Πορτογάλος αντιπρόεδρος: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ -Να ακολουθήσει το παράδειγμά μας - iefimerida.gr

Πορτογάλος αντιπρόεδρος: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ -Να ακολουθήσει το παράδειγμά μας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να ακολουθήσει τους κανόνες του μπλοκ. Είμαι σίγουρος πως είναι ικανοί να το πράξουν».

Με αυτή τη δήλωση ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας, τάσσεται υπέρ μιας λύσης στο ελληνικό θέμα.

Μιλώντας στο Bloomberg TV, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τόνισε: «Ο καθένας θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει κάποιους κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές. Πλέον, εξαρτάται από την Ελλάδα να παρουσιάσει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της, όπως κάναμε όλοι».

Η επιστροφή της Πορτογαλίας

Ο Πόρτας υπενθύμισε πως η Πορτογαλία, το 2011, έλαβε 78 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ ως αναγκαίο πακέτο διάσωσης. Έκτοτε, κατάφερε να βγει από το δικό της μνημόνιο (τον περασμένο Μάιο), επανήλθε στις αγορές και το κόστος δανεισμού της έχει μειωθεί κάτω του 2% (από το 18% που ήταν το 2012). Και συμπληρώνει:«Μετά τη μείωση του ελλείμματος της κατά 2/3, η Ελλάδα, στο τέλος του έτους, είχε μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και ήταν σε πρώιμες συζητήσεις για να τερματίσει τα πακέτα διάσωσης. Αυτό δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί, αλλά θα πρέπει να παραδώσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων».

Θα αντέξουμε

Ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις άμυνες που έχει αναπτύξει η χώρα του σε μια περίπτωση Grexit. «Η Πορτογαλία είναι σε καλή θέση και μπορεί να αποτρέψει την απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Η μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, η μείωση των εταιρικών φόρων και η χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά εργασίας, έχουν θέσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των ξένων επενδύσεων».

Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ στην Πορτογαλία

Με τις βουλευτικές εκλογές να είναι επί θύραις στην Πορτογαλία, τον Οκτώβριο, ο Πόρτας δεν δείχνει να ανησυχεί για στροφή του εκλογικού σώματος της πατρίδας του σε λύσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ. «Στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα κόμμα παρόμοιο με τον ΣΥΡΙΖΑ που να έχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη. Από τη φύση μας, οι Πορτογάλοι κινούμαστε μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς. Δεν είχαμε ποτέ εξτρεμιστικούς πειρασμούς.

Ο Πόρτας, πριν γίνει αντιπρόεδρος της παρούσας κυβέρνησης, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας και είναι επικεφαλής του μικρότερου από τα δύο κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Στις 25 Απριλίου, οι Κοέλιο και Πόρτας συμφώνησαν να συμμαχήσουν στις επικείμενες εκλογές, σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει το 2011, όταν κατέβηκαν ξεχωριστά στις εκλογές και σχημάτισαν συμμαχική κυβέρνηση εκ των υστέρων. «Στο τέλος της ημέρας, θα χρειαστεί μια συμβιβαστική στάση μεταξύ των μεγάλων κομμάτων – θα πρέπει να μιλήσουμε και με τους Σοσιαλιστές», δηλώνει τώρα ο Πόρτας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωζώνη Πάουλο Πόρτας ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ