Βενιζέλος: «Αυτόν τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Αυτόν τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Ελληνικός λαός κάνει τεράστιες θυσίες για να σωθεί η πατρίδα του και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας χθες στο γεύμα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), στην Ουάσιγκτον.

Η ομιλία του κ. Βενιζέλου έφερε τον τίτλο: "Σπάζοντας το φαύλο κύκλο", κατά την οποία κατέγραψε εκτενώς τις αιτίες και τους σταθμούς της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της ευρωζώνης είναι πλέον προφανές ότι η κρίση είναι κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό ή φορολογικό πρόβλημα, αλλά μια "πολιτική και θεσμική κρίση".

Ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε την ανάγκη για "γρήγορες και αποφασιστικές" ενέργειες, ώστε να πειστούν οι αγορές, προσθέτοντας ότι μέσα στο σημερινό διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο το "ελληνικό πρόβλημα" είναι μεν αναμφισβήτητα σημαντικό, πάνω απ' όλα για μας τους Έλληνες, ωστόσο η Ελλάδα, όπως είπε, δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης, ούτε μπορεί να είναι ο καταλύτης για μια νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει για ένα τέτοιο ρόλο.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη είναι "ζωτικής σημασίας", καθώς και το γεγονός ότι τρία από τα 17 κράτη - μέλη έχουν προσχωρήσει στο μηχανισμό στήριξης, που παρέχεται από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και αυτό δείχνει ότι έχουν γίνει "πολύ σημαντικά βήματα" προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όπως ανέφερε, αυτές οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης και η Ελλάδα μόνη της αντιπροσωπεύει το 3% περίπου του συνολικού δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, το οποίο όμως μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο σε πανευρωπαϊκή διάσταση.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις δυνατότητες της χώρας μας, και με βάση τις ιστορικές, πολιτιστικές, τουριστικές και ναυτιλιακές διαστάσεις της, σημειώνοντας ότι παρά την κρίση τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μια από τις 30 μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες με πληθυσμό μόνο έντεκα εκατομμυρίων.

Καταγράφοντας τις πραγματικότητες που συνέτειναν στο να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, είπε ότι η Ελλάδα έχει σε "μεγάλη κλίμακα" παραοικονομία, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και μια εξίσου μεγάλη έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τα γεγονότα με την προσχώρηση στο μηχανισμό στήριξης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Μάρτιο του 2011, υπήρξε η διαπίστωση ότι οι παράμετροι του προγράμματος ήταν υπερβολικά αυστηροί και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι αρχικοί όροι του δανείου προς την Ελλάδα θα έπρεπε να βελτιωθούν σημαντικά, τόσο ως προς την περίοδο αποπληρωμής, όσο και από πλευράς επιτοκίου.

"Κάναμε πολλά δύσκολα πράγματα σ' αυτούς τους τελευταίους 15 μήνες της εφαρμογής του προγράμματος", τόνισε χαρακτηριστικά , προσθέτοντας ότι "πετύχαμε την ταχεία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του προγράμματος". Επίσης, παρουσίασε μια σειρά "σημαντικών μεταρρυθμίσεων" που έγιναν μέσα σ' αυτό το διάστημα και άλλες που έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, "είναι απολύτως απαραίτητες για το μέλλον του έθνους μας".

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη "θεμελιώδη απόφαση" της 21ης Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι από τότε μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν υπήρξαν νέα προβλήματα. Αυτό που είχαμε, όπως είπε, ήταν οι ήδη γνωστές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού πολιτικού συστήματος, της έλλειψης ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης για την ανάγκη πλήρους και ταχείας εφαρμογή του προγράμματος, σε αντίθεση με ό,τι λαμβάνει χώρα στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αλλά παρ 'όλα αυτά, τόνισε, υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις της πολιτικής συναίνεσης, όπως στην περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών διατύπωσε επίσης την άποψη, απευθυνόμενος στο ακροατήριο: "Δεν νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε πολλά παραδείγματα σε διεθνές επίπεδο για μια τέτοια τεράστια και ταχεία προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό που είναι σημαντικό για μας, είναι να φέρουμε το φαύλο κύκλο που μας παγίδεψε σ' ένα τέλος".

"Η Ελλάδα δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της ευρωζώνης ή της διεθνούς οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μια ιστορική και περήφανη χώρα, με τους πολίτες της να κάνουν πολλές θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι "είναι οριστική και αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να κάνει ό, τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της, προς την Ευρωζώνη και προς το ΔΝΤ.

"Υπάρχουν τόσα πολλά που έχουν γίνει κατά τους τελευταίους 15 μήνες", είπε, και πρόσθεσε: ι "δεν είναι τα πάντα, αλλά είναι πολλά. Αλλά, το φως (της δημοσιότητας) πέφτει πάντα πάνω στις καθυστερήσεις και στις αποκλίσεις και όχι στη μεγάλη εικόνα των επιτευγμάτων".

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος απαρίθμησε τα "νέα συμπληρωματικά μέτρα", προβάλλοντας την άποψη ότι "η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης και πάντα θα σέβεται και θα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου". Και κατέληξε: είναι "λογικό και δίκαιο" να λάβουμε μια θεσμική και πολιτική ασπίδα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη ως σύνολο και γενικά για τη διεθνή οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ