Ο Ντράγκι προειδοποιεί με «κούρεμα» τα ενέχυρα των τραπεζών - iefimerida.gr

Ο Ντράγκι προειδοποιεί με «κούρεμα» τα ενέχυρα των τραπεζών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο... χορό των πιέσεων για λίστα μεταρρυθμίσεων εδώ και τώρα, μπήκε ο Μ. Ντράγκι, ο οποίος επιβεβαιώνοντας τη «βροχή» σχετικών δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο, προειδοποίησε με νέο «κούρεμα» τα ενέχυρα που δέχεται η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες, για να παράσχει ρευστό από τον ELA.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, αυτή τη στιγμή το «κούρεμα» κυμαίνεται στο 25- 30% και με δεδομένο ότι ο «κουμπαράς» των ενέχυρων υπολογίζεται στα 30 δισ ευρώ, «δύσκολα ο Ντράγκι μπορεί να μας οδηγήσει εκτός ELA με ένα νέο "κούρεμα».

Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι, μια τέτοια κίνηση θα μειώσει τα μικρά περιθώρια ρευστότητας (buffer) που έχουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες και υπολογίζονται στα περίπου 3 δισ ευρώ.

«Θα μας έκοβε τον αέρα», σημειώνει χαρακτηριστικά, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι τα συμπτώματα ασφυξίας στην αγορά, θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Το χειρότερο σενάριο

Το χειρότερο σενάριο είναι να σταματήσει να κάνει η ΕΚΤ αποδεκτά τα αποκαλούμενα «ομόλογα Αλογοσκούφη», που πριν ήταν «παρκαρισμένα» στην ΕΚΤ και πλέον χρησιμοποιούνται μόνο ως ενέχυρο για τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η κατάσταση θα άλλαζε δραματικά και η κατάσταση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα θα άγγιζε τα όρια της.

Η εκτίμηση είναι ότι η προειδοποίηση Ντράγκι υποδηλώνει πως η ΕΚΤ έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της και πλέον θα πιέσει ασφυκτικά προς όλες τις κατευθύνσεις για την επίτευξη λύσης. Το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης είναι περιττό να αναφερθεί που θα ασκηθεί...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ