Λήγει σήμερα η προθεσμία για διαγραφή προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές - iefimerida.gr

Λήγει σήμερα η προθεσμία για διαγραφή προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλείνει σήμερα το παράθυρο ευκαιρίας για διαγραφή προσαυξήσεων ισόποση με την προκαταβολή που καταβάλλεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το παράθυρο ευκαιρίας αναμένεται να κλείσει προς το παρόν, χωρίς παράταση, αλλά, σύμφωνα με τα Νέα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει εκ νέου εντός Μαΐου.

Μία νέα παράταση είναι κάτι που επιθυμεί το τεχνικό επιτελείο, αλλά αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό προς το παρόν, καθώς η τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για παράταση δεν έχει ακόμα ψηφιστεί στη Βουλή.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 14 Απριλίου, από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Σύμφωνα με αυτή «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Απριλίου, δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της βασικής οφειλής, με τους όρους και της προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν 4321/2015».

Η παράγραφος 1 του άρθρου 15 , αφορά ακριβώς το σκέλος της ρύθμισης «όσα δίνεις σε προκαταβολή άλλα τόσα σβήνονται από προσαυξήσεις», η τροπολογία όμως έχει κατατεθεί προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο βρίσκεται σε φάση εισαγωγής στην ολομέλεια της Βουλής.

Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα, με αυτά τα δεδομένα, η προθεσμία θα λήξει σήμερα και κάποια χρονική στιγμή μέσα στον Μάιο, θα ξαναδοθεί η ευκαιρία για διάστημα ενός μηνός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει στους φορολογούμενους πως η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία για την καταβολή της προκαταβολής ακόμα και αν η ρύθμιση γίνει στη διάρκεια της ημέρας.
Ο νόμος ορίζει ότι η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να διαγραφεί στον φορολογούμενο το ισόποσο των προσαυξήσεων, καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δόσης όμως είναι η 27η Απριλίου.

Ρυθμίστηκαν οφειλές πάνω από 1 δις ευρώ

Ικανοποιημένο φαίνεται να είναι το υπουργείο Οικονομικών από την μέχρι τώρα αποδοχή της ρύθμισης από τους φορολογούμενους. «Μέσα σε δύο εβδομάδες η νέα ρύθμιση προσέλκυσε 165.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δις ευρώ, όταν η προηγούμενη ρύθμιση από τα τέλη του περασμένου έτους έκλεισε με 222.000 φορολογούμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον», αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ στα Νέα.

Οι εισπράξεις μέχρι σήμερα πάντως δεν ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται όμως ότι σήμερα θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ