Σύνοδος για το μεταναστευτικό: Η απόφαση για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης και η διαφωνία για την ποσόστωση - iefimerida.gr

Σύνοδος για το μεταναστευτικό: Η απόφαση για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης και η διαφωνία για την ποσόστωση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ενισχύσαμε μαζί και με άλλες χώρες δικαιότερη κατανομή της ευθύνης και ενίσχυση των μηχανισμών αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίιπρας, χθες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Τσίπρας, επισήμανε ακόμη ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια προσθέτοντας ότι θα ήταν «καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα ευκαιριακά, επ’ αφορμή δυσάρεστων γεγονότων, αλλά να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο όμως και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στη Σύνοδο καταστήσαμε σαφές ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις περιοχές της Μεσογείου στη Βόρεια Αφρική, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο όπου υπάρχει ένας σημαντικός πυλώνας όπου έρχονται προσφυγικές κυρίως ροές.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι καταφέραμε να αναδείξουμε αυτή την πλευρά παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος σήμερα έγινε με αφορμή ένα τραγικό συμβάν που αφορούσε τη Λιβύη και έτσι είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, σε συνεργασία βέβαια με άλλες μεσογειακές χώρες να έχουμε ουσιαστική αύξηση – έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προκειμένου έστω να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο πιο ανθρώπινο το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που βαραίνει κυρίως τις χώρες υποδοχής.

Οπως τόνισε ο κ.Τσίπρας, καταφέραμε επίσης να εντάξουμε στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας, όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με τις τουρκικές αρχές ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και να περιοριστεί και αποτραπεί η προσέλευση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Τι αποφάσισε η Σύνοδος για το μεταναστευτικό

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν χθες να τριπλασιαστεί η χρηματοδότηση για την έρευνα και τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο (ποσό που σήμερα ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως), όπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

«Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων» της αποστολής αυτής», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως ο προϋπολογισμός της αποστολής «Τρίτων» στη Μεσόγειο για την έρευνα και διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής «Μάρε Νόστρουμ».

Παράλληλα, αποφάσισαν να παρέχουν επιπλέον πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα για την διάσωση ανθρώπων από τη Μεσόγειο σε περίπτωση ανάγκης, ειδικά μετά τον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων τις τελευταίες ημέρες.

Το Συμβούλιο αναμένεται να επιστρέψει στο θέμα αυτό στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Σχέδιο δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ πως θα υποβάλλει η Γαλλία, ζητώντας από τον ΟΗΕ την έγκριση για την καταστροφή των πλοιαρίων των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Ελήφθη η απόφαση να παρουσιάσουμε όλες τις επιλογές ώστε να μπορούμε να καταστρέφουμε τα σκάφη αυτά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εντός του πλαισίου μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Για το θέμα, όπως ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ, θα μιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αύριο Παρασκευή.

Επίσης, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Τουσκ ανέφερε τα τέσσερα βασικά σημεία της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών.

«Το να σωθούν οι ζωές αθώων ανθρώπων ήταν προτεραιότητά μας σήμερα. Δεν μπορούμε να επιλύσουμε την έκτακτη ανθρωπιστική κρίση, αλλά μπορούμε να αναλάβουμε δράση», έγραψε και πρόσθεσε: «Προτείναμε στην Φεντερίκα Μογκερίνι να προτείνει δράσεις με σκοπό να συλλάβουμε και να καταστρέψουμε να σκάφη των λαθρέμπορων πριν χρησιμοποιηθούν».

«Θα εντείνουμε τη συνεργασία μας ενάντια στα δίκτυα της λαθρεμπορίας με την Europol με την ανάπτυξη της μεταναστευτικής πολιτικής στις τρίτες χώρες», σημείωσε. Ακόμη ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα γίνουν εντατικές προσπάθειες για την προφύλαξη των προσφύγων και για όσους δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες θα προετοιμάσουμε μια πολιτική επιστροφής.

Διαφωνία για την ποσόστοση των μεταναστών

Μελανό σημείο, πάντως αποτέλεσε η αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν στην έγκριση ενός πλαισίου διαμοιρασμού των βαρών της μετανάστευσης. Η πρόταση που θα μοίραζε το «βάρος» της νόμιμης μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτρέποντας τη προώθηση νόμιμων μεταναστών από τις χώρες εισόδου σε κέντρα φιλοξενίας τρίτων χωρών δεν είχε απήχηση στα κράτη μέλη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σημείωσε πως: «Υπάρχει ένα πακέτο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο ολική αντιμετώπιση προς το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, όμως δεν ήταν δυνατόν να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι τώρα».

«Θα ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, καθώς δεν έχουμε τα νομικά κείμενα για κάτι περισσότερο. Τα κράτη δεν δεσμεύτηκαν σήμερα, αλλά η εργασία μας θα συνεχίσει τις επόμενες βδομάδες», είπε.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε, για παράδειγμα ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να υποδεχτεί «500 με 700 Σύρους».

Σύνοδος Ευρώπης-Αφρικής για το μεταναστευτικό

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Μάλατας, Τζόζεφ Μούσκατ αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση θα οργανώσουν στη Βαλέτα μια σύνοδο αφιερωμένη στο φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης.

Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί «αργότερα εντός του έτους» με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ, της ΑΕ και άλλων χωρών ο ρόλος των οποίων θεωρείται καταλυτικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανέφερε μέσω του Twitter ο Μούσκατ, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με αφορμή το ναυάγιο ενός ψαροκάικου, την περασμένη Κυριακή, όπου βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 750 άνθρωποι.

Η Μάλτα, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος καθώς σ' αυτές φτάνουν οι μετανάστες που επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.
«Θα πρέπει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις αφρικανικές χώρες να ελέγξουν τα σύνορά τους», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο η σύνοδος αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και εντός των προσεχών εβδομάδων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ