Εκκληση Σαμαρά στο Στρασβούργο: Στηρίξτε την Ελλάδα, δώστε της μία ευκαιρία - iefimerida.gr

Εκκληση Σαμαρά στο Στρασβούργο: Στηρίξτε την Ελλάδα, δώστε της μία ευκαιρία

(EUROKINISSI/ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στήριξη από την Ευρώπη ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του ευρωκοινοβουλίου.

Από το Στρασβούργο, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ευρωπαίους να μην αφήσουν να πάνε χαμένες οι οδυνηρές θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια. «Καμία χώρα δεν αντέχει επί μακρόν με εξάρτηση από δανεικά», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Σας καλώ όλους να στηρίξετε την Ελλάδα. Οχι αυτή ή μία άλλη κυβέρνηση, αλλά την Ελλάδα, να βγει από τα προβλήματά της. Δώστε στη χώρα μου μία ευκαιρία. Την έχει κερδίσει και την αξίζει».

Μεταξύ άλλων, ο Α. Σαμαράς τόνισε:

«Ως Έλλην πολιτικός, είναι καθήκον μου να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού. Ως Ευρωπαίος πολιτικός, και ιδιαίτερα ως πολιτικός από τις γραμμές του Λαϊκού Κόμματος, είναι καθήκον μου να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα ιδεώδη της Ευρώπης. Να υπερασπίζομαι την Ένωσή μας στα δύσκολα, και να προωθώ οτιδήποτε μας κάνει καλύτερους. Και στις δύσκολες στιγμές και στις καλύτερες μέρες.
Αυτά, ασφαλώς, είναι οι προτεραιότητες των εκλεγμένων πολιτικών απ’ όλη την Ευρώπη. Αλλά καθώς έρχομαι από την Ελλάδα σήμερα, έχω προφανώς πολλή δουλειά να κάνω. Για να αποτρέψω την κρίση που σοβεί και να εξασφαλίσουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί από την χώρα μου, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά, τις τελευταίες δεκαετίες. Και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια. Για να το πω με δύο λόγια, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η Ελλάδα απομακρύνεται σήμερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι είναι καθήκον μου να αποτρέψω αυτή την καταστροφική προοπτική.

Δεν βρίσκομαι εδώ για να επικρίνω τη σημερινή κυβέρνηση στη χώρα μου. Κριτική, όπως έχω υποχρέωση, την κάνω στην Ελλάδα.

Εξ άλλου, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς από σας και ξέρετε πολύ καλά τις απόψεις μου. Αλλά βρίσκομαι εδώ για άλλο λόγο. Σήμερα το μήνυμά μου προς εσάς είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού υποστηρίζει ένθερμα τη συμμετοχή της χώρας μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Όταν υπάρχουν προσωρινές ανατροπές στις κοινές μας προσπάθειες, είναι εύκολο να αρχίσουμε τις αμοιβαίες κατηγορίες. Κι εγώ ο ίδιος, προφανώς, έχω κάποια παράπονα με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κυβέρνησή μου και η χώρα κατά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής μας. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα τώρα.

Βρισκόμαστε πάντα στο ίδιος σκάφος, παλεύουμε πάντα για τα ίδια κοινά Ευρωπαϊκά ιδεώδη μας, της Δημοκρατίας, της Ασφάλειας, της Αλληλεγγύης προς όλους, της Ευθύνης απ’ όλους, της ανταγωνιστικότητας παντού, των ευκαιριών και της ανάπτυξης για όλους.
--Δεν βρίσκομαι εδώ μόνο για να σας υπενθυμίσω τις οδυνηρές προσπάθειες και τις ακόμα πιο οδυνηρές θυσίες του Ελληνικού λαού, τα τελευταία χρόνια, για να επιτύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις τόσο απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βρίσκομαι εδώ για να σας ζητήσω να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι θυσίες δεν θα αποδειχθούν μάταιες.
-- Βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι οι ανοικτά φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα, ανάμεσά στις οποίες η Νέα Δημοκρατία, είναι η μεγάλη πλειοψηφία, θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Εξ άλλου, περίπου 80% των Ελλήνων, σύμφωνα με όλες τις σφυγμομετρήσεις, υποστηρίζουν σταθερά τις κοινές ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας.
-- Βρίσκομαι εδώ για να διακηρύξω ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, και δυνατότητα να αναπνεύσει και να βγει από την κρίση. Χρειαζόμαστε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ανάπτυξη μετά από τόσα χρόνια ύφεσης. Επιστροφή στην ύφεση ξανά θα ήταν αληθινά καταστροφική! Όχι μόνο για την Ελληνική οικονομία. Αλλά επίσης για το ηθικό του Ελληνικού λαού και για τη συνοχή της κοινωνίας μας.
Φτάσαμε πολύ κοντά στο να δημιουργήσουμε νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για τους Έλληνες. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε αρκετά αισθητό πριν τις εκλογές. Και σίγουρα δεν είναι αισθητό τώρα, που οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης οδηγούν σε ασφυξία την οικονομία μας.
Αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας έχουν ήδη βελτιωθεί θεαματικά από το 2012. Και πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο αυτό της εξυγίανσης, παρά τα προβλήματα των τελευταίων τριών μηνών. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ευρώπη.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί πρέπει να διατηρηθούν, ενώ χρειαζόμαστε και νέες μεταρρυθμίσεις, όχι να καταστρέφουμε αυτές που έγιναν, όπως συμβαίνει σήμερα.
Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Δεν πιστεύω ότι μια χώρα μπορεί να ζει διαρκώς με δανεικά λεφτά και δανεικό χρόνο. Γι αυτό ακριβώς στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης σπρώξαμε αποφασιστικά, ώστε να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους μας στο ακέραιο και νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα.
Η αξιοπρέπεια μιας χώρας είναι απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση και για την Ελευθερία της και για την κοινωνική της Συνοχή. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει την εξάρτησή της από δανεικά για μακρύ χρονικό διάστημα.


Αυτός είναι ο λόγος που μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση αντιστρέφει την πορεία της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή, αντιστρέφει τις μεταρρυθμίσεις και ξαναγυρνά πίσω σε εξάρτηση από δανεικά χρήματα.

Αλλά οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Από την άλλη πλευρά οι χώρες και οι λαοί έχουν ιστορικές διαστάσεις. Διαρκούν για πολλούς αιώνες. Κι έτσι δεν πρέπει να επιτρέψουμε βραχυχρόνιες πολιτικές αναταράξεις να βλάψουν μακροχρόνιες τάσεις, δυνατότητες και προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη που ονειρευόμαστε.
--Βρίσκομαι, λοιπόν, εδώ να διαβεβαιώσω όλους σας ότι η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα των τελευταίων μηνών, έχει ήδη επιτύχει να απομακρυνθεί από το χείλος της καταστροφής. Η Ελλάδα μπορεί ακόμα να τα καταφέρει οριστικά!
--Η Ελληνική κοινωνία, εδώ και τρία χρόνια, πραγματοποιεί μιαν ιστορική στροφή στην παραγωγικότητα, στην αποδοτικότητα, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην ανταγωνιστικότητα. Κι έχει ήδη βγει από μια μακροχρόνια ύφεση.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «θαύματα δεν γίνονται πια». Αλλά όλα αυτά τα «μικρά θαύματα» έχουν ήδη συμβεί στην Ελλάδα! Ας μην αφήσουμε λανθασμένες πολιτικές των τελευταίων λίγων μηνών να καταστρέψουν ό,τι επιτεύχθηκε με κόπο μέχρι τώρα.
--Σας καλώ όλους να στηρίξετε την Ελλάδα. Όχι αυτή την κυβέρνηση ή την άλλη ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά να στηρίξετε την ίδια την Ελλάδα, να βγει από τα προβλήματά της.
Δώστε στη χώρα μου μιαν ευκαιρία. Την έχει κερδίσει επάξια. Και την αξίζει!
Αν αφήσουμε την Ελλάδα να συρθεί μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό θα ήταν ολέθριο για την ίδια, αλλά θα ήταν και πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη στην οποία όλοι πιστεύουμε.
Από την άλλη πλευρά, η σωτηρία της Ελλάδας θα αποτελέσει τεράστιο επίτευγμα για ολόκληρο το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θα δώσει ισχυρή αίσθηση ασφάλειας και δικαιοσύνης σε όλους τους Ευρωπαίους και θα ενισχύσει την πίστη στις κοινές τους προοπτικές.
Εγώ, αγαπητοί φίλοι, έτσι κι αλλιώς θα κάνω απολύτως το καθήκον μου απέναντι στη χώρα μου. Θα ήταν πολύ καλό, να ξέρουμε όλοι μας, πως οι συνάδελφοί μας εδώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζουν κι αυτοί σθεναρά τον αγώνα μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αντώνης Σαμαράς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ