Βενιζέλος: «Η 6η δόση στην ώρα της -Το 3% σε εργασιακή εφεδρεία» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Η 6η δόση στην ώρα της -Το 3% σε εργασιακή εφεδρεία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει ποτέ, γιατι αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί -εκτός των άλλων και από την ευρωζώνη- επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου επίσης επισήμανε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης είναι σίγουρη και ότι θα γίνει εγκαίρως αναλόγως και με τις ταμιακές ανάγκες της χώρας. Ξεκινώντας την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να βγει από την κρίση. Επανέλαβε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής ήταν υψηλοί και η ύφεση της οικονομίας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Ανακοίνωσε ότι σήμερα θα αποσταλούν οι επιστολές του πρωθυπουργού και η δική του στην κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και έδωσε διευκρινήσεις για την εκταμίευση της 6η δόσης, την εργασιακή εφεδρεία, το φόρο στα ακίνητα, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Συμπλήρωσε δε πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αποφάσεις που έχει λάβει είναι δύσκολες και αντιδημοφιλείς, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως οι προτάσεις της είναι δημαγωγικές. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως πρέπει να σταματήσουν τα σενάρια χρεοκοπίας, καθώς κάνουν ζημιά στη χώρα, ενώ χαρακτήρισε θεσμικό ευαγγέλιο τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και ξεκαθάρισε πως δεν έχει τεθεί θέμα για κούρεμα του χρέους.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού του 2012 ώς το τέλος του 2011 το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, ώστε από το από 2012 ο προϋπολογισμός να περάσει για πρώτη φορά σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υποστήριξε πως και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο ίδιος θα στείλουν σήμερα επιστολές σε ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ, στις οποίες θα αποτυπώνονται τα μέτρα που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν άμεσα.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να καθυστερήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε η εκταμίευση της 6ης δόσης θα γίνει και θα γίνει εγκαίρως, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τη στήριξη από τη γερμανική πλευρά, τόσο από την Άγκελα Μέρκελ, όσο και από την αντιπολίτευση. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Θα συνεχιστεί ο έλεγχος ακίνητων και κινητών περιουσιών, ενώ θα δημοσιεύονται τα ονόματα των μεγαλοφειλετών. Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα, υποστήριξε ότι αποτελεί ένα ασφάλιστρο κινδύνου για τις περιουσίες η αξία των ακινήτων είναι 1 τρισ. ευρώ, υπάρχει όμως και μεγάλο προϊόν παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας δήλωσε πως δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ένα 3% από τους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιο Τομέα πλεονάζει, αλλά οι απαντήσεις που έδωσαν οι επικεφαλής των οργανισμών δεν ήταν ικανοποιητικές, καθώς ήταν φιλικές προς τους εργαζόμενους. Οι υπουργοί θα φροντίσουν βάσει κριτηρίων και υπό τον έλεγχο που ΑΣΕΠ να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση με απόλυτα θεσμικό και διαφανή τρόπο. Τα κριτήρια θα είναι οι εγγύτητα προς τη σύνταξη, οι σπουδές και το αντικείμενο. Ο εργαζόμενος που δουλεύει πραγματικά και έντιμα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, είπε

Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο διευκρίνησε οτι θα εφαρμοστεί από 1ης Οκτωβρίου και επισήμανε ότι στο 80% των υπαλλήλων δεν πρόκειται να θιγεί το εισόδημά του. Τόνισε μάλιστα πως το 10% των δημοσίων υπαλλήλων θα ευνοηθεί από το νέο μισθολόγιο, ενώ θα προβλέπεται πριμ παραγωγικότητας. Συνολικά προέβλεψε ότι το όφελος του προϋπλογισμού απο το νέο μισθολόγιο θα φτάσει στο 20%.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αφορολόγητο ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως δεν μπορεί στην Ελλάδα το όριο να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ αναφερόμενος στην εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης τόνισε πως θα υπάρξουν επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ