Το παρασκήνιο της επίσκεψης στη Μόσχα: Τα «ναι» & τα «όχι» Πούτιν-Τσίπρα - iefimerida.gr

Το παρασκήνιο της επίσκεψης στη Μόσχα: Τα «ναι» & τα «όχι» Πούτιν-Τσίπρα

Φωτογραφία: Andrea Bonetti / SOOC / POOL
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας επιχείρησαν να ανοίξουν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών, -η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα- πλην όμως στη «σκιά» των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και στην άκομψη παρέμβαση Βερολίνου- Βρυξελλών προς την Αθήνα να μην παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή γραμμή.

Με διπλωματικά ευέλικτη «γλώσσα», ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από το Κρεμλίνο: αφενός ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει, αφετέρου ότι αξιοποιεί τη δυνατότητα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε εάν συζητήθηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ρωσία στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες για επίλυση μίας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση διαφορετικά θα έχει πρόβλημα όλη η Ευρωζώνη και όχι μόνο η Ελλάδα».

Θερμό κλίμα, σε ψυχρή χώρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου από χθες επικρατεί ικανοποίηση, με κυβερνητικούς κύκλους να κάνουν λόγο για μία «ιστορικής σημασίας» συνάντηση για την «επαναθεμελίωση και επανεκκίνηση των ρωσικών σχέσεων», με τους καρπούς αυτής να αποτυπώνονται στις συμφωνίες των δυο χωρών.

Τίποτα απτό

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν δεν έφερε τίποτα απτό στην Ελλάδα.

  • Δεν ήρθη το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα (Ο Πούτιν είπε ότι δεν γίνονται εξαιρέσεις)
  • Δεν έγινε καν λόγος για δάνειο προς την ελληνική πλευρά
  • Δεν έγινε λόγος για να σβήσουν τα πρόστιμα της Gazprom στη ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο

Τι είπαν Τσίπρας -Πούτιν -Μίλερ

Το μόνο θέμα στο οποίο δίνει έμφαση η ελληνική πλευρά είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην δημιουργία ενός Ρωσο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου (Turkish Stream) που θα περνάει από το ελληνικό έδαφος και θα κατασκευαστεί στο μέλλον.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός με το Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν δύο τετ α τετ, με το δεύτερο να γίνεται παρόντος του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Η παρουσία του ισχυρού άνδρα της εταιρείας κολοσσού στο χώρο του φυσικού αερίου εξηγεί και την ιδιαίτερη σημασία που έχει δώσει η Ελληνική πλευρά στο θέμα της προώθησης του αγωγού Turkish Stream. Όπως τόνιζε άλλωστε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος "εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου πάντα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαικής νομοθεσίας."

Στο ίδιο πλαίσιο, διευκρίνιζαν ότι το έργο αυτό θα αποδώσει όφελος πάνω από 2 δις. ευρω, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ξεκινησει τη λειτουργία του από την 1-1-2019. Υπολογίζεται από την Ελληνική πλευρά πως τα κέρδη θα φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές έλεγαν πως σε σχέση με τον αγωγό ΤΑΠ έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

  • όγκος του φυσικού αερίου
  • πολύ χαμηλότερη τιμή
  • η δυνατότητα εμπορίας του

Ολα στο τραπέζι- γερή «δόση» ρευστότητας

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου τα οφέλη από την επίσκεψη είναι:

  • άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα
  • σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα
  • ο αγωγός κατά τον Β. Πούτιν «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου».
  • υπήρξε, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία
  • ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα
  • μεταξύ άλλων ψηλά στην ατζέντα τέθηκε η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση του τουρισμού


Ολα όσα υπέγραψαν

  • Κοινό πρόγραμμα δράσης 2015-2016 ( περιλαμβάνει επισκέψεις, επιστημονική δράση κλπ)
  • Μνημόνιο για το έτος 2016, έτος Ελλάδας-Ρωσίας (μέσω αυτού προβλέπονται επιχειρηματικά, πολιτιστικά, εκκλησιαστικά οφέλη κα)
  • Κοινή διακήρυξη για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


Σήμερα η ομιλία Τσίπρα στην ελίτ

Σήμερα, στην ομιλία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, το οποίο αποτελεί την ελίτ της ρωσικής διπλωματίας και ένα εκ των βασικών think tank της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πλέγμα των σχέσεων που πρέπει να διέπουν τη ΕΕ και τη Ρωσία, με θέμα ομιλίας: «Ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη- Προκλήσεις και προοπτικές».
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κρατικής Δούμας Ναρίσκιν και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τη Μεγάλη Πέμπτη

Η επίσκεψη, πάντως, του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν ολοκληρώθηκε με το τετ α τετ που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός είχε το απόγευμα συνάντηση με Συλλόγους ομογενών ενώ την Μεγάλη Πέμπτη το πρόγραμμά του περιλαμβάνει:

10:00 Διάλεξη πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
12:00 Συνάντηση πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δούμας, Sergey Naryshkin (1+6 +Διερμηνέας) (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
15:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ρώσo πρωθυπουργό Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
16:30 Συνάντηση πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.


Ρεπορτάζ: Στέλλα Α.Γκαντώνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ