ΕΚΤ: Σκέφτεται ακόμη και τον περιορισμό του ELA -Αν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Σκέφτεται ακόμη και τον περιορισμό του ELA -Αν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H ΕΚΤ μελετάει μέτρα ακόμη και για τη συγκράτηση της επείγουσας παροχής ρευστότητας (γνωστή ως ELA) προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ως μια προσπάθεια να περιορίσει τη χρησιμοποίηση αυτών των χρημάτων για αλλότριους σκοπούς.

Σε αυτή την αποκάλυψη προχωρούν στελέχη που γνωρίζουν τι διαμείβεται στη Φρανκφούρτη, υπό τον όρο της ανωνυμίας και μιλούν στο Bloomberg για το αυξανόμενο ρεύμα εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να βάλουν φρένο στα χρήματα που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες.

Αναφέρεται, δε, πως αυτή η πρόταση δεν έχει τεθεί επισήμως στο τραπέζι, αλλά συζητιέται ευρέως και σίγουρα ιδιωτικά μεταξύ των μελών της Κεντρικής Τράπεζας. Αν, όμως, δουν οι τραπεζίτες που δεν έρχεται σύντομα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της και τα επόμενα Eurogroup αποβούν άκαρπα, τότε το μέτρο μπορεί να τεθεί επί τάπητος.

Αυτή τη στιγμή ο ELA είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας, από τη στιγμή που η χώρα δεν έχει λάβει χρήματα από τους πιστωτές της και δεν πρόκειται να λάβει στο εγγύς μέλλον όσο δεν προχωράει σε μια συμφωνία. Επί του παρόντος οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση σε περίπου 74 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το κονδύλι που έχει δοθεί από την ΕΚΤ μέσω του ELA, ενώ αναμένεται και η απόφαση γι' αυτή την εβδομάδα.

Τα βλέμματα στη Ρίγα

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις διαδρομές για τη μείωση του ποσού προς τις ελληνικές τράπεζες. Όπως και να 'χει, όμως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ρίγα, καθώς στις 24 Απριλίου διεξάγεται το Eurogroup, το οποίο μπορεί να μην φέρει αποτέλεσμα, αλλά θα δείξει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό θα είναι και το βασικό κριτήριο της ΕΚΤ για να εξετάσει τις μελλοντικές αποφάσεις της. Το σίγουρο είναι ότι εντός της ΕΚΤ ενισχύεται η ανησυχία για τη διαδρομή των χρημάτων μέσω του ELA και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως τα χρήματα χρησιμοποιούνται, εντέλει, από την κυβέρνηση κατά παράβαση των κοινοτικών κανονισμών. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδας διατηρεί μια ζώνη ασφαλείας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο αποθεματικό του ELA, που θα χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενο bank run.

Τι λέει ο Ντράγκι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, ο Ντράγκι είναι της άποψης πως δεν πρέπει να συμπιεστούν περαιτέρω τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Γι' αυτό και στις 15 Απριλίου παραδέχθηκε πως το θέμα του περιορισμού του ΕLΑ, «αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε., Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα, εν ευθέτω χρόνω».

Βέτο ή περιορισμός

Πάντως, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ για να υπάρξει βέτο ή περιορισμός των χρημάτων που δίνονται στις ελληνικές τράπεζες, θα χρειαστεί η συναίνεση των 2/3 του διοικητικού συμβουλίου της Φρανκφούρτης. Οι αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν πως η μειοψηφούσα πλευρά που ζητάει σκλήρυνση των μέτρων, ολοένα και αυξάνεται. Ένας εξ αυτών, ο Βίτας Βασιλιάουσκας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε στις 18 Απριλίου: «Η κατάσταση στην Ελλάδα μας λέει πως πρέπει να βάλουμε ένα όριο στον ELA μέχρι το καλοκαίρι. Όλοι πρέπει να καταλάβουν πως πρόκειται για προσωρινό μέτρο που δίνει ρευστότητα στις τράπεζες». Σε αυτή το πλαίσιο κινείται ο Γενς Βάιντμαν της Bundesbank και ο Κριστιάν Νουαγιέ, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ Eurogroup ELA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ