Guardian: Ο Βαρουφάκης έπαιξε το λάθος παιχνίδι με τους βόρειους - iefimerida.gr

Guardian: Ο Βαρουφάκης έπαιξε το λάθος παιχνίδι με τους βόρειους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Γιάνης Βαρουφάκη δέχθηκε τα υποτιμητικά σχόλια αρκετών αναλυτών για το γεγονός ότι έχει ασχοληθεί με τη θεωρία των παιγνίων. Τώρα, αυτή η γνώση του επί του αντικειμένου χρησιμοποιείται ξανά, αλλά για άλλους λόγους.

Είναι χαρακτηριστικά αυτά που λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της DS&C, Alastair Winter και τα οποία μεταφέρει ο Guardian, «φαίνεται πως ο κ. Βαρουφάκης, ένας διάσημος υποστηρικτής της θεωρίας των παιγνίων, έπαιξε το λάθος παιχνίδι με τους Βόρειους που με τη σειρά τους παίζουν άλλο παιχνίδι. Ενθαρρυμένος από τους Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντράγκι και Λαγκάρντ, παίζει το παιχνίδι της αποφυγής του Grexit. Σε μια πρόσφατη συνέντυεξη του είπε πως όποιος αναφέρεται σε Plan B είναι βαθύτατα αντι-ευρωπαϊστής».

Η ευθύνη του Grexit

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Winter, αυτό που δεν κατάλαβε ο Βαρουφάκης είναι ότι το κύριο παιχνίδι των Βόρειων είναι ότι προσπαθούν να αποφύγουν την οποιαδήποτε ευθύνη για το Grexit, αν και δεν μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν σε ένα Plan B. Αναρωτιέται, δε, αν το παρακαμφθεί ο Βαρουφάκης, όπως προκρίνεται τις τελευταίες ώρες, θα είναι μια προσπάθεια των Βόρειων να ξεφύγουν από την ευθύνη του Grexit, ενώ και η Ελλάδα προσπαθεί να το αποφύγει.

Ημέρα της κρίσης

Κατά τον Winter, η ημερομηνία της «κρίσης», έτσι όπως φαίνεται από την τρέχουσα αντιπαράθεση, θα είναι η 12η Μαΐου, οπότε και η Ελλάδα να πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 750 εκατομμύρια ευρώ. «Τα πράγματα θα κινηθούν γρήγορα, αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, αλλά είναι ακόμη ασαφές ποια θα είναι η ακριβής αλληλουχία των γεγονότων. Αν οι Βόρειοι, όντως, δεν υποχωρήσουν, τότε οι δραχμές θα αντικαταστήσουν τα ευρώ στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αυτό με τη σειρά του θα απαιτήσει κρατικοποίηση των τραπεζών και έλεγχο κεφαλαίων. Ο εφιάλτης του Ντράγκι θα έχει γίνει πραγματικότητα: η ΟΝΕ δεν θα είναι μη αναστρέψιμη, μετά από όλα αυτά. Εν συνεχεία, θα είναι η σειρά του Γιούνκερ. Τουτέστιν: θα είναι σε θέση η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ;», καταλήγει.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιάνης Βαρουφάκης grexit Μάριο Ντράγκι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ