Goldman Sachs: Αυξάνονται τα ρίσκα για την Ελλάδα -Στο τέλος θα επικρατήσει η λογική - iefimerida.gr

Goldman Sachs: Αυξάνονται τα ρίσκα για την Ελλάδα -Στο τέλος θα επικρατήσει η λογική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, υψηλά ρίσκα, αβέβαιη πρόβλεψη για το τι θα γίνει το καλοκαίρι και επικράτηση της λογικής, σημειώνει το τελευταίο σημείωμα της Goldman Sachs για την Ελλάδα. Καίτοι τονίζει την αισιόδοξη προοπτική μιας άμεσης συμφωνίας, δεν παραβλέπει τα έντονα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής υπήρξε συνεπής στην αποπληρωμή χρεών της, όμως, χωρίς επιπλέον κεφάλαια, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στην πληρωμή των 763 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, είναι ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μέχρι το τέλος Απριλίου (είτε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ή με περαιτέρω συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα), εξασφαλίζοντας τόση χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να συνεχίσει κανονικά την αποπληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεών της.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί ποικίλα αντισυμβατικά μέτρα προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της, ωστόσο φαίνεται πως ξεμένει από επιλογές. Ως αποτέλεσμα η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να ανταποκριθεί στην επερχόμενη υποχρέωση αποπληρωμής 763 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Η Ελλάδα θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Απριλίου και η Goldman εκτιμά πως η συνάντηση αυτή θα είναι κρίσιμης σημασίας για την δυνατότητα της Ελλάδας να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Το πιθανότερο σενάριο

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Ελλάδα θα κάνει τόσες δεσμεύσεις για οικονομική μεταρρύθμιση ώστε να αποκτήσει επαρκείς πόρους προκειμένου να μην αθετήσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ, κάτι που θα δώσει περαιτέρω χρόνο για τη διαπραγμάτευση μιας πιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας χρηματοδότησης. Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου όμως, η Goldman Sachs θεωρεί πως οι αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας πιθανότατα θα αποτελέσουν μια επαναλαμβανόμενη πηγή αβεβαιότητας, μέχρις ότου υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο deal. Μια τέτοια συμφωνία θα συνεχίσει να είναι κρίσιμης σημασίας για την δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει ομόλογα ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται πως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Ιούνιο.

Το μεγάλο ρίσκο με την ΕΚΤ

Το βασικό ρίσκο, κατά την εκτίμηση της Goldman, είναι πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA. Αν συμβεί αυτό, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειάζονταν να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Goldman θεωρεί πως η ΕΚΤ περιμένει κατεύθυνση από τους πολιτικούς και είναι απίθανο να προχωρήσει μονομερώς σε μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, η μη επίτευξη συμφωνίας τον Απρίλιο θα μπορούσε να αποτελεί το σήμα που θα οδηγήσει την ΕΚΤ να «κόψει» την χρηματοδότηση και να ζητήσει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε ότι αφορά την αγορά, η Goldman Sachs χαρακτηρίζει «θετική» για τους τίτλους υψηλού κινδύνου μια συμφωνία Ελλάδας-ευρωζώνης, όμως οι επιπτώσεις μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Από τη μια πλευρά, σημειώνει, η μετάδοση θα ήταν περιορισμένη δεδομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και της μειωμένης έκθεσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά όμως, αν οι έλληνες καταθέτες υποστούν απώλειες, οι καταθέτες σε άλλα τραπεζικά συστήματα της ευρωπεριφέρειας μπορεί να αποφασίσουν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, κάτι που θα οδηγούσε τις τράπεζες στην πώληση κρατικών ομολόγων προκειμένου να αντλήσουν ρευστό, κάτι που δημιουργεί προοπτικές ενός ζημιογόνου σπιράλ.

Θα επικρατήσει η λογική

Γενικά, η Goldman Sachs παραμένει αισιόδοξη πως θα επικρατήσει η λογική. Ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη, και η νυν ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με την εντολή να διατηρήσει τη χώρα στη νομισματική ένωση. Αν και η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι θα βρεθεί λύση, ωστόσο τονίζει πως τα ρίσκα αυξάνονται.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Goldman Sachs Ευρωζώνη grexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ