Bloomberg: Γιατί η πραγματική διορία για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου – Ο ρόλος της ΕΚΤ - iefimerida.gr

Bloomberg: Γιατί η πραγματική διορία για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου – Ο ρόλος της ΕΚΤ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δίνουν και παίρνουν οι διορίες και προθεσμίες που έχει η Ελλάδα είτε για συμφωνία με τους εταίρους είτε για χρεοκοπία, ωστόσο, το Blomberg σε ανάλυσή του εισάγει μια νέα ημερομηνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το πραγματικό «τελεσίγραφο» για τη χώρα είναι η 20η Ιουλίου, η ημέρα, δηλαδή, που η Αθήνα θα κληθεί να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Το Bloomberg εξηγεί πως η Φρανκφούρτη δεν «καίγεται» να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ, ωστόσο, δεν θα είναι ίδια η αντίδρασή της σε περίπτωση που η Αθήνα αθετήσει την πληρωμή χρέους προς την ίδια. Σημειώνει, πάντως, πως είναι πιθανό κυβέρνηση και εταίροι να συμφωνήσουν για μια λίστα μεταρρυθμίσεων πριν από αυτή την κρίσιμη ημερομηνία.

Σε περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας, τονίζει το πρακτορείο, οι τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ποσά χρέους πιθανότατα θα κριθούν αφερέγγυες διότι η αξία τω assets στους ισολογισμούς τους θα υποχωρούσε απότομα. Βάσει των κανόνων του ElA, η ΕΚΤ θα ήταν απίθανο να μπορέσει να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας, από τη στιγμή που δεν θα θεωρούνται φερέγγυες.

Επίσης, το πρακτορείο αναφέρει πως το roll over εντόκων γραμματίων 11 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι τις 20 Ιουλίου, είναι απίθανο να δημιουργήσει πρόβλημα, όσο παραμένει διαθέσιμη η ρευστότητα της ΕΚΤ. Το γραφείο διαχείρισης χρέους πιθανώς θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις διότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι πιστοί αγοραστές αυτών των assets.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι είναι πειστική η ανησυχία για τη μη πληρωμή στο ΔΝΤ (η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 774 εκατ. ευρώ στις 12 Μάη), αλλά μια τέτοια αποτυχία θα ήταν απίθανο να προκαλέσει διακοπή ρευστότητας της ΕΚΤ στις τράπεζες.

Από τη στιγμή που η ικανότητα πληρωμής εξαρτάται από την ικανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ζήτημα ρευστότητας παρά φερεγγυότητας, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να συνεχίσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε καν να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση για το ότι η χώρα έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, μέχρι να περνούσαν τρεις μήνες, αν και η χώρα «κόβεται» αμέσως από την χρηματοδότηση του Ταμείου. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να υπογράψει μια «επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» που θα έδινε και επισήμως τέλος στη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας, αν και η χώρα θα είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η τετράμηνη παράταση που χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν από το τέλος Ιουνίου, αν και η προθεσμία αυτή είναι «χαλαρή». Η «επιτυχημένη ολοκλήρωση» θα απελευθερώσει την εκκρεμή δόση των 1,8 δισ. ευρώ από το EFSF και τα κέρδη από το SMP της ΕΚΤ (1,9 δισ. ευρώ).

Τα κεφάλαια αυτά, σημειώνει το πρακτορείο, θα ήταν αρκετά για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις ανάγκες αποπληρωμής των δανείων της προς το Ταμείο. Το ΔΝΤ, τότε, θα μπορούσε να εκταμιεύσει τα 3,5 δισ. ευρώ που συνδέονται με την έκτη αξιολόγηση του προγράμματος, ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, με την προϋπόθεση ότι η χώρα δεν χρωστάει στο Ταμείο. Αυτό θα κάλυπτε την πληρωμή του ομολόγου προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Επιπλέον, το Ταμείο θα μπορούσε να επισπεύσει την πληρωμή που συνδέεται με την έβδομη και όγδοη αναθεώρηση, οι οποίες θα έπρεπε αρχικά να έχουν ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2015 και 28 Φεβρουαρίου 2015 αντίστοιχα. Αυτό θα πρόσθετε άλλα 5,3 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για την αποπληρωμή του ομολόγου 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, που λήγει στις 20 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ Bloomberg πληρωμή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ