Σκηνικό σύγκρουσης: «Κεραυνοί» από τους δανειστές κατά της Ελλάδας - iefimerida.gr

Σκηνικό σύγκρουσης: «Κεραυνοί» από τους δανειστές κατά της Ελλάδας

Φωτογραφία: Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε βαθιά νερά μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Αθήνα, με την τελευταία να αναζητά επειγόντως μία «κοινά αποδεκτή και επωφελή λύση», ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, οι θέσεις που διατυπώνονται για την έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένουν αντιφατικές, αφού μόλις χθες ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης άνοιξε το «παράθυρο» για δημοψήφισμα, τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου… ξορκίζει σε όλους τους τόνους τα σενάρια αδιεξόδου.

Την ίδια ώρα, ο πήχης των προσδοκιών για εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. πριν από τις 11 Μαΐου -στον απόηχο των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου- έχει χαμηλώσει, με το «μπρα ντε φερ» κυβέρνηση- εταίρων να έχει περάσει για τα καλά στο σκληρό του πυρήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου… ξορκίζει σε όλους τους τόνους τα σενάρια αδιεξόδου

«Κεραυνοί» από τους δανειστές
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διεθνή ΜΜΕ φέρνουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της με διαδοχικές δηλώσεις αλλά και αιχμηρά δημοσιεύματα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει καταστρέψει όσα έχτισε η προηγούμενη», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το μπαλάκι στην Ελλάδα για χρήματα και συμφωνία… πέταξε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, τονίζοντας στην WSJ ότι κανείς δεν περιμένει στο eurogroup της 24ης Απριλίου να υπάρξει συμφωνία. Ένα βήμα παραπέρα, η γερμανική Zeit , επικαλούμενη πηγές της Γερμανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ, ενώ ο Μάριο Ντράγκι είπε πως δεν θέλει να διανοηθεί χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σόιμπλε: Κατέστρεψε τα πάντα η νέα κυβέρνηση – Οι αγορές είναι έτοιμες
Την ώρα που οι περισσότεροι ασχολούνταν με την νεαρή κοπέλα που επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσταζε... δηλητήριο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα και αφού ξεφυσούσε ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Για περίπου δέκα λεπτά εξαπέλυε μύδρους κατά της νέας κυβέρνησης τονίζοντας ότι «κατέστρεψε όλες τις προόδους και τώρα είναι δύσκολο να διορθωθούν. Κανείς δεν αναμένει πως θα υπάρξει λύση (σσ στις 24 Απριλίου), αλλά το κλειδί είναι στα χέρια της Ελλάδας. Οι Ελληνες πρέπει να βρουν μια λύση. Να μην πούνε “τώρα χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα”, αλλά “τώρα θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις”».

Σημειωτέον, ότι την Πέμπτη ο κ. Σόιμπλε θα βρεθεί ως ομιλητής στο ίδιο συνέδριο με τον Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να αποκλείεται κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε με συνέντευξή του στο Bloomberg για να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα έχει διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου για να συμφωνήσει με τους δανειστές και να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται.

Γιούνκερ: Η υπομονή μου εξαντλείται με την Ελλάδα
Την ίδια ώρα ένα δημοσίευμα του Reuters έρχεται να ανάψει φωτιές εκ νέου, καθώς, Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει τα όσα εκμυστηρεύτηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε σε κλειστή συνεδρίαση ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται, καθώς, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος τις τελευταίες ημέρες».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται ανένδοτος σε ένα σχεδιασμό για Grexit χαρακτηρίζοντας το θέμα «ταμπού».

«Καυτό» διήμερο επαφών Βαρουφάκη & Brussels Group
Στη σκιά των… πυροβολισμών που δέχεται η Αθήνα, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσει το Brussels Group, γι’ αυτό και δεν συνόδευσαν στις ΗΠΑ το Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο ΓΓ Εσόδων Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού οικονομικών Έλενα Παναρίτη.
Κρίσιμες θεωρούνται και οι επαφές που θα έχει από σήμερα -σε πολιτικό επίπεδο- ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να έχει ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου και με τον υπουργό οικονομικών της Ιταλίας Κάρλο Παντοάν) καθώς και συνομιλίες με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σκηνικό σύγκρουσης μετά τους «κεραυνούς» από τους δανειστές

Τι ζητάει η Αθήνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν αισιόδοξοι για θετική έκβαση και εξεύρεση λύσης, παρότι αποφεύγουν να μιλήσουν για συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Αμετακίνητοι παραμένουν και στις «κόκκινες γραμμές», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν υφεσιακά μέτρα όπως:

  • Περικοπή μισθών
  • Περικοπή συντάξεων
  • Ομαδικές απολύσεις

Με φόντο τα παραπάνω, διαπιστώνουν τέλος πως στις 24 Απριλίου ακόμα κι αν δεν ανοίξει η στρόφιγγα, μπορεί να σταλεί ένα ευνοϊκό σήμα για την ελληνική πλευρά. Ειδικά για το θέμα της ρευστότητας, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στο iefimerida.gr «κανένας Ντράγκι δεν παίρνει αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές».

Οπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις», αλλά τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!»
Τονίζει ότι «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα», ότι δηλαδή «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας για τη ρευστότητα

Δεν έχει τέλος η ασφυξία με τη ρευστότητα καθώς οι υποχρεώσεις της χώρας είναι τεράστιες και γίνεται αγώνας δρόμου για να μπορέσουν να καλυφθούν. Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φαίνεται πως θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει 1,4 δισ. ευρώ των εντόκων που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν.

Στις 17 Απριλίου, λήγει επίσης έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί.

Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου συνεχίζονται τον Μάιο, με τη χώρα μας να καλείται να καταβάλει 200.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Μαΐου και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 8 Μαΐου. Η ημερομηνία που θεωρείται κομβική είναι, όμως, η 12η Μαΐου, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ δόση ύψους περίπου 750.000.000 ευρώ. Ίσως είναι η μέρα εκείνη την οποία υπονοεί και η S&P που η χώρα μας κινδυνεύει να πνιγεί από τη θηλιά της χρηματοδοτικής ασφυξίας, εάν τα κρατικά ταμεία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την υποχρέωση αυτή προς το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ