El Mundo: Τα 7 ζοφερά πράγματα που θα συμβούν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και βγει από το ευρώ - iefimerida.gr

El Mundo: Τα 7 ζοφερά πράγματα που θα συμβούν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και βγει από το ευρώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το τι θα επακολουθήσει στην Ελλάδα μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ και χρεοκοπίας προσπαθεί να σκιαγραφήσει ο απεσταλμένος της ευρείας σε κυκλοφορία ισπανικής εφημερίδας El Mundo, Εκτόρ Εστέπα.

Κατά τον Εστέπα, αν και υπάρχουν «πολλοί παράγοντες» οι οποίοι «είναι απρόβλεπτοι», τυχόν Grexit θα είναι ζημιογόνο για τη χώρα.

«Οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο αν ένα Grexit θα πρέπει να γίνει άμεσα ή προγραμματισμένα και σταδιακά», όμως από τη στιγμή που θα ληφθεί αυτή η απόφαση, «θα καταστεί αναγκαίο να καθιερωθούν αμέσως μέτρα ελέγχου των κεφαλαίων».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ισπανού δημοσιογράφου, το Grexit και η χρεοκοπία θα έχουν τις εξής συνέπειες για την οικονομία:

  1. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί αμέσως. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε την ικανότητα της κυβέρνησης να τυπώσει το νέο νόμισμα άμεσα. Σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, το νόμισμα υποτιμήθηκε μεταξύ 45% και 85%. Διάφοροι σύμβουλοι προβλέπουν ότι η υποτίμηση (για την Ελλάδα) θα κυμανθεί μεταξύ 20% και 30%, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι προσωρινό.
  2. Αυτή η υποτίμηση θα δυσκολέψει τις επιχειρήσεις να κάνουν εισαγωγές, όπως πριν. Έτσι, θα σημειωθούν προβλήματα εφοδιασμού σε ιατρικά υλικά και πετρέλαιο.
  3. Εταιρείες που έχουν χρέη σε ευρώ θα πτωχεύσουν.
  4. Το ίδιο κινδυνεύουν να πάθουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων τα κεφάλαια κλυδωνίζονται εδώ και καιρό.
  5. Οι επενδύσεις στη χώρα θα μειωθούν κι άλλο.
  6. Το ΑΕΠ της χώρας είναι πολύ πιθανό να μειωθεί πολύ περισσότερο από το 10% μέσα στους επόμενους μήνες.
  7. Ολα αυτά κάνουν ορατό τον κίνδυνο να προκληθεί ένα μαζικό κύμα φυγής των Ελλήνων στην Ευρώπη, σε αναζήτηση εργασίας που θα πληρώνει σε ευρώ.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος της El Mundo παραθέτει και την άλλη άποψη, η οποία θέλει την Ελλάδα να βγαίνει ωφελημένη μακροπρόθεσμα από ένα Grexit. Οπως γράφει ο Εστέπα, με αυτόν τον τρόπο «μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ξαναπάρει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής» και πως «η αδυναμία του νέου νομίσματος θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή, όπως επίσης και στις εξαγωγές [...] ενώ το να ταξιδέψει κανείς στη χώρα θα είναι πιο φτηνό».

Επίσης, ο απεσταλμένος της ισπανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι μια χρεοκοπία θα έχει και πολιτικές συνέπειες, οι οποίες όμως «είναι δύσκολο να προβλεφθούν». Ωστόσο, υπάρχουν οι εξής επιλογές:

  • ή να επιλεχθεί μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας,
  • ή να αυξήσουν πολύ τα ποσοστά τους ακραία κόμματα, όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή,
  • ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν και συνθήκες ενός είδους εμφύλιας σύγκρουσης.

Ενα Grexit θα κάνει την Ελλάδα να αναθεωρήσει τις συμμαχίες της κι αυτό θα αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια

Επίσης, «η Ελλάδα θα αναθεωρήσει τους συμμάχους της» γράφει ο Εστέπα, κάνοντας αναφορά στη στροφή προς τη Ρωσία, κάτι που «θα αποσταθεροποιήσει κι άλλο τα Βαλκάνια», αλλά και προς ανατολάς, και συγκεκριμένα την Κίνα. Αναρωτιέται για το τι θα συμβεί με το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα τονίζει ότι «γεωπολιτικά, η Ελλάδα είναι μια χώρα-κλειδί για την ΕΕ» και πως «επίσης η ΕΕ είναι συμμαχία-κλειδί για τους Ελληνες».

Τέλος, αναρωτιέται: «Η χρεοκοπία και το Grexit είναι η μοναδική επιλογή σε περίπτωση μη συμφωνίας;». Για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Οχι». «Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιο περίπλοκα τα πράγματα», γράφει ο Εστέπα και παραθέτει το σενάριο που δημοσίευσε η Die Zeit για χρεοκοπία της Ελλάδας εντός ευρώ.

El Mundo: Τα 7 ζοφερά πράγματα που θα συμβούν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και βγει από το ευρώ | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ