Φίλοι με προνόμια: Τι είναι αυτό το είδος φιλικής σχέσης που έχει και λίγο... σεξ - iefimerida.gr

Φίλοι με προνόμια: Τι είναι αυτό το είδος φιλικής σχέσης που έχει και λίγο... σεξ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσοι έχετε δει την ομώνυμη ταινία με τη Μίλα Κούνις και τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ ξέρετε περίπου τι είναι οι «φίλοι με προνόμια» (FwB). Πρόκειται για άτομα με τα οποία διασκεδάζουμε, επικοινωνούμε και περνάμε καλά ως φίλοι, αλλά ταυτόχρονα μας ελκύουν και σεξουαλικά... Και εκεί αρχίζει το μπέρδεμα.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν τους λόγους για τους οποίους επιλέγουμε να εμπλεκόμαστε σε τέτοιες «μη σχέσεις», τις ανασφάλειες που κρύβουν και την πιθανή κατάληξή τους.

Οπως εξηγεί ο Τζάστιν Λέμιχερ, μιλώντας στο Business Insider, σε πρόσφατη έρευνα που έκανε με τους συνεργάτες του διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι οι άνθρωποι μπαίνουν σε αυτές τις σχέσεις για μια σειρά από λόγους και, ως εκ τούτου, μερικές φορές έχουν τελείως διαφορετικές προσδοκίες για την εξέλιξη της κατάστασης.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι ελπίζουν ότι ο FwB τους θα γίνει εν τέλει σχέση τους, ενώ άλλοι ελπίζουν μελλοντικά να είναι «απλώς φίλοι» και κάποιοι απλά θέλουν να παραμείνουν FwB για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα ευρήματα αυτά μας οδήγησαν να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει τελικά με τους FwB με την πάροδο του χρόνου και πόσο πιθανό είναι να γίνει σχέση. Η μελέτη που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2014 στην εταιρεία για την επιστημονική μελέτη της σεξουαλικότητας συνοψίζει την κατάσταση:

Σε αυτή τη μελέτη, 191 άτομα που είχαν FwB ολοκλήρωσαν δύο έρευνες. Το δείγμα ήταν κυρίως γυναίκες (70%), λευκοί (74%), και ετεροφυλόφιλοι (72%), με μέσο όρο ηλικίας τα 30. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι γνώριζαν τους FwB τους εδώ και περίπου τρία χρόνια κατά μέσο όρο πριν την έναρξη της μελέτης.

Στην πρώτη έρευνα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν τι ήλπιζαν ότι θα συμβεί με τους FwB τους στο μέλλον. Τους ζητήθηκε επίσης να απαντήσουν σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων πόσο ικανοποιημένοι ήταν με τη σχέση τους και πώς ορίζουν τους κανόνες και τα όριά της. Στη δεύτερη έρευνα ρωτήθηκαν αν η φύση της σχέσης τους ήταν η ίδια ή αν είχε αλλάξει.

Τι διαπίστωσαν λοιπόν οι ερευνητές; Μετά από έναν χρόνο, το 26% είχε ακόμα τους ίδιους FwB, το 15% είχαν γίνει σχέση, το 28% είχαν μείνει απλώς φίλοι και το 31% ανέφερε ότι δεν είχε πλέον καμία επαφή με τους πρώην FwB τους. Όπως μπορείτε να δείτε, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι συνέχισαν να έχουν κάποιου είδους επαφή με τους FwB τους εν τέλει, αλλά συνήθως διαφορετική.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά αποκαλύπτουν ότι μπορούμε να παραμείνουμε φίλοι όταν τελειώσει η περίοδος FwB. Επίσης διαπιστώθηκε ότι μερικοί στόχοι της σχέσης ήταν πιο εφικτοί από τους άλλους. Όσοι ήθελαν να μείνουν τελικά απλώς φίλοι φαίνεται να τα κατάφεραν, αφού από όσους το επιθυμούσαν στην αρχή της έρευνας, το 60% τα κατάφερε στο τέλος. Από την άλλη, εκείνοι που ήθελαν να παραμείνουν FwB μακροπρόθεσμα ήταν κάπως λιγότερο επιτυχείς, με μόλις το 40% των ατόμων που εξέφρασαν αυτή την επιθυμία να το καταφέρνει. Τέλος, των αδυνάτων αδύνατο είναι να γίνει ο FwB σχέση, με μόλις το 15% εκείνων που ήθελαν να το πετύχουν να τα καταφέρνουν στο τέλος.

Ένα άλλο πόρισμα που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι παίζει ρόλο η καλή επικοινωνία μεταξύ των FwB, αφού όσοι είχαν καλή επικοινωνία διατήρησαν τελικά κάποιου είδους σχέση με τον σύντροφό τους με την πάροδο του χρόνου (είτε σεξουαλική είτε μη). Αντίθετα, όσοι ήταν λιγότερο επικοινωνιακοί ανέφεραν ότι έκοψαν κάθε επαφή με τον FwB τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που οι FwBs μπορεί να καταλήξουν μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, αν θεωρείτε τον FwΒ σας ως μέσο για την έναρξη μίας σχέσης, ξανασκεφτείτε το, διότι οι πιθανότητες φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλά. Και αν θέλετε να διατηρήσετε τουλάχιστον κάποιο είδος φιλίας ή της σχέσης με τον FwB σας στην πορεία, το κλειδί φαίνεται να είναι η καλή επικοινωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φίλοι προνόμια σχέση σεξ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ