Η κυβέρνηση ψάχνει χρήματα για τον Ιούνιο -Σαφάρι για έσοδα από παντού - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση ψάχνει χρήματα για τον Ιούνιο -Σαφάρι για έσοδα από παντού

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πυρετός αναζήτησης και του τελευταίου δυνατού ευρώ, ανεβαίνει στο οικονομικό επιτελείο.

Όχι όμως με στόχο την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του επόμενου διμήνου, όπως θα πίστευαν πολλοί, αλλά κυρίως εν όψει της μετωπικής- όπως διαφαίνεται- σύγκρουσης με τους δανειστές τον Ιούνιο, για την αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα».

Μιλώντας με κυβερνητικά στελέχη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμα κι αν επιτευχθεί η πολυπόθητη ενδιάμεση συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις του τριμήνου που προηγήθηκε θα μοιάζουν με... παιδική χαρά μπροστά σε αυτές που θα ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθούν. Είναι τέτοια η ατζέντα (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό), που είναι προφανές ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε νέα βοήθεια για την κάλυψη χρηματοδοτικού "κενού" τουλάχιστον 30 δισ ευρώ, εάν δεν πάρουν "κάτι". Κι επειδή αυτό το "κάτι" δεν μπορεί να είναι ανώδυνο, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τους δύσκολους- ταμειακά- μήνες που έρχονται.

Μόνο με θαύμα θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για φέτος

Στο πεδίο του φορολογικού σχεδιασμού, ο ΕΝΦΙΑ μόνο με ένα μικρό... θαύμα θα μπορέσει να καταργηθεί από φέτος, αφού τα έσοδα που προσφέρει δεν είναι ευκαταφρόνητα. Οι υπηρεσίες προετοιμάζονται, πάντως, για πολύ χαμηλότερες εισπράξεις, αφού πέρα από το κλίμα και το "μάγκωμα" των φορολογούμενων, η αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης στα επίπεδα των εμπορικών τιμών θα "κουρέψει" τις φορολογητέες αξίες στις περιοχές- φιλέτα και ως εκ τούτου πολλοί είναι εκείνοι που θα περάσουν κάτω από τον πήχη του συμπληρωματικού φόρου, που ως γνωστόν επιβαρύνει περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών θα ήταν ευχαριστημένο εάν εισέπραττε φέτος από τη φορολόγηση των ακινήτων έσοδα 2- 2,1 δισ ευρώ.

Τι θα γίνει με το αφορολόγητο όριο

'Όσον αφορά στην επαναφορά του αφορολογήτου- έστω σταδιακή- στις 12.000 ευρώ, η αναβολή του μέτρου δεν αλλάζει κάτι για τα κρατικά ταμεία, αφού ούτως ή άλλως η σχετική διάταξη θα έφτανε στο τέλος του έτους και θα εφαρμοζόταν πρακτικά από τον επόμενο Ιανουάριο. Αντιθέτως, αν ανατρέξει κανείς στη λίστα Βαρουφάκη θα εντοπίσει πρόβλεψη εσόδων 300 εκατ. ευρώ για το 2015 από την κατάργηση φοροαπαλλαγών, κάτι που ενισχύει τα σενάρια περί ανατροπών κατά τη φετινή εκκαθάριση.

Χαμόγελα για τις ρυθμίσεις οφειλών

Αυτό που φαίνεται ότι «βγαίνει» και έχει φέρει τα πρώτα χαμόγελα, είναι οι ρυθμίσεις οφειλών, καθώς και οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν κατά χιλιάδες αίτηση. Πέρα από τα 147 εκατ. ευρώ, που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση- εξπρές, έχουν εισπραχθεί άλλα περίπου 130 εκατ. ευρώ από τις πρώτες δόσεις όσων ρύθμισαν τις οφειλές τους σε εφορίες και Ταμεία και η εκτίμηση είναι ότι οι καταβολές θα συνεχιστούν κανονικά, ειδικά από τη στιγμή που δόθηκε παράταση.

Μεγάλες προσδοκίες για τα αδήλωτα εισοδήματα

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες κι από την αμνηστία αδήλωτων εισοδημάτων, αφού υπάρχουν δύο κίνητρα που διαφοροποιούν αυτή την κίνηση απ' 'όλες τις προηγούμενες. Κατ' αρχάς όσοι πληρώσουν το φόρο αμνηστίας, δεν υποχρεούνται να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια αυτά, ούτε βέβαια να τα επενδύσουν. Επιπλέον, η αμνηστία αφορά και στα ποινικά αδικήματα, αφού η καταβολή του σχετικού φόρου θα οδηγεί και σε "πάγωμα" όλων των ποινικών κυρώσεων. Αν και είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κανείς τα έσοδα που θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία, υπολογίζεται ότι 150 εκατ. ευρώ είναι ένας απολύτως ρεαλιστικός στόχος.

Συνεχίζεται η αναζήτηση μέσω λιστών

Πιο σύνθετη αλλά πιο "σίγουρη" είναι η διαδικασία που έχει να κάνει με τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής. Η ενοποίηση τους έχει φέρει ήδη κάποια αποτελέσματα σε ελεγκτικό επίπεδο- καλύτερος συντονισμός, ταχύτερη ολοκλήρωση ερευνών- που επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο την αισιοδοξία ότι μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ