Κρούγκμαν: Εξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Κρούγκμαν: Εξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε άρθρο του στους New York Times και αναδημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο Πολ Κρούγκμαν μιλά για την καλή θέληση των δανειστών και την αδυναμία της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που της ζητούν, λόγω της αριστερής της ιδεολογίας.

«''Δεν νομίζεις ότι αυτοί θέλουν να αποτύχουμε;''. Αυτή ήταν η ερώτηση που άκουγα συνεχώς κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής μου στην Αθήνα.

Η απάντησή μου ήταν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ομάδα αδυσώπητων πιστωτών που προτιμά να υπάρξει χρεοκοπία και έξοδος στο ευρώ αντί να δει να επιτυγχάνει μια αριστερή κυβέρνηση, ότι υπάρχει περισσότερη καλή θέληση στην άλλη πλευρά του τραπεζιού από ό,τι πιστεύουν πολλοί Ελληνες», αυτή είναι η εισαγωγή του άρθρου του νομπελίστα οικονομολόγου, ο οποίος δείχνει πως η εξεύρεση λύσης είναι πιθανή αν υπάρχει θετική και συμβιβαστική διάθεση και από τις δύο πλευρές.

Ο Πολ Κρούγκμαν υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης, καθώς το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ θα ήταν ζημιογόνο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

«Μπορεί λοιπόν να αποφευχθεί μία έξοδος από το ευρώ;» συνεχίζει στο κείμενο του και τονίζει πως «ναι μπορεί. Η ειρωνεία της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ήλθε ακριβώς στο σημείο όπου θα μπορούσε να είναι πιθανή μια εξεύρεση λύσης. Μια έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να αποφευχθεί αν υπάρχει τουλάχιστον αξιοπρεπής λύση. Και υπάρχει ή θα πρέπει να υπάρχει».

«Η αξιοπρεπής λύση», ωστόσο, σύμφωνα με τον Πολ Κρούγκμαν δεν γίνεται ακόμα να επιτευχθεί, καθώς υπάρχει απειρία και αδυναμία της νέας ελληνικής αριστερής κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις των δανειστών λόγω του προγράμματός της.

«Ισως είναι αλήθεια αυτό που λένε οι πιστωτές ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Τι να περιμένει όμως κανείς όταν κόμματα που δεν έχουν εμπειρία από διακυβέρνηση αναλαμβάνουν την εξουσία από ένα καθεστώς που έχει χάσει την αξιοπιστία του; Επιπλέον, οι πιστωτές απαιτούν μέτρα – όπως περικοπές συντάξεων και απασχόληση στο Δημόσιο – τα οποία μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να δεχτεί», αναφέρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ