Σείεται ακόμα το Νεπάλ: Μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες - iefimerida.gr

Σείεται ακόμα το Νεπάλ: Μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ωρες μετά τον φονικό σεισμό, ένας πολύ ισχυρός μετασεισμός, έπληξε σήμερα το Νεπάλ και την Ινδία, δημιουργώντας νέες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS η δόνηση αυτή ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών, ενώ από τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, ο Ρουμάνος ορειβάτης Αλεξ Γκάβαν έστειλε μήνυμα μέσω του Twitter ότι έχουν προκληθεί τρεις νέες χιονοστιβάδες.

Στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, διασώστες και πολίτες σκάβουν με κάθε μέσο, ακόμα και με τα γυμνά τους χέρια για να βρουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια, καθώς τα βαριά μηχανήματα δε χωράνε να περάσουν απότα σοκάκια της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Νεπάλ και τις γειτονικές χώρες, ενώ οι ισχυροί μετασεισμοί στην πρωτεύουσα Κατμαντού, ανάγκασαν τους πολίτες να κοιμηθούν στην ύπαιθρο, παρά το τσουχτερό κρύο.

Ο προσωρινός απολογισμός θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν, όμως οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν.

Παράλληλα, τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ άλλοι 17 νεκροί αναφέρθηκαν στο Θιβέτ. Ο σεισμός έγινε επίσης ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Στο Κατμαντού επικρατεί πανικός: Πτώματα μεταφέρονται διαρκώς στα νοσοκομεία της πόλης και στοιβάζονται σε ένα σκοτεινό θάλαμο. Ενας αστυνομικός, ο Σούνταν Σρέστρα, είπε ότι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας η ομάδα του μετέφερε σε ένα νοσοκομείο 166 νεκρούς: «Είμαι κουρασμένος και εξαντλημένος αλλά πρέπει να δουλέψω και να βρω τη δύναμη». Παράλληλα τα νοσοκομεία της πόλης ξεχειλίζουν από τραυματίες και το νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζεται να τους φροντίσει όλους: «Παλεύω από τις 5.30 το πρωί. Είμαι τρομοκρατημένος, αλλά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους άλλους» είπε ένας άνδρας που με το ποδήλατό του μετέφερε στο νοσοκομείο 35 ανθρώπους.

Οι αρχές του Νεπάλ προσπαθούν επίσης να ανακουφίσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά και τη βροχή, καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι ενώ άλλοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους: «Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα. Πώς να κοιμηθούμε; Το έδαφος τρέμει συνεχώς. Μόνο να προσευχόμαστε μπορούμε, να σταματήσει αυτό και να γυρίσουμε στα σπίτια μας» αναφέρουν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραμέσουορ Ντάνγκαλ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει σκηνές και να μετατρέψει σε καταφύγια τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Η οργάνωση Oxfam θα μεταφέρει πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης, αφού το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Από την πλευρά του, ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αφού η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη και οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων, ενώ τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Στο Εβερεστ, στον καταυλισμό όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν ήδη εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα, ενώ σήμερα το πρωί κατάφεραν να πλησιάσουν ελικόπτερα στην περιοχή για να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.

Στο υπουργείο Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Στους καταυλισμούς 1 και 2 του Έβερεστ έχουν αποκλειστεί περίπου 100 ορειβάτες και οδηγοί που αδυνατούν να επιστρέψουν σε χαμηλότερο υψόμετρο καθώς έχει κλείσει η διάβαση του Κούμπου.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι ο Φρέντινμπεργκ, που είχε πάει για ορειβασία στο Έβερεστ με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα. "Προσευχόμαστε για όσους έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα αυτή", ανακοίνωσε από την πλευρά της η Jagged Globe, η ταξιδιωτική εταιρεία που είχε οργανώσει την ορειβατική αποστολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ