Η Ελλάδα «έφαγε» πόρτα από το ΔΝΤ -Ζήτησε να καθυστερήσει τη δόση του Μαΐου - iefimerida.gr

Η Ελλάδα «έφαγε» πόρτα από το ΔΝΤ -Ζήτησε να καθυστερήσει τη δόση του Μαΐου

Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν, μέσω μιας άτυπης προσέγγισης, να ζητήσουν από το ΔΝΤ να καθυστερήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους, αλλά τελικά πήραν αρνητική απάντηση και αμέσως ανέκρουσαν πρύμναν. Σε αυτή την αποκάλυψη προχωρούν οι Financial Times, λέγοντας πως αυτή η κίνηση δείχνει την επισφαλή κατάσταση των οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν ενημέρωση και από τις δύο πλευρές, η Αθήνα πείστηκε να μην προχωρήσει σε μια ειδική αίτηση που θα είχε αντικείμενο την καθυστέρηση των δόσεων προς το Ταμείο. Πρόκειται για τις δύο δόσεις, εντός Μαΐου, ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Όπως αναφέρουν οι Finacial Times, αν και οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές, στις αρχές του Απριλίου, η απόρριψη της πρότασης δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ανταποκριθεί στις εξωτερικές υποχρεώσεις της, αλλά και στις εσωτερικές (πληρωμές μισθών και συντάξεων).

Είναι σε θέση να πληρώσουν

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως οι υπάλληλοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές στην Ελλάδα είναι βέβαιοι ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του επόμενου μήνα. Αλλά, ακόμη και αν το κάνουν, το θέμα θα επανέλθει τον Ιούνιο – τότε που επίκεινται οι μεγάλες πληρωμές για τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως μια χρονική αναδιάταξη των πληρωμών μπορεί να γίνει δεκτή μόνο αν είναι μέρος μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης, άρα και ενός νέου προγράμματος διάσωσης. Στην παρούσα φάση, αν η Ελλάδα χάσει την ημερομηνία μιας πληρωμής, θα μπει στη χορεία κρατών όπως η Ζιμπάμπουε και το Ζαΐρ.

Η Ελλάδα φαίνεται να είναι η πρώτη αναπτυσσόμενη χώρα που προχώρησε, έστω και ανεπίσημα, από το 1980 και μετά σε αυτό το αίτημα. Η Ουάσινγκτον, όμως, έμεινε σταθερή στην άποψή της και απάντησε πως κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με την καθυστέρηση μιας δόσης.

Για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις

Οι FT αναφέρουν πως μια πηγή που ενημερώθηκε για την προσέγγιση της ελληνικής πλευράς δήλωσε πως η πρόταση της Αθήνας θα επέτρεπε στην κυβέρνηση Τσίπρα να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και δεν εκταμιεύεται οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Οι πιστωτές της Ευρωζώνης έχουν αρνηθεί να αποδεσμεύσουν πόρους προς την Αθήνα, εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση επανέλθει με πιο πλήρη κατάλογο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ένα αξιόπιστο σχέδιο για την υλοποίησή τους. Ο χρόνος, δε, που έχει χαθεί είναι σημαντικός, έτσι, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, οι αξιωματούχοι της ΕΕ παραμένουν δύσπιστοι για το αν η τεχνική εργασία που χρειάζεται να γίνει θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Μαΐου (συνεδρίαση του Eurogroup) – μια ημέρα πριν από την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης συνεχίζουν να εγείρουν ανησυχίες ότι η Αθήνα επιδιώκει μια πολιτική συμφωνία σε επίπεδο υπουργών, έτσι ώστε να μην εμπλακούν περαιτέρω οι θεσμοί. Και καταλήγει το άρθρο: «Η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου τομέα στο τέλος του μήνα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχει αρκετά μετρητά για να πληρώσει τον επόμενο μήνα το ΔΝΤ και τις εσωτερικές υποχρεώσεις της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Αλέξης Τσίπρας Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ