Η εξήγηση της διάσπασης των Podemos – Η στροφή προς το κέντρο «κόστισε» - iefimerida.gr

Η εξήγηση της διάσπασης των Podemos – Η στροφή προς το κέντρο «κόστισε»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρώτη σοβαρή εσωκομματική κρίση στους Podemos είναι γεγονός. Η παραίτηση του Χουάν Κάρλος Μονεντέρο, συνιδρυτή του κόμματος, έκανε... θόρυβο ανά την Ευρώπη.

Και όλα αυτά με τις εκλογές του Δεκεμβρίου προ των πυλών στην Ισπανία, ενώ τον Μάιο υπάρχουν και οι τοπικές εκλογές. Και μάλιστα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να φέρνουν τους Podemos στην 4η θέση με ποσοστό κάτω από 18%.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας προσπαθεί να μείνει ψύχραιμος, αλλά η παραίτηση του Μονεντέρο φαίνεται ότι έχει εξήγηση. H παραίτηση του (παλαιότερα υπήρξε σύμβουλος του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες) ήρθε λίγες ώρες μετά την αιχμηρή τοποθέτησή του σχετικά με την πορεία του κόμματος. Ο Μονεντέρο είπε ότι το Podemos οφείλει να επιστρέψει στις ρίζες του, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να μοιάζουν με τα κόμματα που υποτίθεται ότι θέλουν να αντικαταστήσουν, δηλαδή τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας.

Η εξήγηση της διάσπασης των Podemos – Η στροφή προς το κέντρο «κόστισε» | iefimerida.gr 0

Κατά τους τελευταίους μήνες, ο Ιγκλέσιας έχει προσπαθήσει να εμφυσήσει μια μετριοπάθεια στους Podemos, κρατώντας αποστάσεις από τις πιο ριζοσπαστικές πολιτικές προτάσεις που είχε αρχικά υιοθετήσει το κόμμα, όπως το αίτημα για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. H προσπάθεια αυτή συμπίπτει με την άνοδο του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos στις δημοσκοπήσεις, με τους Podemos να φαίνεται πως χάνουν μέρος της δυναμικής τους καθώς πλησιάζουν οι κάλπες.
Η στροφή προς το κέντρο ωστόσο φαίνεται πως προκάλεσε την ενόχληση του κ. Μονεντέρο, ο οποίος ήταν υπέρ της διατήρησης της αρχικής γραμμής του κόμματος.

Η εξήγηση της διάσπασης των Podemos – Η στροφή προς το κέντρο «κόστισε» | iefimerida.gr 1

«Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο από πού ήλθαμε, αντί να εστιάζουμε την προσοχή μας στο πού θέλουμε να πάμε μετά», σημείωσε σε συνέντευξή του μετά την παραίτησή του ο κ. Μονεντέρο. «Οι Podemos πρέπει να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους», ανέφερε, προσθέτοντας μάλιστα πως η παράταξη θυμίζει πλέον τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία έχει στόχο να ανατρέψει.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην παραίτηση, μια... ανάσα από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, ενώ τον Δεκέμβρη υπάρχει το πρώτο μεγάλο κρας τεστ της δυναμικής των Podemos στις εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ποδέμος podemos Ιγκλέσιας μονεντερο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ