Στη «μάχη» της διαπραγμάτευσης ξανά -Οι σκληροί πιστωτές και οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης - iefimerida.gr

Στη «μάχη» της διαπραγμάτευσης ξανά -Οι σκληροί πιστωτές και οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφάσεις για έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους εταίρους καλείται να λάβει -μετά την ανάπαυλα των ημερών του Πάσχα- ο πρωθυπουργός, ο οποίος εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων και μπαράζ δημοσιευμάτων από τα διεθνή ΜΜΕ,έρχεται αντιμέτωπος και με το στοίχημα να παραμείνει πιστός στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, επιστρέφουν από σήμερα για τα καλά σε ρυθμούς καθημερινότητας με τους επιτελείς της κυβέρνησης σταθερά προσηλωμένους στη στρατηγική εξεύρεσης «χρυσής τομής», αν και η εκατέρωθεν συμβιβαστική διάθεση που θα ανοίξει το δρόμο για μια κοινά αποδεκτή συμφωνία προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σηκώσει και πάλι το βάρος της διαπραγμάτευσης, όντας σε ανοικτή γραμμή τόσο με το οικονομικό επιτελείο ή ακόμη και με τους Ευρωπαίους εταίρους εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group

Τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν οι τηλεδιασκέψεις του Brussels Group, με την κρίσιμη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου να μην απέχει πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι τα όρια είναι ασφυκτικά για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα σε κυβέρνηση και Ευρωπαίους.

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού αποφεύγει τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις, με κύκλους της κυβέρνησης να δηλώνουν στο iefimerida.gr -αναφορικά με το εάν και ποια ακριβώς πρόοδος έχει επιτευχθεί- πως «ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά, ανάλογα με την πολιτική του βούληση».

Ανοιχτό το ενδεχομένων και για έκτακτο Eurogroup

Ενδεικτικές πάντως, ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, ο οποίος χαρακτήρισε περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών , χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αν χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, από το κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζουν τόσο το σενάριο για προσφυγή στις κάλπες, όσο και τα περί χρεοκοπίας ξεκαθαρίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση». Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

Επιμένουν στις «κόκκινες γραμμές»

Σε ό, τι αφορά τέλος, στα γνωστά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, εξηγούν πως παραμένουν κάθετα αρνητικοί να αποδεχτούν:

• Νέες περικοπές σε μισθούς
• Νέες περικοπές σε συντάξεις
• Να ξαναγυρίσουμε στην ύφεση
• Αλλαγές στο ασφαλιστικό
• Το ζήτημα του ΦΠΑ


Ρεπορτάζ: Στέλλα Α.Γκαντώνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ