Bloomberg: Γιατί γελάει ο Βαρουφάκης; Εχουν φύγει από την Ελλάδα 62 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Bloomberg: Γιατί γελάει ο Βαρουφάκης; Εχουν φύγει από την Ελλάδα 62 δισ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια φωτογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη να χαμογελάει ήταν το έναυσμα για τον αρθρογράφο του Bloomberg, Μαρκ Γουάιτχαουζ, να διερωτηθεί «γιατί χαμογελάει;», επεξηγώντας στη συνέχεια γιατί το μέλλον της Ελλάδας είναι τρομακτικό.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Καλά θα κάνουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της να πάνε ένα βήμα πίσω, να ερευνήσουν τα συντρίμμια, καθώς θα εισέρχονται σε μια ακόμη εβδομάδα μικροπολιτικής. Τα στοιχεία σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων δείχνουν πως μέσα σε λίγους μήνες έχουν αναιρεθεί τα χρόνια που οικοδομήθηκε εμπιστοσύνη εντός της χώρας».

Σημειώνει, δε, πως τα παζάρια για τους όρους των δανείων ανάμεσα στη Γερμανία και τους άλλους επίσημους πιστωτές φέρνουν την Ελλάδα μπροστά στο χειρότερο αποτέλεσμα: μια χρεοκοπία και ενδεχόμενα την έξοδο από την Ευρωζώνη. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας είναι η τάση των επενδυτών και των καταθετών να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν ασφαλέστερους προορισμούς (βλ. Γερμανία). Κάτι τέτοιο, όμως, στερεί από την ελληνική οικονομία τις ιδιωτικές επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα για να αναπτυχθεί.

Έχουν φύγει 62 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τους τελευταίους έξι μήνες (έως τον Μάρτιο) έχουν φύγει περίπου 62 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα. Αυτό το νούμερο ισοδυναμεί με το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας. Και συμπληρώνει το άρθρο: «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια θα είναι η έξοδος. Ακόμη και οι δύο πλευρές ξεπεράσουν το σημερινό αδιέξοδο, θα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φορτίο του ελληνικού χρέος που αυτή τη στιγμή φτάνει στο 175% του ΑΕΠ της χώρας – άρα, εξακολουθεί να είναι υπερβολικά μεγάλο».

Ο Γουάιτχαουζ υπενθυμίζει πως το Bloomberg από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει πως η καλύτερη προσέγγιση που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ευρώπη ήταν η επικέντρωση σε μια τελική συμφωνία με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και σημαντική ελάφρυνση του χρέους της. Μόνο έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει μια ρεαλιστική πορεία προς τη φερεγγυότητα και την οικονομική ανάκαμψη. Για να καταλήξει: «Όσο συνεχίζονται οι διαπληκτισμοί, τόσο πιο περιττή ζημιά θα γίνεται και θα διαβρώνονται τα όποια ωφελήματα η κάθε πλευρά ελπίζει να κερδίσει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ