Οι ΗΠΑ πιέζουν: Ο Τζακ Λιου κάλεσε την Ελλάδα να παρουσιάσει λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ πιέζουν: Ο Τζακ Λιου κάλεσε την Ελλάδα να παρουσιάσει λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πίεση από τις ΗΠΑ, για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, εντάθηκε κατά τη συνάντηση του Τζακ Λιου με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου», τόνισε ο Τζακ Λιου κατά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, καλώντας τον κ. Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο. «Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά», σημείωσε ακόμη ο Αμερικανός.

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Τζακ Λιου τόνισε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους για ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Ο Αμερικανός ενθάρρυνε τον πρόεδρο του Eurogroup να συνεχίσει τη συνεργασία με την Ελλάδα. «Το να μην υπάρξει συμφωνία θα δημιουργούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της», ανέφερε ο Λιου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναζητήσουν μια εποικοδομητική διευθέτηση του προβλήματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως, παρότι τυπικά το ελληνικό ζήτημα δεν επρόκειτο να απασχολήσει τη σύνοδο της G20, ή τις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι αυτό που συζητιέται περισσότερο στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες.

Στην ανακοίνωση της G20, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, ο τόνος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά υπήρξε αναφορά στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αν και όχι ονομαστική.

«Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ισορροπήσει περισσότερο από την τελευταία συνάντησή μας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάκαμψη». Ωστόσο, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έκανε λόγο για προκλήσεις από ένα ευρύ φάσμα πηγών—την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ