Ταινίες της Εβδομάδας [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Ταινίες της Εβδομάδας [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από τον καταιγισμό καλών ταινιών τις τελευταίες εβδομάδες φτάνουμε και σε μια εβδομάδα με μικρή ποικιλία επιλογών. Το θρίλερ Child 44 φαίνεται να είναι η πρώτη σας επιλογή. Μια ταινία με μεγάλους πρωταγωνιστές που την παραγωγή υπογράφει ο μεγάλος Ρίντλει Σκοτ.

Ταινίες της Εβδομάδας [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0


CHILD 44

  • Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Εσπινόζα
  • Παίζουν : Τομ Χάρντι, Νούμι Ράπας, Γκάρι Όλντμαν, Τζόελ Κίναμαν, Τζέισον Κλαρκ, Τσαρλς Ντανς, Βεσάν Κασέλ, Ντεβ Πατέλ, Πάντι Κοσταντάιν

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Το «Child 44» μας μεταφέρει στο πολιτικά φορτισμένο περιβάλλον της Ρωσίας στα 1953 επί Σοβιετικής Ένωσης Στάλιν. Εκεί, στο Σοβιετικό ολοκληρωτικό κοινωνικοπολιτικό καθεστώς ο Κόκκινος Αντεροβγάλτης είναι ένας σήριαλ κίλλερ που σκορπάει τον τρόμο χωρίς να συναντά ουσιαστικά εμπόδια.

Έχοντας ήδη διαπράξει 43 φόνους, ανενόχλητος, ο Χασάπης του Ροστόφ, ένας από τους πιο σεσημασμένους και επικίνδυνους κακοποιούς στην Ιστορία της Ανθρωπότητας σχεδιάζει τις επόμενές του κινήσεις. Στη Σοβιετική Ένωση της εποχής επίσημα δεν υπάρχει έγκλημα. Το κράτος κάνει τα στραβά μάτια και αρνούμενοι όλοι να παραδεχτούν ότι πρόκειται περί στυγνών και βάναυσων εγκλημάτων, βαφτίζουν τις δολοφονίες του Χασάπη σαν ατυχήματα.

Ο Λέο Ντεμίντοφ (Τομ Χάρντι), ένας μυστικός πράκτορας σε κρίση συνείδησης, χάνει την κοινωνική του θέση, την εξουσία και το σπίτι του, αρνούμενος να αποκηρύξει την ίδια του τη γυναίκα, Ραΐσα (Νούμι Ραπάς) για την υποτιθέμενη συμμετοχή της σε συνωμοσία εναντίον της πατρίδας τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να εξοριστούν μακριά απ τη Μόσχα. Εξόριστοι πλέον φτάνουν σε ένα θλιβερό επαρχιακό φυλάκιο, όπου ο Λέο και η Ραΐσα συνεργάζονται πλέον με τον τοπικό Αρχηγό της Αστυνομίας, Μιχαήλ Νέστεροφ (Γκάρι Όλντμαν) για να εντοπίσουν τον κατά συρροή δολοφόνο που κυνηγά νεαρά αγόρια.

Αυτή τους η έρευνα για δικαιοσύνη απειλεί μία τεράστια καθεστωτική επιχείρηση συγκάλυψης, ενορχηστρωμένη από τον εμμονικό αντίπαλο του Λέο, Βασίλι (Τζόελ Κίναμαν). Ο Βασίλι πρεσβεύει την επίσημη κυβερνητική θέση ότι «Δεν υπάρχει έγκλημα στον Παράδεισο» και ότι η βία και η διαφθορά –σε ανθρώπους, σε πράξεις, σε ιδεολογίες- είναι μία καπιταλιστική αρρώστια, άγνωστη στη σοβιετική κοινωνία. Οι άβολες κι απρόβλεπτες αλήθειες, όμως, που συναντά ο Λέο λένε το αντίθετο… Ένα πολυαναμενόμενο θρίλερ βασισμένο στο μπεστ σελλερ του Τομ Ρομπ Σμιθ που το λαμπερό του καστ δεν νομίζω πως βοήθησε στο να γίνει μια ξεχωριστή ταινία. Παρ όλ αυτά οι Τομ Χάρντι, Νούμι Ραπάς, Γκάρι Όλντμαν και Βενσάν Κασέλ είναι εκεί (μιλώντας κάπως κορακίστικα αγγλικά) προσπαθώντας να στηρίξουν ένα αδέξιο σκηνικό σταλινικού καθεστώτος και του σκότους που το περιτριγυρίζει αφήνοντας το σάσπενς απρόσκλητο στην παρέα.

Ταινίες της Εβδομάδας [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1


Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α - ΗΠΑ / Νεανική Κωμωδία (2014)

  • The Duff
  • Σκηνοθεσία: Άρι Σάντελ
  • Παίζουν : Μέι Ουίτμαν, Μπιάνκα Σάντος, Σκάιλερ Σάμουελς, Κεν Τζονγκ, Ρόμπι Έιμελ, Νικ Έβερσμαν, Μπέλα, Θορν

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Το να είσαι Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α δεν είναι και το πιο ωραίο πράγμα στο σχολείο. Όμως τα παιδιά είναι αμείλικτα και έχουν ένα χαρακτηριστικά δυνατό παρατσούκλι για κάθε περίπτωση. ΦΛΟΜΠΑ σε κάθε σχολική κοριτσοπαρέα είναι η άσχημη κοπέλλα που την έχουν οι όμορφες και δημοφιλείς κουκλάρες για να μεσολαβεί ανάμεσα σε αυτές και τους υποψήφιους γκόμενους. Η Μπιάνκα (Μέι Ουίτμαν) είναι μια απ’ αυτές χωρίς όμως να το έχει συνειδητοποιήσει. Όταν το καταλαβαίνει χάρις στον Ουέσλι τον καλύτερό της φίλο, θα κάνει τα πάντα για να αποτινάξει από πάνω της της ρετσινιά της ΦΛΟΜΠΑΣ. Πρώτ’ απ’ όλα θέλει να καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του μεγάλου ανεκπλήρωτου αλλά και άπιαστου, φαινομενικά, πάθους της που ακούει στο όνομα Τόμπι (Νικ Έβερσμαν). Γι’ αυτό θα ζητήσει πάλι τη βοήθεια του φίλου της Ουέσλι ο οποίος και θα αναλάβει να την κοουτσάρει ώστε να πετύχει το σκόπό της. Πράγμα που θα αποκαλύψει μερικές καινούργιες αθέατες πλευρές στις μεταξύ τους σχέσεις…

Καλοβαλμένη νεανική κωμωδία που βάζει έντεχνα το πρόβλημα του cyber bulling, που είναι από τις πιο βίαιες παρενοχλήσεις στις κοινότητες των σχολείων και πρόσφατα είδαμε την τραγική κατάληξη μιας τέτοιας περίπτωσης. Η ταινία δεν είναι τόσο χαμηλού επιπέδου προς μεγάλη μας έκπληξη. Προσπαθεί να διαχειριστεί τα θέματα του ανεκπλήρωτου νεανικού έρωτα και του σχολικού bulling με διακριτικότητα χωρίς να καταφεύγει σε ρηχές και ανεπιτήδευτες σκηνές νεανικής δήθεν τρέλας τύπου Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα.

Τελικά η Μπιάνκα αφού υποστεί τα δεινά της ΦΛΟΜΠΑΣ από τις φίλες της και γνωρίσει τη γεύση της χυλόπιτας από το αγαπημένο της ερωτικό είδωλο, θα ξαναβρεί το βηματισμό της σ αυτή την τελευταία χρονιά στο σχολείο και θα πάρει το πιο χρήσιμο μάθημα της ζωής της που λέει πως αυτά που αγαπάς και σ’ αγαπάνε βρίσκονται δίπλα σου και όχι τόσο μακριά όσο νομίζεις.

Ταινίες της Εβδομάδας [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2


TA ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ - Ιταλία / Δράμα (2014)

  • Ι nostri ragazzi
  • Σκηνοθεσία: Ιβάνο Ντε Ματέο
  • Παίζουν: Άλεσαντρο Γκάσμαν,Τζιοβάνα Μεσοτζιόρνο, Λουϊτζι Λο Κάσκιο, Μπαρμπαρα Μπόμπουλοβα

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους αδέρφια με διαφορετικές επιλογές ζωής, ο Μάσιμο, ένας μοντέρνος δικηγόρος και ο Πάολο, ένας παιδίατρος, είναι συνεχώς σε σύγκρουση. Παρόλα αυτά, προς σεβασμό στην παράδοση, μια φορά το μήνα συναντιούνται σε ένα πολυτελές εστιατόριο, μαζί με τις γυναίκες τους.

Η εύθραυστη ισορροπία κλονίζεται όταν υποψιάζονται ότι τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Πώς οι δύο άνδρες, οι δύο διαφορετικές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το τραγικό γεγονός που τους εμπλέκει τόσο βαθιά;

Βασισμένο στο μπεστ σελλερ του Herman Koch «Tο Δείπνο», που έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες και έχει κυκλοφορήσει σε 53 χώρες, η ταινία καταγράφει την αθέατη πλευρά της σύγχρονης αστικής οικογενειακής ζωής και θέτει τα ερωτήματα σε όλους μας: Πόσο καλά ξέρουμε πραγματικά τα παιδιά μας; Πόσο καλά γνωρίζουμε τους εαυτούς μας; Το φιλμ πραγματεύεται με ένα πέπλο μυστηρίου θέματα όπως η βία, η αποξένωση και η ατομική ευθύνη όπως αντικατοπτρίζονται μέσα από τους έξι δυνατούς χαρακτήρες της ιστορίας.

Η ταινία έκλεψε τις εντυπώσεις στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας (όπου και τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας από τα Europa Cinemas).

Ταινίες της Εβδομάδας [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3


Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΕΝΑΔΑ - Κωμωδία / Γαλλία (2014)

  • Une nouvelle Amie
  • Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν
  • Παίζουν : Ρομέν Ντιρί, Αναϊς Ντεμπουστιέ, Ραφαέλ Περσονάζ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Xαριτωμένη κομεντί που κλίνει περισσότερο προς την κωμωδία παρά στις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια σχέση γυναίκας με γυναίκα σε σώμα άνδρα. Με τέτοια πειράματα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο δημόσιο διάλογό μας, μιας κι εύκολα το συγχυσμένο περιβάλλον μας μπορεί να παρερμηνεύσει τα φαινόμενα. Στη ταινία τα πράγματα ελιναι πιο απλά.

Εδώ η σκηνοθεσία επιμένει στα πιο ανώδυνα επεισόδια μιας τέτοιας σχέσης στερεότυπων και αυτό είναι ανακουφιστικό μέχρι που θα γίνει βαρετό μετά το μέσον του φιλμ.

Μετά το θάνατο της καλύτερής της φίλης της Λέα, η Κλαιρ πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη. Μια μέρα πηγαίνοντας στο σπίτι της Λέα απρόσκλητη, βλέπει τον Νταβίντ τον σύζυγο της Κλαιρ να δίνει μπιμπερό στο μωρό ντυμένος τα γυναικεία ρούχα της Κλαιρ. Ο Νταβίντ λέει στην Κλαιρ πως μόνο έτσι μπορεί να ησυχάσει το μωρό αλλά η Κλαιρ καταλαβαίνει πως αυτό είναι μόνο μια δικαιολογία. Σιγά σιγά η Κλαιρ θα καταλάβει πολλά γύρω απ τις συνήθειες του Νταβίντ και κατά κάποιο τρόπο θα ενοχοποιηθεί σε μια σχέση μαζί του-της απενοχοποιώντας όμως τα συναισθήματα της απέναντι σε αυτό που βλέπει.

Ένα περίεργο αλλά και επικίνδυνο φιλοσοφικό παιχνίδι γύρω από την παρέκβαση στη γυναικεία φύση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικογένεια και την κοινωνία. Η ταινία μένει λίγο στα επιφανειακά κοριτσίστικα παιχνίδια της υπόθεσης, πατινάροντας χαριτωμένα πάνω σε ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου που από κάτω του κρύβει το χάος. Κι αυτό χάρις το λεπτό και ευγενικό παίξιμο των δυο πρωταγωνιστών που έχουν βρει τις ισορροπίες των ρόλων και πιο πολύ του Ρομαίν Ντουρίς που χειρίζεται αυτή την ανδρόγυνη περσόνα με την ευαισθησία που της ταιριάζει.

Στο τέλος όλα είναι μέλι γάλα κι αυτό ίσως είναι το πιο κακό σημείο της ταινίας. Μια ταινία που δεν θα χάσετε χρόνο αν τη δείτε αλλά θα σας αφήσει μια περίεργη γεύση.

Ταινίες της Εβδομάδας [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4


ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - Δράμα / Γαλλία (2014)

  • Bande de Filles
  • Σκηνοθεσία : Σελίν Σιαμά
  • Παίζουν : Καριτζά Τουρέ, Ασά Σιλά, Λιντσέι Καραμό, Μαριετού Τουρέ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Η πιο ενδιαφέρουσα γαλλίδα δημιουργός των τελευταίων ετών, η Σελίν Σιαμά έχει καταφέρει μόλις με τρεις ταινίες μεγάλου μήκους να μετατραπεί στη φωνή μιας νέας γενιάς, αποτυπώνοντας με νεύρο, ρεαλισμό και αξιοθαύμαστα ουσιαστική κατανόηση τα προβλήματα, τα διλήμματα, τα ερωτικά σκιρτήματα και τις ανησυχίες της νεανικής ηλικίας. Μέσα από μια άτυπη τριλογία ιστοριών ενηλικίωσης, τρεις νεανικές κινηματογραφικές αφηγήσεις όπου η παρουσία των ενηλίκων είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η Σιαμά σκιαγραφεί αφτιασίδωτα και πειστικά τον μικρόκοσμο της ανήλικης επιθυμίας και αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Duff Child 44 ταινίες κινηματογράφος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ