Δεκαήμερο-φωτιά: Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να κλείσει συμφωνία-πακέτο - iefimerida.gr

Δεκαήμερο-φωτιά: Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να κλείσει συμφωνία-πακέτο

Φωτογραφία: Andrea Bonetti / POOL / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δική της ατζέντα επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση και με τη διαπραγμάτευση να έχει οδηγηθεί στο σημείο μηδέν, το Μέγαρο Μαξίμου προκρίνει τη λύση της «τελικής συμφωνίας» η οποία και θα εξασφαλίζει τη χώρα για όλο το 2015 και το 2016, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για μείωση του ελληνικού χρέους.

Τα επόμενα 24ωρα προμηνύονται εξόχως κρίσιμα για το μέλλον των διαβουλεύσεων Αθήνας - εταίρων, με τις εργασίες στο Brussels Group να ξεκινούν από σήμερα για ακόμη μια φορά.

Με τον χρόνο, λοιπόν, να μετράει πια σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης και της οικονομίας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει με χειροπιαστά δείγματα να επιβεβαιωθεί από το Εurogroup η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί ως τώρα στις τεχνικές συζητήσεις, ώστε η ΕΚΤ να ανοίξει με τη σειρά της τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης και στο τέλος του μήνα να ανοίξει η «βεντάλια» των κρίσιμων ζητημάτων ενόψει μιας λύσης-πακέτο.

Σε εγρήγορση, πάντως, βρίσκεται σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο, αφού πέρα από την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία συνεδρίαζε χθες, εθεάθη αργά τη νύχτα να περνά το κατώφλι του Μαξίμου και ο αρμόδιος για τα έσοδα υπουργός Δημήτρης Μάρδας.

Γιατί... τελείωσε η ενδιάμεση συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του πρωθυπουργού να προτάξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης (όπως αποκάλυψε η «Αυγή της Κυριακής») μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να παίξει παιχνίδι με δύο δυνατά «χαρτιά»:

  • Πρώτον, αν είναι σύμφωνη και η πλευρά των εταίρων, ξεπερνά προς το παρόν τις βασικές δυσκολίες (εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό), μεταθέτοντας τη συζήτηση για τα «αγκάθια» στο τέλος Μαΐου.
  • Δεύτερον, με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, φέρνει πιο μπροστά την τελική συμφωνία που κανονικά θα συζητείτο με το τέλος της παράτασης της δανειακής σύμβασης στα τέλη Ιουνίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως, όπως σημειώνει πηγή από το περιβάλλον του πρωθυπουργού στο iefimerida.gr, φιλοτεχνεί ήδη τον «χάρτη» της εν λόγω συμφωνίας που σημαίνει ενοποίηση των δύο -της ενδιάμεσης (του Απριλίου) και της μεγαλύτερης (του Ιουνίου)- με ένα ενδιάμεσο… deal.

Στο... διά ταύτα, στόχος είναι να υπάρξει ένα προσωρινό «συμβόλαιο» έως και την τακτική συνεδρίαση του Εurogroup στις 11 Μαΐου ή στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου η ελληνική πλευρά να αποδεσμεύσει κάποιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία και να πάρει ανάσα και από 'κει και πέρα να εξετάσει όλα τα «καυτά» θέματα, έχοντας δεσμευθεί για φορολογικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Σε δύο στάδια η διαπραγμάτευση

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα ξεδιπλωθεί σε δύο στάδια:

  • Το πρώτο αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη -και σε κάθε περίπτωση πριν τις 11/5- με την ολοκλήρωση του επόμενου κύκλου συζητήσεων στο Brussels Group την Τετάρτη. Η Αθήνα επιδιώκει συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή του Euro Working Group και ενδεχομένως έκτακτο Eurogroup (ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης). Αρχικός στόχος η χαλάρωση από την ΕΚΤ στα T-bills.
  • Το δεύτερο στάδιο προβλέπει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα να οδηγηθούμε σε τελική συμφωνία-πακέτο, η οποία θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ερχονται στοχευμένες κινήσεις Τσίπρα

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, χωρίς να χρησιμοποιεί δεσμευτικές αναφορές, θα προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις, επαναλαμβάνοντας έναν κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους (από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν) αλλά και με ηγέτες, ενόψει των κρίσιμων σταθμών και της προσπάθειας να επιτευχθεί πολιτική λύση, παρά τις πιέσεις που ασκούνται σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Ξεκινάει ένα δεκαήμερο-«φωτιά»

Τέλος, από σήμερα ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου ένα δεκαήμερο-«φωτιά» σε διπλωματικό επίπεδο και επίπεδο υποχρεώσεων, καθώς:

  • Στις 6 Μαΐου συνεδριάζει η ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA με την ελπίδα να αυξηθεί το όριο των εντόκων.
  • Την ίδια μέρα το ελληνικό Δημόσιο προχωρά στην έκδοση γραμματίων για την ανανέωση ομολόγων 1,4 δισ. ευρώ.
  • Στις 11 Μαΐου συνέρχεται το τακτικό Eurogroup στις Βρυξέλλες.
  • Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα καλείται να καταβάλει άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Σε τι κάνει πίσω η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία η οποία θα δώσει ανάσα ρευστότητας στη χώρα και δεν θα προκαλέσει ξαφνικό θάνατο, έχει κάνει ήδη κάποια βήματα πίσω από τις αρχικές της θέσεις, κρατώντας βέβαια και κάποιες κόκκινες γραμμές. Ετσι αναμένεται να έρθουν μέτρα ή να μην καταργηθούν κάποια από αυτά που ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

  • Ο ΕΝΦΙΑ κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει και φέτος.
  • Υπάρχουν σενάρια για αλλαγές στον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση φέρεται πως τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή κοντά στο 15%, ενώ οι δανειστές φαίνεται να αξιώνουν ενιαίο συντελεστή τουλάχιστον της τάξης του 18%.
  • Μεταχρονολογείται το σενάριο επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων.
  • Παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων, για όσες είναι πάνω από 300 ευρώ.
  • Νέα σενάρια για επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ.
  • Εξετάζεται αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες, καθώς και επέκτασή του στα σκάφη αναψυχής.
  • Στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις για επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
  • Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ