City: Ποιος είναι ο «γκουρού» δικηγόρος που θα συναντήσει ο Βαρουφάκης στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

City: Ποιος είναι ο «γκουρού» δικηγόρος που θα συναντήσει ο Βαρουφάκης στις ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον και η επικείμενη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, επισκιάζει τα φώτα της δημοσιότητας και στρέφει το ενδιαφέρον προς εκείνη την πλευρά, ενώ τα ουσιαστικά βρίσκονται κάπου αλλού.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο οικονομικό σάιτ «City», ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι, τον γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Τζακ Λιου, τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ Πιέρ Κάρλο Παντοάν και εκπροσώπους από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η πιο σημαντική συνάντηση που έχει, σύμφωνα με τους αναλυτές του City, είναι με τον φημισμένο δικηγόρο Λι Μπουχάιτ που θεωρείται παγκοσμίως ως ο «γκουρού» των αναδιαρθρώσεων χρέους. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Μπουχάιτ θα εμπλακεί με την Ελλάδα, καθώς ήταν ο δικηγόρος που βοήθησε την Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της πριν από τρία χρόνια. Ο Μπουχάιτ αυτή τη στιγμή εργάζεται για λογαριασμό που επίσης φημισμένου δικηγορικού γραφείου «Cleary Gottlieb».

Φάση εφιάλτη

Κατά την επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας, Βίκι Πράις, «Εάν η Ελλάδα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή τη φάση που μοιάζει με εφιάλτη, η αναδιάρθρωση του υπόλοιπου χρέους της θα πρέπει να γίνει η πρώτη προτεραιότητά της. Η επίσκεψη του Βαρουφάκη στον Ομπάμα μοιάζει με μια κίνηση απόγνωσης».

Πάντως, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο City, χαρακτήρισε ως «ψευδή» τα δημοσιεύματα που φέρουν την Ελλάδα να προετοιμάζει σχέδιο χρεοκοπίας. «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για να προετοιμάζεται να φύγει από το ευρώ».

Ποιος είναι ο Μπουχάιτ

City: Ποιος είναι ο «γκουρού» δικηγόρος που θα συναντήσει ο Βαρουφάκης στις ΗΠΑ | iefimerida.gr 0

Αλλοι δικηγόροι εξειδικεύονται στα διαζύγια και άλλοι στις κληρονομιές. Ο Λι Μπουχάιτ ειδικεύεται στα «κουρέματα» χρεών χωρών! Ο άνθρωπος που μείωσε κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ το ελληνικό χρέος το 2012, τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι αυτός στον οποίο απευθύνονται πρόεδροι και υπουργοί Οικονομικών για να τους βοηθήσει να ξεφορτωθούν τους πιστωτές τους.

Εκτός από τον φάκελο της χώρας μας, οι φάκελοι που υπάρχουν ακόμα και στα περβάζια των παραθύρων του ταπεινού γραφείου του 64χρονου Μπουχάιτ στο Μανχάταν περιέχουν στοιχεία κι άλλων σκληρών υποθέσεων, όπως αυτές του Ιράκ και της Ισλανδίας. Ο φάκελος όμως που δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητος φέρει τον χαρακτηρισμό «Ορνια».

Με σιχαίνονται οι επενδυτές

City: Ποιος είναι ο «γκουρού» δικηγόρος που θα συναντήσει ο Βαρουφάκης στις ΗΠΑ | iefimerida.gr 1

Σε αυτόν περιέχονται στοιχεία για επενδυτές που ειδικεύονται στο να αγοράζουν χρέος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτός που το ανέλαβε, προκειμένου να βγάλουν κέρδος από τους υπερβολικά αυξημένους τόκους. «Ναι, είναι αλήθεια. Με σιχαίνονται» σχολιάζει ο Μπουχάιτ για τα αισθήματά τους απέναντί του. Ο άνθρωπος που τον μισούν οι πιστωτές και τα funds ανά τον κόσμο εξομολογείται ότι δεν θα ήθελε να αλλάξει «στρατόπεδο». «Το να εκπροσωπείς τους διοικούντες σε αυτές τις υποθέσεις είναι πιο διασκεδαστικό. Είναι ένα μείγμα πολιτικής, οικονομίας, νομικής και θεάτρου» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο Μπουχάιτ, τον οποίο οι αντίπαλοί του κατηγορούν για στρατηγική «καμένης γης», με τις δημοσιεύσεις του σε νομικά περιοδικά και τις ακαδημαϊκές του εργασίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει καλύψει το κενό που υπάρχει στους νόμους περί χρεοκοπίας. Ο γεννημένος στο Πίτσμπουργκ νομικός, που επέστρεψε στη δουλειά του μόλις πρόσφατα, ύστερα από σοβαρή ασθένεια στον λαιμό, έχει ζήσει από κοντά όλο το παρασκήνιο της ελληνικής κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ