EuObserver: Ελλάδα και Ουγγαρία συμφώνησαν για το ρωσικό αγωγό -Τι υπέγραψε ο Κοτζιάς - iefimerida.gr

EuObserver: Ελλάδα και Ουγγαρία συμφώνησαν για το ρωσικό αγωγό -Τι υπέγραψε ο Κοτζιάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ώρες πριν πετάξει για τη Μόσχα, για να συμπαραταχθεί στην ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Κοτζιάς πραγματοποίησε ένα σύντομο, αλλά άκρως σημαντικό ταξίδι στη Βουδαπέστη. Εκεί έβαλε την υπογραφή του σε μια Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία που περιλαμβάνει το ρωσικό αγωγό.

Το EuObserver μεταδίδει πως η Ελλάδα και η Ουγγαρία επέκριναν τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα, ο Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του Peter Szijjarto πρόσθεσαν τα ονόματά τους σε μια πολιτική δήλωση σχετικά τον «Turkish Stream», μαζί με τους ΥΠΕΞ της Σερβίας, των Σκοπίων και της Τουρκίας.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «εξέφρασε υποστήριξη για να δημιουργηθεί μια εμπορικά βιώσιμη επιλογή της διαδρομής και μια πηγή διαφοροποίησης για την παροχή φυσικού αερίου από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, μέσω των εδαφών των χωρών μας, προς τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Μάλιστα, καλεί την ΕΕ να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των υποδομών που σχετίζονται με το έργο και υποστηρίζει ότι ο αγωγός «θα έχει σημαντική συμβολή στη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα πρέπει ως εκ τούτου να είναι κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Εκφράζει, επίσης, ενδιαφέρον για την «διασύνδεση των υποδομών φυσικού αερίου των χωρών μας με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η αντίδραση των Βρυξελλών

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μπλοκάρει την κατασκευή του South Stream προκαλώντας αναταραχές στη Βουλγαρία και εξήγγειλε τη δημιουργία του Turkish Stream που θα περάσει από την Τουρκία, φυσικά, αλλά και από την Ελλάδα. Είχε προσθέσει, δε, πως όταν κατασκευαστεί θα διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου της ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. Επομένως, αν η ΕΕ θέλει το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να πληρώσει για τις διασυνδέσεις.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μπλοκάρει τον South Stream γιατί παραβίαζε τους αντι-μονοπωλιακών νόμων της ΕΕ, ενώ είχε υπάρξει και έντονη κριτική για τους στρατηγικούς λόγους του έργου που είχαν να κάνουν με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πάντως, και ο νέος επίτροπος ενέργειας Maroš Šefčovič, επέκρινε επίσης το νέο αγωγός τουρκική Stream, καθώς θεωρεί πως ανήκει σε ένα πολιτικό σχέδιο που σκοπό έχει να αποδυναμώσει την Ουκρανία και να δημιουργήσει μεγαλύτερη εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Από την μεριά τους, οι εμπλεκόμενες χώρες σημειώνουν πως το ανακοινωθέν της Βουδαπέστης δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κείμενο πολιτικών προθέσεων και στόχος τους είναι η ανταλλαγή απόψεων και η έναρξη ενός απαραίτητου διαλόγου.

Ένα νέο πλήγμα για την ενότητα της ΕΕ

Όπως αναφέρει το άρθρο, η συνάντηση της Βουδαπέστης αντιπροσωπεύει ένα νέο πλήγμα για την ενότητα της ΕΕ μετά την κρίση στην Ουκρανία, αν και οι προοπτικές του αγωγού είναι ισχνές. Η Ρωσία φλερτάρει με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Ιταλία ως εν δυνάμει συμπαραστάτες σε ένα ενδεχόμενο βέτο κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα δεν θα πρέπει να θεωρείται άκαιρη και δίχως συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ