Σε ασφυκτικό κλοιό οι... ύποπτοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Σε ασφυκτικό κλοιό οι... ύποπτοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια κρίσιμη ψηφοφορία για την κυβέρνηση είναι η σημερινή (ονομαστική μάλιστα) που αφορά στην τροπολογία για την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας. Ο προβληματισμός είναι έντονος σε συνεργάτες του πρωθυπουργού και στους υπεύθυνους της Κοινοβουλευτικής Ομάδα μήπως υπάρξουν παραιτήσεις βουλευτών ή ακόμη και καταψηφίσεις.

Η πίεση που υφίσταται η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι τρομακτική και αυτό το αναγνωρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο μια τέτοια προοπτική θα άνοιγε – όπως εκτιμούν – τον ασκό του Αιόλου για πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Οι δεσμεύσεις έναντι τις τρόικα (τις οποίες πλέον επιζητεί και γραπτώς το ΔΝΤ) στηρίζονται στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων και μια καταψήφιση του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω της ΔΕΗ θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα. Παράλληλα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αγωνιούν για το εάν έχουν τελειώσει οι αντοχές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αφού ακολουθούν νέες ψηφορορίες με σκληρά μέτρα: Εργασιακή εφεδρεία, ασφαλιστικό, ενιαίο μισθολόγιο, προϋπολογισμός αλλά και η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.

Τα επεισόδια που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι ο εκνευρισμός είναι εξαιρετικά μεγάλος. Δύο βουλευτές (Βουδούρης, Οικονόμου) έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας να αποπέμψει όσους υπουργούς καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις. Άλλοι επετέθησαν φραστικά κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου που μίλησε για τα προνόμια των βουλευτών. Ενώ άλλοι εμφανίζονται έτοιμοι να παραιτηθούν, μη αντέχοντας το βάρος των μέτρων που λαμβάνει διαρκώς η κυβέρνηση. Σε ένα τόσο έκρυθμο κλίμα, ο γραμματέας της ΚΟ κ. Βασίλης Έξαρχος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος είχαν επικοινωνία με βουλευτές, στο πλαίσιο της προσπάθειας "ψυχολογικού μασάζ". Σ' αυτό κατέτεινε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση "έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που κάτω από πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, έχει πράξει κατ' επανάληψη το καθήκον της. Έχει υψηλή πατριωτική αίσθηση καθήκοντος".

Πάντως αρκετοί βουλευτές είναι στην "διακεκαυμένη ζώνη" και εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την υπερψήφιση της τροπολογίας. Ένας από τους πλέον «ύποπτους» για καταψήφιση θεωρείται ο βουλευτής Ζακύνθου κ. Δημήτρης Βαρβαρίγος. Ο βουλευτής της β' Αθηνών Γιάννης Βούρος που είχε υπαινιχθεί ότι σκεφτόταν ακόμη και την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα αμφιταλαντευόταν τον πρωθυπουργό να διατηρήσει το βουλευτικό αξίωμα. Ο βουλευτής κ. Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είχε δηλώσει ότι ανάλογα με τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στην τροπολογία θα καθορίσει και την ψήφο του. Ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στου βουλευτές και αναμένεται να εξάρει και πάλι την "εθνική πατριωτική τους στάση".

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί πλέον 154 (από τους 160 που εξέλεξε το 2009) βουλευτές, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον των "ανταρτών"...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ