Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ -Τι θα ισχύσει με τις συμβάσεις των εργαζομένων - iefimerida.gr

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ -Τι θα ισχύσει με τις συμβάσεις των εργαζομένων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και όχι από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η ΧΑ αναμένεται να δηλώσουν «παρών».

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, τη Δευτέρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση, παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις της επί της αρχής του νομοσχεδίου, άσκησε κριτική, τόσο ως προς το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος, όσο και σε θέματα που άπτονται στη λειτουργίας της ΕΡΤ και του ελέγχου από τον υπουργό Επικρατείας.

Τι θα ισχύσει με τις συμβάσεις των εργαζομένων

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση, είπε πως στην ΕΡΤ αναβιώνουν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ για τους συμβασιούχους το ΔΣ, αφού διαμορφώσει τις οργανικές θέσεις, θα προκηρύξει διαγωνισμό, με επιπλέον μοριοδότησή τους.

Ακόμη, οι θέσεις για τα μέλη του ΔΣ θα προκηρύσσονται και ο τελικός διορισμός τους θα απαιτεί ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δύο από τα επτά μέλη του ΔΣ θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα αναδεικνύονται ύστερα από εκλογές.

Ο έλεγχος της ΕΡΤ, ως προς το πρόγραμμα και το περιεχόμενο, θα γίνεται από το ΕΣΡ, ενώ η ΕΡΤ θα υποβάλλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο ΕΣΡ, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, έκθεση για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο παραμένει στα 3 ευρώ.

Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε πως όλο το νομοσχέδιο είναι «στον αέρα», επισημαίνοντας προς τον υπουργό Επικρατείας ότι «δεν ξέρουμε πόσους θα προσλάβετε ακριβώς. Εσείς λέτε ότι θα είναι 1.500, αλλά θα είναι και οι υπερημερίες που θα συμψηφιστούν. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη και όλο μιλάει για ενδεχόμενη δαπάνη».

«Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που οικοδομούν ένα κομματικό κράτος με προσλήψεις κάθε είδους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Ο ίδιος κατέθεσε δέκα συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ιωάννης Γκιόκας, ανέδειξε τη θέση του κόμματός του που, όπως είπε, είναι και αίτημα των εργαζομένων, για «πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ» και κατέθεσε σχετική τροπολογία. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει σχεδόν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ, επί της αρχής, θα ψηφίσει «παρών» μόνο για το λόγο ότι υπάρχει η αποκατάσταση των εργαζομένων και υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει νομοτεχνική βελτίωση ότι η αναβίωση των συμβάσεων υπερτερεί κάθε αντίθετης διάταξης νόμου.

«Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς ήταν ένα συμβολικό πρόταγμα» είπε στην αγόρευσή του, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νικόλαος Μαυραγάνης. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως είναι σαφές πρόταγμα η αποκατάσταση της ισορροπίας στο «μιντιακό πεδίο», που, οπωσδήποτε πρέπει να περιλάβει μια ισχυρή, πολύπλευρη, πολυφωνική, δημοκρατική, ως προς όλες τις κατευθυντήριες αρχές της, δημόσια τηλεόραση.

Την έντονη αμφιβολία του ΠΑΣΟΚ, για το κατά πόσο σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιτρέπει να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, απηύθυνε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Αρβανιτίδης. Παρατήρησε μάλιστα ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ γίνεται όταν «η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και παρατηρείται στρατηγικός εγκλωβισμός της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΤ νομοσχέδιο κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ