Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες] - iefimerida.gr

Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολιγόλεπτη συνομιλία, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, είχαν στον Λευκό Οίκο ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, και το «παρών» σε αυτήν έδωσαν, εκτός από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και πλήθος ομογενών.

Η σύντομη συνομιλία, που δεν ήταν βέβαια -όπως σημειώνει και ο Μιχάλης Ιγνατίου- διμερής συνάντηση, ξεκίνησε όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά το τέλος της ομιλίας του έκανε μια κίνηση που επέτρεψε να γίνει η συνομιλία του με τον κ. Βαρουφάκη πέρα από το πρωτόκολλο.

Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος έσπασε για μια ακόμη φορά το πρωτόκολλο εμφανιζόμενος μπροστά στον Αμερικανό Πρόεδρο χωρίς γραβάτα, συνομίλησε για 10 λεπτά περίπου με τον κ. Ομπάμα. Ηταν η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με Έλληνα υπουργό για τόσο χρονικό διάστημα σε τέτοιου είδους εκδήλωση.

Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Σύγκριση εμπειριών από κρίση Wall Street και Ελλάδας

Οπως σημειώνει ο Αθανάσιος Ελλις στο kathimerini.gr, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τον κ. Ομπάμα έγινε μια ανασκόπηση των δυσκολιών που αντιμετώπισε και ο Αμερικανός Πρόεδρος όταν κλήθηκε να διαχειρισθεί την τεράστια οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και δεχόταν πιέσεις προς την κατεύθυνση της λιτότητας, τις οποίες, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, έπρεπε να αποδομήσει. «Κάναμε μια σύγκριση με τη δική μας εμπειρία, που είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι διαφορές των δύο κρίσεων

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, με τον κ. Ομπάμα υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων για το τι σημαίνει αυτό, για τις δυσκολίες που είχε εκείνος στη δική του περίπτωση με την κατάσταση στη Γουόλ Στριτ, ενώ στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης το θέμα ήταν η μεταφορά των ζημιών στους ώμους των φορολογουμένων της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

«Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε εκείνος. Εκείνος είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Γουόλ Στριτ, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης και καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Μας δήλωσε τη συμπαράστασή του και της κυβέρνησής του και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Ομπάμα: Ολοι πρέπει να δείξουν ευελιξία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, εξέφρασε την προσωπική του συμπαράσταση και αυτή της κυβέρνησής του, ενώ παράλληλα είπε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να δείξουν ευελιξία. «Εγώ του είπα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, «ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν».

Βαρουφάκης: Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα υπάρξει επίλυση, θα υπάρξει πρόοδος

Αναφερόμενος στο άτυπο χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία-κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά, στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρξει επίλυση, θα υπάρξει πρόοδος. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε τη μετά τον Ιούνιο εποχή, ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα, προσποιούμενοι ότι το είχαν λύσει. Δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να βρούμε μέρος της λύσης από κάτω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βαρουφάκης: Ο Ομπάμα δεν μας κούνησε το δάχτυλο

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, είναι ξεκάθαρο ότι ο ίδιος ο κ. Ομπάμα και η κυβέρνησή του εκδηλώνουν «την απόλυτη συμπαράστασή τους στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης».«Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός.

Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου: Προς το συμφέρον όλων η εξεύρεση συντεταγμένης λύσης

Πριν από την ολιγόλεπτη συνομιλία των Ομπάμα-Βαρουφάκη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας να εξευρεθεί συντεταγμένη λύση, όπως τη χαρακτήρισε, στα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα.

Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες]  | iefimerida.gr 2
Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες]  | iefimerida.gr 3
Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες]  | iefimerida.gr 4
Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες]  | iefimerida.gr 5
Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες]  | iefimerida.gr 6
Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες]  | iefimerida.gr 7
Το 10λεπτο τετ α τετ του Βαρουφάκη με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο [εικόνες]  | iefimerida.gr 8

Τις φωτογραφίες ανέβασε στο Twitter ο Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Greek News, Αποστόλης Ζουπανιώτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ