Κωνσταντοπούλου και Καμμένος στην εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα δέοντα για τη δικαίωση - iefimerida.gr

Κωνσταντοπούλου και Καμμένος στην εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα δέοντα για τη δικαίωση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI /ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κεντρική εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεκδίκηση τους και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας.

«Δεν αξίζει στους Έλληνες μια πατρίδα που σκύβει το κεφάλι. Η Ελλάδα παραμένει όρθια» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Για να είμαστε ελεύθεροι απαιτείται διεκδίκηση και αντίσταση» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η θύμηση των προγόνων μας αποτελεί θεμελιώδες ιστορικό χρέος και η τιμή προς αυτούς επιταγή προς τις επόμενες γενιές.

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην απόφαση της Βουλής να συνδράμει την προσπάθεια για την αποκατάσταση των θυμάτων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, την αποζημίωση για τις καταστροφές σε υποδομές και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

«Για να είμαστε ελεύθεροι απαιτείται διεκδίκηση και αντίσταση», επανέλαβε. «Οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν, όχι όμως με τη σημερινή έννοια στην οποία κάποιοι αρέσκονται να χρησιμοποιούν», σχολίασε. Ακούγοντας το τελευταίο μήνυμα του εκφωνητή της ελληνικής ραδιοφωνίας, λίγο πριν εισέλθουν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Αθήνα, η κ. Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ότι θυμήθηκε -λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου της ΕΡΤ, τον τελευταίο εκφωνητή της ΕΡΤ πριν εισβάλλουν τα ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο το 2013.

«Δεν ταυτίζω καταστάσεις» πρόσθεσε, «αλλά κάθε γενιά, κάθε εποχή, κάθε βουλή, κάθε κυβέρνηση, κάθε κοινωνία, γράφουν τη δική τους ιστορία και αναμετρώνται με το ιστορικό και πολιτικό χρέος τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ελευθερία είναι δύσκολη υπόθεση , αλλά ωραία», κατέληξε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρατήρησε ότι ένας λαός γράφει την ιστορία του όχι για το παρελθόν αλλά για να δηλώσει πως θέλει το μέλλον.

Ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι ο λαός τότε είχε υψηλό εθνικό φρόνημα και δεν το παρέδωσε σε καμία κατοχή. «Και δεν θα το παραδώσει ούτε τώρα σε κανένα εκβιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόδωσε κανένα σύμμαχό , ποτέ όσο και εάν της κόστισε αυτό. «Εξακολουθούμε να προωθούμε στενή συνεργασία με όλους τους γείτονες για μια Ευρώπη της ασφάλειας και της δημιουργίας». Όσον αφορά στις διεκδικήσεις των γερμανικών οφειλών επανέλαβε ότι το κράτος πρέπει να κάνει τα δέοντα για τη δικαίωση.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στον Αργύρη Σφουντούρη από το μαρτυρικό Δίστομο και τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης για να τονίσει ότι μας δείχνουν το δρόμο της εθνικής αξιοπρέπειας. Αναφέρθηκε και στον ΕΠΟΠ Λοχία Αντώνη Ντεληγιώργη, που διέσωσε 20 μετανάστες στο ναυάγιο σκάφους σε παραλία της Ρόδου για να επισημάνει αυτή είναι η Ελλάδα αυτοί είναι οι άνθρωποι της. Δεν είναι η Ελλάδα της μιζέριας και των μνημονίων. Δεν αξίζει στους Έλληνες μια πατρίδα που σκύβει το κεφάλι. Η Ελλάδα παραμένει όρθια, κατέληξε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος επανέλαβε ότι οι διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται εναντίον του γερμανικού λαού με τον οποίο ο ελληνικός συνδέεται με αγώνες για δημοκρατία και αντιφασιστικό αγώνα. Επίσης τόνισε ότι οι διεκδικήσεις των γερμανικών οφειλών δεν αποτελούν προσπάθεια συμψηφισμού με το χρέος της χώρας. Εξάλλου ανέφερε ότι τα νέα στοιχεία που ήλθαν στη διάθεση του υπουργείου όταν ολοκληρωθεί η μετάφραση θα είναι ανοικτά σε όλους, μεταξύ άλλων σε ερευνητές και ιστορικούς ως τεκμήρια για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων.

Ο κ. Ήσυχος αναφέρθηκε στο βιβλίο που εξέδωσε το σύμβολο του μαρτυρικού Διστόμου Αργύρης Σφουντούρης «Πενθώ για τη Γερμανία» για να σχολιάσει ότι ο Αργύρης δεν πενθεί για το Δίστομο πενθεί για την ανθρωπότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Χουντής κάλεσε τη Γερμανία να αλλάξει στάση στην πάγια θέση της παρατηρώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε με βάση τις αρχές της δημοκρατίας της ισότητας, για να μην ξαναξεκινήσει πόλεμος στη γηραιά ήπειρο.

Μεταξύ άλλων παρέστησαν αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης, μέλη διπλωματικών αποστολών όπως από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Γερμανία, την Παλαιστίνη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Ιαπωνία, κλπ. δήμαρχοι περιοχών που υπέστησαν ολοκαυτώματα, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ