Αυτά περιέχει το νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΟΙΚ – Τι θα γίνει με τα «αγκάθια» - iefimerida.gr

Αυτά περιέχει το νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΟΙΚ – Τι θα γίνει με τα «αγκάθια»

SOOC/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο φουλ βάζει η κυβέρνηση τις μηχανές, καθώς, η ασφυκτική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το κλίμα αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις επιτάσσουν ταχύτατες κινήσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα με τους εταίρους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο (και μετά τις εξελίξεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη) το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο – σκούπα το οποίο θα περιλαμβάνει τη λίστα Βαρουφάκη και πακέτο μέτρων με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τμηματική καταβολή χρημάτων από τους δανειστές και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι αύριο, τουλάχιστον στην αρχική του μορφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τα άρθρα του νομοσχεδίου θα αφορούν:

  • δημοσιονομικά ζητήματα, 
  • τη φορολογική διοίκηση, 
  • τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, 
  • τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, 
  • τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, 
  • διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Τι θα γίνει με τα «αγκάθια»

Ωστόσο, οι κ.κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος, στην ενημέρωση προς του δημοσιογράφους, έδωσαν περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ απάντησαν και για το αν θα περιλαμβάνονται τα τέσσερα σημεία-φωτιά της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση τα κόκκινα δάνεια και η δημιουργία Bad Bank δεν θα είναι στο νομοσχέδιο, ενώ, θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τα υπόλοιπα «αγκάθια» με τις βασικές τομές (για τις οποίες πιέζουν οι εταίροι) να παραπέμπονται στον Ιούνιο.

Χαρακτηριστικά, ΦΠΑ, εργασιακό, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις θα είναι στο νομοσχέδιο, αλλά χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, για τον ΦΠΑ δεν θα υπάρξουν προβλέψεις για συντελεστές, αλλά μέτρα για το πώς θα αυξηθεί η εισπραξιμότητά του. Επιπλέον, δεν θα υπάρχει φόρος πολυτελείας για τα καταλύματα.

Οπως σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης ρεαλιστικός στόχος είναι πλέον η ύπαρξη τμηματικής καταβολής της δόσης, ενώ, τόνισε ότι «είναι παρακινδυνευμένο να πει κανείς ότι θα πετύχουμε αυτό που δεν πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Το πρόβλημα είναι πως οι εταίροι αλλάζουν συνεχώς τις απόψεις τους» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας εμμέσως στα όσα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το μεσημέρι.

«Θα τους δείξουμε ότι έχουμε έτοιμες προτάσεις. Αν δεν τις δεχτούν και θέλουν συνολική λύση, μπορούμε να συμφωνήσουμε να πάνε όλα σε μια συνολική πλήρη συμφωνία τον Ιούνιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκκληση Δραγασάκη για άμεση συμφωνία και το ορόσημο της 4ης Μαΐου

Πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία, αν όχι στο τέλος του Απριλίου, στις πρώτες ημέρες του Μάη.
Μάλιστα, κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η καταληκτική ημερομηνία δεν αποκλείεται να είναι η 4η Μαΐου ούτως ώστε να υπάρξει και ο ανάλογος χρόνος για τα τεχνικά κλιμάκια και το Brussels Group ώστε να υπάρξει μερική σύγκλιση η οποία θα μπορούσε να καταγραφεί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ