Μουσακάς, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε - iefimerida.gr

Μουσακάς, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πιο αυθεντικό ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού.

Mouzaka, moussaka, η επωνυμία χρησιμοποιείται ενίοτε και υποτιμητικά για εμάς τους Ελληνες. Κάποιοι ξένοι μας έχουν συνδέσει με το κομπολόι και τα τσαρούχια, να μπεκροπίνουμε στις ταβέρνες και να τρώμε μουσακά της μαμάς. Mouzaka και ouzo σου λέει ο άλλος, για τους τεμπέληδες ελληναράδες!
Είναι το διασημότερο ελληνικό πιάτο, το λατρεύουν οι τουρίστες, το γνωρίζουν στην οικουμένη. Συνήθως τα εστιατόρια και οι ταβέρνες στα νησιά το «σκοτώνουν» κυριολεκτικά, οπότε δεν είναι να απορείς γιατί δυσφημεί την Ελλάδα.
Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή. Θέλει μόνο να διαθέσετε λίγο χρόνο. Απολαυστικό πιάτο, τρώγεται και κρύο, ο μουσακάς είναι το απόλυτο ελληνικό φαγητό, κι ας λένε ό,τι θέλουν!

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό κολοκυθάκια κάπως χοντρά
  • 1 φλυτζάνι τυρί παρμεζάνη τριμμένη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • Φαρίνα όσο πάρει
  • Μοσχοκάρυδο για τρίψιμο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό ψιλοκομμένες ντομάτες ώριμες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Κανέλα σε σκόνη και σε ξυλαράκι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάτε από τη σάλτσα κιμά

  • Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε τα 2 κρεμμύδια
  • Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε καλά
  • Προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα σε σκόνη και το ξυλαράκι (μικρό)
  • Αλατίζουμε και πιπερώνουμε καλά
  • 1 ποτήρι νερό και αφήνετε να βράσει για 1/2 ώρα

Συνεχίζετε με τον κυρίως μουσακά:

  • Πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε χοντρούλες φέτες
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το λάδι
  • Τηγανίζετε σιγά-σιγά όλα τα λαχανικά από τη μία και από την άλλη
  • Παίρνει χρόνο, μη χάνετε την υπομονή σας
  • Τα βάζετε να στραγγίζουν τα λάδια σε σουρωτήρι
Μουσακάς, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε | iefimerida.gr 0

Είναι σχεδόν έτοιμο! Μένει η μπεσαμέλ

  • Τοποθετείτε στο ταψάκι τη στρώση με τις πατάτες
  • Βάζετε λίγο κιμά από πάνω
  • Ρίξτε λίγο αλάτι ενδιαμέσως
  • Τοποθετείτε τη στρώση με τις μελιτζάνες
  • Βάζετε λίγο κιμά από πάνω
  • Τοποθετείτε τη στρώση με τα κολοκυθάκια
  • Βάζετε λίγο κιμά από πάνω
  • Τώρα το αφήνετε να ξεκουραστεί και φτιάχνετε την μπεσαμέλ
  • Πρώτα ανοίγουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Μουσακάς, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε | iefimerida.gr 1
Μουσακάς, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε | iefimerida.gr 2

Η ώρα της μπεσαμέλ

  • Σας έχω ξαναγράψει για τη μπεσαμέλ. Είναι τόσο απλό!
  • Βάζουμε το γάλα σε μπολ και το ζεσταίνουμε ελαφρά στον φούρνο μικροκυμάτων
  • Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε όλο το βούτυρο να λιώσει σε πολύ χαμηλή φωτιά
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε με ένα κουτάλι τη φαρίνα
  • Ανακατεύουμε ζωηρά
  • Ξαναρίχνουμε, ανακατεύουμε
  • Οταν το μείγμα αρχίζει να στομώνει σημαίνει ότι δεν παίρνει άλλη φαρίνα
  • Το πάμε λίγο πιο μακριά από τη φωτιά
  • Ρίχνουμε τον κρόκο αυγού
  • Τρίβουμε μοσχοκάρυδο
  • Ρίχνουμε το μισό φλυτζάνι παρμεζάνας
  • Ανακατεύουμε καλά
  • Ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά (στο 3) και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα
  • Ανακατεύουμε ζωηρά για να μη σβολιάσει
  • Προσοχή: Να μην είναι ούτε πολύ παχιά, ούτε υγρή η μπεσαμέλ
  • Την ρίχνουμε πάνω από το ταψάκι μας προσεκτικά
  • Το καλύτερο είναι η μπεσαμέλ να «στάξει» προς το εσωτερικό του ταψιού, αντί να μείνει παγωμένη στην επιφάνεια
  • Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί
  • Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο
  • Στον φούρνο, στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά
  • Βγάζετε το αλουμινόχαρτο, αφήνετε να πάρει χρυσή κρούστα για άλλα 10 λεπτά
Μουσακάς, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε | iefimerida.gr 3

Το ζηλεύουν το πιάτο μας, πιστέψτε με:

Μουσακάς, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε | iefimerida.gr 4
Μουσακάς, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε | iefimerida.gr 5
Μουσακάς, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή μουσακάς μυστικά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ