατέβαλε το 1960 115 εκ. τα οποία κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για προκαταβολή, ενώ άλλοι για διευθέτηση του ζητήματος. Χιλιάδες Έλληνες είχαν εκτελεσθεί ή σφαγιασθεί, ενώ χιλιάδες επίσης πέθαναν από την πείνα. Εξοντώθηκαν επίσης χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι. Ένα εκατομμύριο Έλληνες βρέθηκαν άστεγοι στο τέλος του πολέμου, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών υπολογίζεται μεταξύ των 320.000 έως 800.000.

Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα διολίσθησε σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Οι επίσημες κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ πολέμησαν ενάντια στους κομμουνιστές αντάρτες. Αυτός ο πόλεμος κράτησε μέχρι το 1949 και ολοκλήρωσε την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αρκετές χιλιάδες παιδιά αριστερών ανταρτών βρέθηκαν σε ειδικά στρατόπεδα.

Οι πρώην συνεργάτες των Ναζί βρήκαν σημαίνουσες και επικερδείς θέσεις στη νέα άρχουσα τάξη και το γενικό κλίμα του Ψυχρού Πολέμου άφησε την Ελλάδα πολύ διχασμένη έως και το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. Η δικτατορία κράτησε μέχρι το 1974 και ακολούθησε μια συντηρητική κυβέρνηση που έβαλε τέλος στη μοναρχία.

Το 1981 το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και μέχρι το 1989 υπήρχαν συμμαχίες μεταξύ των σοσιαλιστών και τον φιλελεύθερων συντηρητικών.

Η ελληνική οικονομία και ο λαός υπέφεραν από τον φασιστικό πόλεμο, τον εμφύλιο πόλεμο, τον Ψυχρό πόλεμο και τη δικτατορία. Η Ελλάδα είναι μια από τις νεότερες δημοκρατίες στην Δυτική Ευρώπη (παρά το γεγονός ότι η λέξη είναι ελληνική) και στην πραγματικότητα κυβερνάται από μια δυναστική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ. Οι τελευταίες εκλογές έβαλαν τέλος σε αυτή την ολιγαρχία σε έναν ορισμένο βαθμό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να κατηγορεί τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τα πιο ισχυρά έθνη για τα δικά της οικονομικά προβλήματα και η απάντηση είναι να κάτι παραπάνω από το να κρατάει ένα μπολ ζητιανεύοντας ή τα IOU's.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει αρκετές παραχωρήσεις και έχει σχεδιάσει μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ και τώρα πρέπει όλα αυτά να «δουλέψουν».

Ωστόσο, τα άλλα έθνη της Ευρώπης δεν μπορούν απλά να αγνοούν το παρελθόν. Η Γερμανία και η Ιταλίοα έχουν ηθικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα και ήρθε η ώρα να διευθετηθούν τα ιστορικά ζητήματα προτού γίνει άλλο ένα ιστορικό λάθος.

Εάν η Ελλάδα καταστραφεί το ευρώ θα υποστεί μεγάλο πλήγμα και η Γερμανία θα νιώσει επίσης τις συνέπειες και το κόστος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γερμανικές αποζημιώσεις Forbes Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ