Ρεν: «Να ενισχύσουμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» - iefimerida.gr

Ρεν: «Να ενισχύσουμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αρχή μίας κρίσιμης εβδομάδας για την Ελλάδα, η ευρωζώνη προσπαθεί να αποκλείσει το φάσμα μίας χρεοκοπίας: οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται περισσότερη λιτότητα "όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν με συμπληρωματικά μέσα το Ταμείο, πέραν εκείνων που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο, για να τού δώσουν "περισσότερη ισχύ", δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2010 για την στήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Τον Ιούλιο οι ηγέτες της ευρωζώνης ενίσχυσαν τις αρμοδιότητες τους και τα μέσα που διαθέτει. Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21 ης Ιουλίου τελούν ακόμη υπό την έγκριση των χωρών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η κρίση χρέους που συγκλονίζει την νομισματική ένωση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστώντας απαραίτητη την περαιτέρω ενίσχυση του Ταμείου. Μεταξύ των σχεδίων που συζητώνται, η χορήγηση εγγυημένων δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους επενδυτές που θα αγοράσουν χρέος χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Στη συνέντευξή του στη Die Welt, ο Ολι Ρεν δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Απαντώντας σε όσους αναφέρονται σε στάση πληρωμών της Ελλάδας, ο Ολι Ρεν απάντησε το Σάββατο ότι "η Ελλάδα δεν πρέπει και θα αντιμετωπίσει χρεοκοπία". Οι Ευρωπαίοι δεν θα το επιτρέψουν, διότι αυτό "θα προκαλούσε τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες" σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει ότι είναι αναγκαία "η ενίσχυση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ευρωζώνης. "Η παρούσα κρίση αποτελεί έναν συνδυασμό σοβαρής κρίσης δημοσίου χρέους και αδυναμιών του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν μπορούμε να επιλύσουμε το ένα χωρίς το άλλο". "Είναι αναγκαίο να ενισχύουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να θεσπίσουμε μία κοινή γραμμή γι' αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης", λέει ο Ολι Ρεν ανακοικώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου τους στο Λουξεμβούργο στις αρχές Οκτωβρίου.

Με κοινή τους ανακοίνωση το Σάββατο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να κάνουν "ό,τι είναι αναγκαίο" και "να διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της".

Απέναντι στην αλληλουχία των δηλώσεων του Σαββατοκύριακου στην Ουάσινγκτον, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με πτώση 2,17%, ενώ πτωτικές τάσεις επικρατούν κατά τις συνεδριάσεις και των υπολοίπων ασιατικών χρηματιστηρίων.

Η ισοτιμία του ευρώ έπεσε σήμερα στο 1,3431 δολάρια στο Τόκιο και στο 1,3401 το Παρίσι, έναντι 1,3503 στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Παρασκευής. Απέναντι στο γεν το ευρώ έπεσε στα 102,724 γεν έναντι 103,31, μόλις επάνω από το χαμηλότερο όριο των δέκα ετών των 102,22 γεν της περασμένης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ